Бедни и богати... деца! Надбавки пак няма да има за всички

1 317 408 са децата до 19 г. и бюджетът нямало да издържи
Обновена: 26 сеп 2018 14:06 | 26 сеп 2018 11:30, Камелия Цветанова
213
Бедни и богати... деца! Надбавки пак няма да има за всички
Снимка: Dnes.bg

Справедливо или не, но детски надбавки няма да има за всички и през следващата година.

Мотивът – към края на 2017 г. от цялото население на страната 1 317 408 са деца до 19 години и ако на всеки един малчуган се дадат пари, бюджетът на социалното министерство нямало да издържи.

Това става ясно от писмен отговор на ресорния министър Бисер Петков на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.

Социалистът иска да знае дали има шанс доходният критерий за надбавките да отпадне, защото в момента голяма част от семействата не получават детски, което оставя усещането на несправедливост.

Според Петков обаче ако всяко едно българче получава детски в размера, който е определен за тази година това би означавало, че ще са нужни още над 300 милиона лева.

Още по темата

Така че само за детски от хазната трябвало да бъдат платени над 650 милиона лева, което пък надхвърляло значително общия бюджет на цялата програма "Подпомагане на семейства с деца".

Средствата на програмата за тази година са 570 милиона лева, като 350 милиона от тях отиват за детски надбавки, обяснява Петков.

"Детските надбавки не са социални помощи, а редът по който се отпуска е изцяло съобразен с Конституцията, в която е посочено, че отглеждането на децата е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата", уточнява той. 

Според него критерият за доход има за цел да създаде по-добрата целенасоченост на финансовата подкрепа за отглеждането на децата, защото надбавките идват изцяло от държавния бюджет.

Принципът да се дават детски въз основа на доходите на семейството е залегнал в закона още през 2002 г. ,а размерът на детските се определя всяка година, когато се приема бюджета на държавата.

През тази година правителството вдигна месечните помощи за отглеждане на дете. Така на семействата с едно вече се отпускат 40 лева. Тези с две - 90 лв., а за семейства с три деца - 135 лв.

Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек. За първи път кръгът на получаващите детски надбавки се разшири и за семействата с доход от 400,01 до 500 лв. на човек. Те получават 80% от пълния размер на помощта.

Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две - 72 лв. Така добавки вече могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната.

Реално най-ниският размер на помощта е 29 лв. на дете месечно. Тя се получава от семейство с доходи между 400 и 500 лв. на човек и четири деца. Хората с 2 и 3 деца от тази доходна група вземат по 36 лв. При по-бедните родители пък помощта при 4 деца е по 36 лв. на калпак, а при 2 и 3 - по 45 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удивлявам се, че след почти 80 години чакане да настъпи светлото бъдеще, все още има хора, които смятат, че някой трябва да ги оправи, все някой трябва нещо да свърши вместо тях.Няма такъв мързелив и смотан народ, честно.
53
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А мен ме интересува колко броя деца, които взимат вече детски надбавки за собствените си деца, продължатват да се водят като "деца" в отчетите на СО /защото нямат навършени 18 години/ и техните родители получават надбавки и за тях? Моля някой журналист да изиска такава информация и да ни я предостави.
52
3
 
21
 
! Отговори
Тъпанарка преди 5 години
Ние 'богатите' родители с над 400лв. Се махнахме, щото ни писна децата ни да са дискриминирани от любимата родина. И места в детска градина за тях нямаше заряди разни с фалшиви диагнози и документи за мустожителство, та понеже нали сме богати, плащахме и за частна градина. Защо родината не ни изплати например субсидията, която се полага на детето за държавното заведение?Щото ние нали имаме достатъчно щом плащаме за частна, разбираш ли?Да, ама ни писна и се махнахме и вече дишаме нормален въздух
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не излизат сметките.Учениците за миналата година общо са били 730 хиляди.Децата до 7 годишна възраст 340 хиляди.Стават общо 1 милион и 70 хиляди.Губят се 250 хиляди деца-или са в чужбина,или не посещават училище.А детски не се полагат на тези,дето не ходят на училище.Т.е реално трябва да се дават помощи на около 1 милион деца.Ама получават само......
50
0
 
