Дрон засне мазутния разлив: Кризата не е овладяна!

Вятърът и морските течения могат да го разнесат към Слънчев бряг
27 авг 2018 16:00, Анисия Иванова
56
Дрон засне мазутния разлив: Кризата не е овладяна!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Разливът от мазут от потъналия край Созопол кораб не е овладян, алармираха от Сдружение "Да запазим Корал".

Снимки от дрон показват, че разливът е стигнал почти до Свети Влас, а на плаж Корал продължават да излизат катранени топчета.

Замърсеното море всеки ден изхвърля и мъртви делфини. Първият сигнал, че морето изхвърля мазут от потъналия кораб "Мопанг" в созополския залив беше получен в началото на август.

Още по темата

"Имаме снимки с дрон от тази сутрин, на които ясно си личи, че петното е от "Мопанг" до Созопол и стига почти до марината на братя Диневи. Тоест, това са километри, то продължава да си извира и излиза", подчерта Атанас Русев от Сдружение "Да Запазим Корал"

Според природозащитниците северният вятър, който се очаква тази седмица, и теченията ще разнесат мазутното петно до плажовете в Слънчев бряг, съобщава Bulgaria ON AIR.

Русев алармира, че освен мазут през последните дни морето изхвърля и по две, три мъртви делфинчета. Засега не намира връзка между тяхната смърт и мазута във водата.

От Сдружението призовават за спешни мерки, за опазване на Черно море. Според природозащитниците замърсяването с мазут е огромен проблем за българското Черноморие.

 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
12
 
! Отговори
До 30 преди 6 месеца
"ИНСНПЕКТОР БОРИСОВ ЛИЧНО ИНСПЕКТИРА ДУПКАТА."

Не е дупка, а са хиляди малки дупчици по резервоара, от които църцорят тънки струйки нафта. Целият корпус е тотално кородирал. Не знам как ще източват, като металът е пред разпад от корозията и сигурно ще се разпадне на прах? По TV даваха подводни филмчета от огледа.
46
0
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 6 месеца
"Е, накрая ос*ха и черноморието! Да не могат да си изплакнат зад*ците нашите политици и управляващи. Жалко и за палатите които настроиха по БРЕГА на морето ни."

Спокойно.
Всички палати по морето ги построиха червените олигарси и мутри с откраднатите от нас пари.
Така че не ги жалете. Да му мислят те как ще се плакнат.
45
1
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 6 месеца
"Винаги на място и след събитията! Forever!"

Да, понеже комунистите за 75 г. се справиха с този проблем. Браво!
Корабът е потънал преди 100 години, така че досега можеше да направят нещо. Но те обичат да не правят нищо, а само да крякат.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На приморско няма петна на плаж север или перла за другия незнам успех.
43
9
 
4
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 6 месеца
До Не може да се №33 : А,ЗАЩО НИКОЙ НЕ ОБЕЛВА ДУМА ЗА ВОЕННОМОРСКИТЕ УЧЕНИЯ , СТРЕЛБИ ,БОМБИ И Т. Н. ЕЙ ОТ ТЕЗИ НЕЩА УМИРАТ ДЕЛФИНИТЕ И ДРУГИТЕ МОРСКИ ЖИВОТНИ. ХОРАТА НЕ УМИРАТ ,ЗАЩОТО ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА РАЙОНИТЕ НА УЧЕНИЯТА ,НО ЖИВОТИНКИТЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПРЕДУПРЕДИ. ТОВА Е ОСНОВНОТО ЗА МАСОВОТО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ЖИВОТНИТЕ ПО БРЕГОВЕТЕ.ЧЕРНО МОРЕ НЕ Е ОКЕАН,ВЪПРЕКИ ЧЕ И ТАМ ИМА ТАКИВА НЕЩА.
42
10
 
3
 
! Отговори
ЛАЛЕВ преди 6 месеца
До Анонимен 34 : " СПЕЦИАЛИСТИТЕ" ПО МОРСКО ПРАВО ,КАКТО И ВСИЧКИ РЪКОВОДСТВА НА УЧРЕЖДЕНИЯ СВЪРЗАНИ С МОРЕТО / РИБОЛОВ ,МОРСКИ АДМИНИСТРАЦИИ И ДР./,ДА СЕ ИЗНЕСАТ ОТ СОФИЯ И СЕ РАЗГЪРНАТ В МОРСКИТЕ ГРАДОВЕ ,ВАРНА И БУРГАС. СОФИЯНЦИ НАЛАПАЛИ ВСИЧКО И СЕГА ПИШАТ ,ЧЕ БЕЗРАБОТИЦАТА ТАМ Е 1,5 %, А В ДРУГИТЕ ЧАСТИ НА СТРАНАТА ТЯ Е НАД 20 %.
41
8
 
