Бедни и богати... деца! Надбавки пак няма да има за всички

1 317 408 са децата до 19 г. и бюджетът нямало да издържи
Обновена: 26 сеп 2018 14:06 | 26 сеп 2018 11:30, Камелия Цветанова
213
Бедни и богати... деца! Надбавки пак няма да има за всички
Снимка: Dnes.bg

Справедливо или не, но детски надбавки няма да има за всички и през следващата година.

Мотивът – към края на 2017 г. от цялото население на страната 1 317 408 са деца до 19 години и ако на всеки един малчуган се дадат пари, бюджетът на социалното министерство нямало да издържи.

Това става ясно от писмен отговор на ресорния министър Бисер Петков на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.

Социалистът иска да знае дали има шанс доходният критерий за надбавките да отпадне, защото в момента голяма част от семействата не получават детски, което оставя усещането на несправедливост.

Според Петков обаче ако всяко едно българче получава детски в размера, който е определен за тази година това би означавало, че ще са нужни още над 300 милиона лева.

Още по темата

Така че само за детски от хазната трябвало да бъдат платени над 650 милиона лева, което пък надхвърляло значително общия бюджет на цялата програма "Подпомагане на семейства с деца".

Средствата на програмата за тази година са 570 милиона лева, като 350 милиона от тях отиват за детски надбавки, обяснява Петков.

"Детските надбавки не са социални помощи, а редът по който се отпуска е изцяло съобразен с Конституцията, в която е посочено, че отглеждането на децата е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата", уточнява той. 

Според него критерият за доход има за цел да създаде по-добрата целенасоченост на финансовата подкрепа за отглеждането на децата, защото надбавките идват изцяло от държавния бюджет.

Принципът да се дават детски въз основа на доходите на семейството е залегнал в закона още през 2002 г. ,а размерът на детските се определя всяка година, когато се приема бюджета на държавата.

През тази година правителството вдигна месечните помощи за отглеждане на дете. Така на семействата с едно вече се отпускат 40 лева. Тези с две - 90 лв., а за семейства с три деца - 135 лв.

Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за семействата с доход от 400,01 до 500 лв. на човек. Те получават 80% от пълния размер на помощта.

Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две - 72 лв. Така добавки вече могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната.

Реално най-ниският размер на помощта е 29 лв. на дете месечно. Тя се получава от семейство с доходи между 400 и 500 лв. на човек и четири деца. Хората с 2 и 3 деца от тази доходна група вземат по 36 лв. При по-бедните родители пък помощта при 4 деца е по 36 лв. на калпак, а при 2 и 3 - по 45 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
16
 
! Отговори
Стига вече преди 5 години
От цялата статия за мен стана ясно само, че явно бюджета не е разчетен правилно щом парите не стигат.....в крайна сметка тези деца до 18 г. не са се появили преди месец!Майната им на политиците едното от двете ми деца е вече на 18 и така или иначе не сме получавали детски повече от 14 г. Ама да не питат после защо заминават в чужбина младите, цвета на нацията, каквато ни е социалната сфера такава и икономиката....Ще развиваме икономика само с деца, които са получавали детски и ще процъфтяване!
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, всички живеят достойно, драми няма. Бойко, ти ли си бе, фотомодел неземен?
72
1
 
14
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Много,много погрешно.Пари трябва да се дават само на майки с трудов стаж минимум 3 години.Така дори да остане изискването за доходите *** няма как да взимат пари.Това обаче няма кой да го направи защото в парламента работят само за дебелите си гъ...е.
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ровели в кофите пък тоя... Ще ровят, ако зависят от децата си тука. Емигрантите често даже си ги и прибират, че да видят и родителите им нормален живот, не само на Боко снимките с Тръмп и дуенето пред телевизора.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
gio, то е по-добре, ама леко ще загубят избиратели, сещаш се... Щото стоките и услугите не могат да се обърнат ни в пещерска, ни в търкане на билети, ни в парцалки.
69
2
 
23
 
! Отговори
gio преди 5 години
и какво продължаваме да храним само и единствено *** "български граждани"!не е ли по-добре въобще да се премахнат тези детски надбавки, като парично изражение, а да се дават под формата на стоки и/услуги за децата (учебници, тетрадки, бебешки храни, курсове). Подават се едни заявления от списък със стоки и услуги, които имащите право да ползват детски и готово. Интересно ще да се види при този метод кои ще почнат реват от направената промяна.
68
2
 
16
 
! Отговори
8 преди 5 години
за децата няма и 600 милиона, а за армията от кърлежи чиновници - 1 милиард за увеличение на заплатите
67
10
 
8
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
До КапиталистОще по добре ще е, да се прибира всичко от богатите с над заплата над 1000 лв. и да се дава на тези които нямат.
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да спрат тогава тотално детските, няма никакъв смисъл от тях.
65
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето ми е на 18. До ден днешен не сме взели и стотинка от държавата....но на една родитеска среща преди години, една майка си спря джипа до моето 15-годишно пеженце и после първа се нареди за служебна бележка за надбавки. Направете си сами извода доколко е ефективен сегашния начин за определяне на това кои деца и кои родители ще получават надбавки. *** то като всучко в тая държава-недомислено, безполезно и неефективно!
64
25
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Прегдлагам да се въведе прогресивен данък, богатите с 2-3 хил лева заплати да плащат 35-40% данък и тогава ще има за детски надбавки, за училища, за инфраструктура. Навсякъде на Запад при капитализма и демокрацията има прогресивен данък - значи който изработва по-голяма заплата плаща по-висок процент данъци, само при социализма всички са равни и плоски, а всички знаем,че социализма е неефективна система която се провали.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то не е нужно да обезбългаряваш България, че да я заселиш. Достатъчно е да имаш пари. Българинът е евтин.
62
0
 
13
 
! Отговори
Провинция преди 5 години
Нна умните и посещаващи всеки ден училище - родителите работят!На не посещаващите училище, но получаващи детски/защото бюджета върви с тях/ и "безработни"родители им трябват тези пари за нови коли, смяна на дограма и "ядене" на корем"
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България всеки смята, че негово изконно право е някой да го отглежда, че дори и неговото семейство. Социалните помощи са на мощния деградантси инструмент в едно общество, те учат единствено на мързел и посредственост. Но както и да е важното е днес да изпием и изядем всичко, пък утре да става каквото ще, това е кредото на политиците ни, медиите ни и масата граждани.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
91, имаш един плюс от мен. Ако ще се подпомага нещо - да е целево. Никакви пари на ръка, че да идат за билетчета и пиене.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Да направят като мен - аз пълня хазната на друга държава
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментари доказващи, че българинът не можеш му затвори устата когато има да взема, но е по-тихо и от тревата когато трябва да плаща.
57
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен трябва да се спрат всички плащания за детски надбавки в брой. Вместо това трябва да минем на вариант държавата да плаща такси за детски градини, намаляване на данъците на семейството в зависимост от броя деца и т.н...С две дими от системата ще се възползват само хора, които са внасяли в нея.Сегашния вариант цели прослойки от наделението да се издържат с раждането на деца, които в последствие се изполват само за придобиване на доход.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо имаме по-малко права от всички ***, които нямат и един работен ден, но получават помощи и детски за всичките си деца. .Много е лесно. Напускаш работа, продаваш или даряваш всичко което имаш за да не плащаш данъци и се възползваш от всичките права като тези на които отричаш правото да ползват.
55
0
 
15
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Дайте първо на римляните, ние българите сме богати и не ни трябват добавки. Ама после не се чудете защо 90% от студентите заминават в чужбина, там се женят/омъжват или направо семейно заминават.