Деца дариха два кувьоза на болницата в Стара Загора

Благотворителната акция продължава до края на годината
10 сеп 2018 15:23, Красимир Ангелов
17
Деца дариха два кувьоза на болницата в Стара Загора
Снимка: Акция "Жълти стотинки

Клиниката по неонатология в УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” в Стара Загора получи днес два съвременни интензивни кувьоза. Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на Благотворителната акция "Жълти стотинки" – Деца помагат на деца.

Тя се провежда за единадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2018 година това е Стара Загора и УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" – АД.

Днес деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване.

В Клиниката по неонатология на болницата се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а в Детска хирургия имат спешна нужда от преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен кувьоз, какъвто липсва за нуждите на оперираните бебета и перфузор. Със събраните до момента средства са закупени първите два кувьоза, а до края на годината продължава събирането на останалата сума, с която да се закупи другата необходима апаратура.

Надсловът "Деца помагат на деца" е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата, юбилейна десета година, достигнаха 53 191,75 лв. След като от педиатриите обявиха какво им е необходимо, деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване на Детските отделения на държавните болници в градовете столици за 2017 г. - Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч.

Средства се събират през цялата година. В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет, където студентите изразиха готовност да се включат в инициативата, както и в книжарниците "Макси Микс". Следващото организирано предаване на даренията ще бъде на 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец.

Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Що за Държава? Депутатите си увеличават заплатите на всеки 3 месеца, живеят от кражби в охолство , а деца трябва да събират стотинки. Защо депутатите не си гласуваха по левче за глас ? Така с тези спестени по 10 лв. за глас можеше да се купят много кувьози.
13
2
 
5
 
! Отговори
съвет преди 5 години
НЕ дарявайте за кувьози, ще ги ползват 12 годишни ром*ки докато народят по 10 ром*ски изчадия и вие трябва да им плащате помощи.
12
0
 
14
 
! Отговори
Редно е преди 5 години
Сега политици да върнат парите на децата дето им окрали стотинките.
11
3
 
9
 
! Отговори
Как не? преди 5 години
Държавата с нищо никога не ми е помогнала, защо аз или децата ми трябва да и даряваме нещо? Нали плащам данъци. Не стига ли?
10
3
 
9
 
! Отговори
Не одобрявам преди 5 години
Махнете тая инициатива Деца да даряват. Звучи като рекет.Детето не работи като стане на 18 и работи да решава тогава дали иска са дари или не .Утре ще искате и кръв да дари, не ме учудва с нищо тая държава.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А депутатите даже тоалетна хартия не могат да си купят.
8
1
 
12
 
! Отговори
Ако няма защо ? преди 5 години
Дали от училището не ги карат да даряват,, задължително".? Както да се дават пари за ремонти в училище Ако детето е бедно защо трябва да си дава стотинките? Не ми харесва инициативата да карате деца да си даряват стотинките. Да има инициатива депутати да даряват от заплатите си. Ама няма да измислите такава. Ако съм дете и НЯМА какво да ям и откажа на учителката да даря после знам, че ще ме гледа накриво, защото ще знае, че съм от ,, бедните".
7
0
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Така и ние като пионерчета дарявахме!!! Построихме кораба ,, Радецки,, ...
6
0
 
16
 
! Отговори
Защо не Бойко и Цецо преди 5 години
Защо деца трябва да си даряват стотинките? На мен ми стана мъчно, че деца не са яли закуски да спестят.Политиците да дарят по едно жилище.Цецо си има 9, а Бойко остров.
5
0
 
10
 
! Отговори
браво преди 5 години
Браво на децата... но защо ли с горчив привкус се сещам за лозунга от една велика книга "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се"...
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво бе. Вземете последните стотинки от касичките на децата. Вместо 240 депутата да се лишат от няколко кюфтета и безсмислена командировка на Карибите, те ще оправят проблемите на България като взимат последните пари на децата ни.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2. Плиткоумен ***, това ли единствено успя да измисли малкото ти платено мозъче, за да се издрайфаш под една иначе толкова позитивна новина.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34 деца на герберасти получиха по 800 000 лв за участия в бордове на държавни предприятия, болници и др. Акция" Жълти стотинки"
1
0
 
16
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Браво на Децата ! а "държавниците" се дърлят кой повече ще открадне ! - милиони,милиарди .плювню ще ражда ,сигурно и той ще ползва подарените кувиози