Пенсионерски протест: Достойни пари – спокойни старини!

Искат минималната пенсия да е равна поне на прага на бедност
28 сеп 2018 14:30,
77
Пенсионерски протест: Достойни пари – спокойни старини!
Снимка: архив, Булфото

Пенсионери настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. Това казаха председателят на Българската асоциация на пенсионерите - София Николай Говедаров и Тодор Стамболов - главен координатор на организацията.

Сега линията на бедност е 321 лева, догодина ще бъде 348 лева.

Пенсионерите искат още и преизчисляване на пенсиите за стаж и възраст, съобразно стандарта на живот в годините на осигуряване, както и ежегодно преизчисляване на пенсиите.

"Ако съм работил до 1990 година и съм взимал 500 или 300 лева, за онова време съм вкарал определени пари в системата спрямо жизнения стандарт тогава, а държавата чрез различни закони отнема възможността ми да си получа внесените пари за спокойни старини", коментира Говедаров.

Пенсионерите настояват още и за отпадане на тавана на пенсиите.

"Държавата е поставила ограничителен праг още преди години, за да не изплаща реалните пенсии на миньори, летци и т.н.", каза Говедаров и допълни, че всички суми, които не са изплатени в годините заради действащия във времето таван могат да бъдат ползвани за увеличение на минималната пенсия.

БАП прави национална безсрочна подписка "Пенсионерски протест" с исканията за промяна в размера на пенсиите, като не събира подписи в столицата, както и в областните центрове, които по думите на Говедаров, не отразяват действителността в изчезващите села и малки градове.

В подписката вече са се включили 8342 реално протестиращи граждани от 56 населени места на България. Всички те са посочили имената и адресите си.

Говедаров отбеляза, че подписката не е приключила и участниците в нея непрекъснато се увеличават. По думите му хилядите бедни, отрудени, инвалидизирани пенсионери не могат да си позволят да платят транспорт и да протестират пред Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
23
 
! Отговори
Имало едно време преди 5 години
В магазина на село има тефтер за вересии.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До26. Няма желание за промяна. Само приказки. Има опозиция от простаци за ***.
26
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tia ot gerb ne mislat sa pensionetite te samilioneri novobogataschite na bg no gospid vijda tia nekadarni reeschenia i laji namalo psri sa pendionetite a sa mutrite v gerb i dr partii pari ima sa v bg ima pensua 100 eur sram posor sa pravotelstvoto na gerb boiko se rashojda samolerite ketat zezo samo se pravi na velik plletik 6 apartm 2 sa vili jena mu isvesna bkp partiika v dans visiki saplati sa lalsdjistvo bodata e sa bedni pensioneri sa tah haiveri ribi stekove i skapi drehi no sa bolni
25
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До17. Така е рекета е от Русия. Но това става със знанието на тия в НС. Депутатите, президента те са слугинажа на Москва. Пример монопола топлофикация с. централно парно, монопола в енергетика, земеделието, млечната дейнос.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да не подхващаме темата при кого е започнало - при Луканов, при Костов, при Царя. Въпросът е - има ли днес желание за Промяна?
23
3
 
31
 
! Отговори
Определение преди 5 години
Пенсии под прага на бедността е геноцид.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
над 2 милиона душ живеят зад граници. тях ги издържат роднините им тук - техните майки, бащи баби и дядовци. Кой им плаща образованието? кой им гледа децата?още почти 2 милиона тук са малолетни. пак бабите и дядовците ни се грижат за насДържавата не създава условия да няма корупция, нито измами. навсякъде -престъпност. ниски социални пенсии, таван на пенсии. Нима тези хора не заслужават достойни старини.
21
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко започна от пребоядисаният червено посинял любимец Ваньо Костов. Той оряза и ограби пенсиите на всички пенсионери през неговото царуване.
20
2
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До !"50% от населението е на прага на бедността, 20% горе-долу връзват двата края"А останалите 30% се спукват от пътуване и се чудят какво да си правят парите. Държавата т.е. тези бедни 70% строят за тях магистрали, хотели, болници.
19
5
 
24
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
какво общо има Путин с пенсионерите? Пенсионериет не принаделжат на дадена партия, това са дядовци и баби на всички нас. години са ни хранили и обличали наш дълг е да им осигурим достойни старини.
18
3
 
14
 
! Отговори
До 11 СТРАНДЖАТА преди 5 години
Тебе май са те испускали от прозореца като малък ...
17
1
 
11
 
! Отговори
Защо преди 5 години
вместо часовеет с безсмислени реклами и филмета тип "Акция" как МВр лови бандитите няма образователни филми как да се предпазваме от измамници? такива неща се правят на Запад, а у нас - не.
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да пишат на Путин да си спре монополите и рекета над България. Ще влизат по 4 милиарда. Ще има за пенсии, стоките ще поевтинеят. Че и тока може да падне както в Румъния. А не до скандират по Бузлуджа като зомбита.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9 - промиват ви мозъците. През ден съобщават за пенсионери които изхвърлят пари през балконите,, а дори не проверявате доколкото новините са верни. ОСвен това не ви съобщават за нито един случай в който пенсионер не се е подлъгал, и така се създава нагласа, че пенсионерите си заслужават участта. АЗ знам за цяло село, където кмета провеждаше активна пропагнада да не се връзват на измамници и това даде ефект - нямаше нито един измамен в селото. Баща ми също обясняваше на баба ми и това имаше ефе
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените в България на всичко, което можеш да си купиш не са по-ниски от тези в останалите евро държави, дори за някои неща са по-високи, а същевременно доходите са 10-то кратно по-ниски! Правете си сметката в каква държава живеем и защо има над 4 милиона емигранти, чиято бройка продължава да расте.
13
3
 
20
 
! Отговори
Болезнената Истина преди 5 години
Бананова република !
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"и допълни, че всички суми, които не са изплатени в годините заради действащия във времето таван могат да бъдат ползвани за увеличение на минималната пенсия."Какви пари бе, те са само на хартия, в действителност ги няма.
11
2
 
15
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЦЯЛАТА "***", НАРИЧАЩА СЕБЕ СИ "ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ" ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО ХОРАТА, ПОЛОЖИЛИ ДОСТОЕН ТРУД ПРЕЗ ЖИВОТА СИ!ДИВОТО БЕЗХАБЕРИЕ И БЕЗСКРУПОЛНОТО ИМ ЛИЦЕМЕРИЕ, ОЩЕ ВЕДНЪЖ НИ ПОКАЗВА, ЧЕ ОТ ТЕЗИ ХОРА ПОЛЗА НЯМА!ИСТИНАТА Е ЕДНА:140 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!
10
17
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
При Борисов пенсионерите изхвърлят през балконите излишните пари и ценности...
9
21
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
За какво са ви тези пари, да ги хвърляте през балконите ли?