21
 
! Отговори
редовен данъкоплатец преди 5 години
Моля министъра да ми обясни каква е плитиката аз и съпругът ми, които сме редовни данъкоплатци и граждани на тази страна, защо имаме по-малко права от всички ***, които нямат и един работен ден, но получават помощи и детски за всичките си деца. Къде е логиката, закона и каквото той ми отговори. Те ли заслужават да получават тези пари или ние, които работим, плащаме данъци, осигуровки и т.н. До кога те ще бъдат на безплатната хранилки, а нашите деца без детски добавки??????????
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавтите заложили нищожен бюджет за децата на България, за сметка на това са осигурили необходимия за вдигането на собствените си заплати и бонуси.
48
0
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
Тази практика започна през 2002 г., когато премиер ни беше господин "800 дни", същият който сега иска имоти, дворци и плаши държавата с европейски съд.Детски трябва да се дават до 3 деца. Другото е личен избор.
47
0
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Само спонсорирате *** с тези помощи. Това е пълна дискриминация. Трябва да има детски или за всички или за никой. Това е справедливо.
46
0
 
28
 
! Отговори
Вълнаро преди 5 години
Много е просто : помощи само до второ дете. И само на пълнолетни родители. Който иска повече, да си прави сметката. Аз не съм длъжен да храня чужди деца, които след години ще ме вържат и бият, за да ми вземат мижавата пенсия. Примери ли искате?
45
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Деленето на децата на бедни и богати е поредното безумие в тази държава !Все по-малко деца и все по-малко читави хора ще има на територията на герберастите.
44
3
 
16
 
! Отговори
Циник преди 5 години
В годината в която се роди сина ми - ни върнаха четирихиляди и осемстотин евро данъци ... у нас - само потомците на Радж Капур и Слона моя приятел черпят с пълни шепи от социала.Българите плащат.Седемнайсет евро детски ... и то ако доходите ви не са големиБългарите плащатНамаляват главоломно ... но плащат!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само окраденото покрай Белене и КТБ е в пъти повече от това, което ромите точат като помощи. Реакция - никаква.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мотивът към края на 2017 г. от цялото население на страната 1 317 408 са деца до 19 години и ако на всеки един малчуган се дадат пари, бюджетът на социалното министерство нямало да издържи."А защо определяте по-малък от необходимия бюджет бе гербави кратруни? За можете с Тиквата и останали *** да си вдигате заплатките?
41
1
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да не мрънкаме а всикчи да излезем на протест да скачаме на улиците катко 89та и 90та години и всичко ще се оправи!
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки само мрънка, ама си трае под юргана. Пичове, или протестирайте, или емигрирайте; всичко останало е продължаване на настоящето, а явно няма воля у политиците то да се промени.
39
0
 
36
 
! Отговори
Мама преди 5 години
Майка съм на две БЪЛГАРЧЕТА... на 17, и на 9 години. Детски не съм получавала. ....не съм от малцинствата, декларирам надлежно доходи и плащам данъци...., че и съм и омъжена /и се взима в предвид дохода на давамата родители за разлика от семействата живеещи без брак/.... Три огромни нарушения, за което бивам наказана от нашите управници и държавата ...
38
0
 
24
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Тогава сменето името, да не се казват 'Детски', а 'социални' примерно или 'малцинствени' защото е ясно къде отиват.
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 18 години трудов стаж съм платил над 100 хиляди лева данъци и осигуровки.И за моите деца не се полага помощ,а за децата на бай ,който не е дал и един лев на държавата,се полагат помощи.Е наистина няма такава държава.Утре моите деца ще пълнят хазната,а тези на бай ще я празнят.
36
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе всеки вика колко добре са ромите, имали по 5 деца, ама никой не прави 5 деца, да стане и той добре.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя като е толкова кадърна както смяташ книжка не можа да изкара че я мързи и изпи парите по купони че така им кев си тръгнала да я благославяш колко добра слуга лие ние знаем за неините жендърски качества отдавна *** вас добре ви лъже