2
 
! Отговори
ЧОЧО преди 6 месеца
До Анонимен №35: НА СИН ЛИКВИДАТОР, КОМУНИСТИТЕ МУ ВИНОВНИ . ВЕЧЕ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ,ВСЕ ЕДНО И СЪЩО.
40
0
 
1
 
! Отговори
МИТЕВ преди 6 месеца
До Тен за ден: ВСИЧКО ТОВА ПОТВЪРЖДАВА НАСТОЯВАНЕТО НА КМЕТОВЕТЕ ОТ ЧЕРНОМОРСКИТЕ ОБЩИНИ / ПРЕДИ 20-25 ГОДИНИ /,ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПЛАЖОВЕТЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ ОБЩИНИ. КОНЦЕСИЯТА Е МОДЕРНАТА ДУМА НА ДАЛАВЕРАТА. НО , ВСИЧКИ ИЗРЕДИЛИ СЕ ПРАВИТЕЛСТВА СЛЕД 1989 ГОДИНА ,НЕ СМЕЯТ ДА ЗАГЪРБЯТ ДАЛАВЕРАТА. ДАЖЕ , В НАРОДНИТЕ СЪБРАНИЯ СЛЕД ТАЗИ ГОДИНА ,НИКОЙ НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА. СМУЧЕ ИМ СЕ ЯКО НАРОДНИ /А И МЕЖДУНАРОДНИ / ПАРИЧКИ. ПО БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ НА МОРЕ , КУЧЕТА ГИ.
39
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еййй. Тази думичка "жур на ля" била много лоша дума. Чак я цензурирана.
38
5
 
8
 
! Отговори
Мазут НЯМА преди 6 месеца
Три пъти бях в района на море. За последно вчера. Мазут няма! Що за фалшиви новини? Какво цели корумпираната *** с тези неверни новини?
37
4
 
13
 
! Отговори
Тен за ден преди 6 месеца
Мазохисти..
То не е бетон,мръсотия,чалга,мутри,пияници,стара храна,фалшив алкохол,липса на тоалетни на плажа,липса на паркинги,скъпи шезлонги и чадъри,гонене на хората от пясъка,липса на свободна зона,мръсни плажове,море като боза мътно,фекални води директно на плажа,радиация,сега и мазут...
И още пишете за морето??
36
1
 
3
 
! Отговори
Срам не срам преди 6 месеца
Викайте Муск с подводницата.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 28
А защо държавата на всеки километър , не оправи проблема още преди десетилетия ?:)
Нямаха технология ли ...То само с приказки нестава май. Трябва и акъл :)
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялата тази работа има и правен аспект. Вероятно според международното морско право може да се заведе дело срещу собственика на кораба респ. държавата на флага за причиняване на екологични щети и да се иска съответното съдействие и обезщетение. Специалистите по морско право в София да действат, макар че морето е далечко и сезонът свършва.
33
20
 
4
 
! Отговори
Не може да се преди 6 месеца
направи мнго: преди 100г потънал.Какво ПРЕДЛАГАТЕ? 45 години социалист. власт какво направи.Какво щеше да направи БСП, ДПС ако бяха на власт- НИЩО.
Марината на Диневи. - и кой е виновен? Дори някой да иска да ИЗНЕСЕ кораба- пак ще тече мазут и КЪДЕ ще го закара и КОЛКО ще струва. И не може- КОЙ ще иска такъв кораб???
Не възмущение, а размисъл и СМИРЕНИЕ трябва. Пълно е по морето и океани с потънали кораби.
Делфини умират и около Ню Йорк. Цъфтящите водорасли отнемали кислорода.
32
6
 
22
 
! Отговори
Оруел преди 6 месеца
Който си има остров и вила в Барселона не му дреме!
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Винаги на място и след събитията! Forever!
30
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИНСНПЕКТОР БОРИСОВ ЛИЧНО ИНСПЕКТИРА ДУПКАТА.

И ДАДЕ СЪОТВЕТНИТЕ УКАЗАНИЯ.
29
3
 
22
 
! Отговори
Владо преди 6 месеца
Чакат да свърши всичкият мазут и да започнат операцията по източването на мазута ,която щяла да ни струва няколко милиона.Само аз ли виждам във всичко,което се прави в тази държава,скрита далавера?!
28
9
 
24
 
! Отговори
Boko bo преди 6 месеца
В Държавата на Тиквата, Ангелкова и тая паплач наречена народ е нормално. Нищо не е нормално. Нищо не може и да бъде там, където хората не желаят да живеят нормално...