Война в мирно време! Да оцелееш на пътя – мисия (не)възможна?

Всекидневно се погазват безскрупулно записани в закона правила
17 окт 2018 12:45, Джесика Вълчева
73

4453 гледания   |  Още видео

Война в мирно време бушува по родните пътища. Да оцелееш в пътната обстановка на България за съжаление често се оказва невъзможна мисия, а успехът и е почти равносилен на шестица от тотото.

Всекидневно се погазват безскрупулно записани в закона правила, а в резултат на това често загиват хора. Едно от най-честите нарушения е отнемането на предимство на пешеходец, който пресича на "зебра".

Още по темата

19-годишното момче, което беше блъснато от автомобил на пешеходна пътека в Своге претърпя животоспасяваща операция и все още се бори за живота си. Свидетели на случилото се разказват, че шофьорът карал с висока скорост и предприел изпреварване на автомобил точно преди "зебра"-та. Часове по-късно във Варна кола блъсна дете, а шофьорът избяга от местопроизшествието.

Властелин по българските пътища е не законът, а скоростта и безразсъдството.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност каза пред Bulgaria ON AIR, че водачите нарушават правилата, защото няма кой да ги принуди да ги спазват. Освен липсата на контрол, основен проблем е и лоша инфраструктура и организация на движението са сред останалите фактори войната по пътищата да взима толкова жертви.

"Инфраструктурата е онзи елемент от движението по пътищата, върху който ние хората можем пряко да влияем", допълни тя.

Русинова коментира и предлаганите мерки и определи, че това е работа на парче и препоръча изцяло нова концепция за пътната безопасност.

Автомобилният състезател Румен Дунев пък беше категоричен, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната.

"Колкото и да променяме асфалти, знаци, пешеходни пътеки, ако те не се спазват, това просто оскъпява живота на българина", категоричен бе Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че пешеходците също са участници в движението, а по думите всеки един участник трябва да се стреми да избягва ПТП.

Дунев посочи още, че пътната обстановка в България е отражение на живота на българите - напрегната, нервна.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За комплексарщина, диващина и т.н. няма спор. Обаче, ако си фирмаджийски шофьор, караш си по правилата, не бързаш и т.н. т.нар "шеф" почва да ти звъни, че много закъсняваш, трябвало по-бързо, клиентът чакал, времето е пари, взема да те псува, да те плаши, че ще ти резне от заплатата, ще те уволни и т.н.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пътищата не стават,половината от знаците не отговарят на пътните условия,полицаите не са обучени да помагат,а единствено да ловят и търсят нарушители и затова се приемат,като врагове,самите държавници не спазват,а демонстративно нарушат законите,продават се дипломи,книжки,продават се съвести и какво ли не още!
Навсякъде мизерия и отврат,защо се чудите още? Нима всичко не видимо и ясно?
65
6
 
5
 
! Отговори
абееее... преди 4 месеца
Ето го продуктът на 30-годишната девалвация на морални и духовни ценности...идиотизмът стана масово явление.Не са виновни нито инфраструктура,нито качеството на автомобилния парк.Отделен е въпросът за квалификацията и чувството за отговорност,ама за толкова пари - толкова квалификация и толкова възпитание..
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Пепи 56
Да бе сега воланЪТ виновен за това че селяка кара като за последно! Каква е статистиката за катастрофиралите коли с десен и ляв волан - масово с ляв волан! Аз карам австралийска класика Скимитар с десен волан и системата Кръгозор която струва около $45 и се монтира в зависимост от движвнивто. Има и камера за $200! Видимостта е перфецтна и тази система е задължителна в Канада ако си с десен волан! Но ВОЛАНът не пази ИДУОУТА от поразии!
63
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
В Западна Европа шофьорите са убедени, че ако напраеят нарушение, неизбежно ще бъдат наказани за него, като размера на санкцията е несъществен, важна е неизбежността. В този смисъл всички, които казват, че шофьорите в България са виновни за нарушенията, на практика действат да има повече нарушения и това го гледаме вече 29 години.
62
0
 
4
 
! Отговори
Провинциал преди 4 месеца
На излизане от Монтана за Лом тъй НЕГРАМОТНО е направен пътя,че почти всякой ден има тежки катастрофи ,но управата или там кой отговаря за пътищата си мълчат -че имат грешка и не само ние шофьорите имаме вина ,но и тез държавници. Там трябва да се нарави кръгово ,за да се спре тези тежки катастрофи там на този участък при излизане от Монтана.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И друг път съм го писал, преди 20-25 години , във Варна подеха една програма за подобряване сигурноста край училищата, и наслагаха легнали полицаи край нашето, и така се бяха престарали, че даже и автобусите взеха да минават по другата улица ,камоли някой да "хвърчи" с голф единичката.
60
3
 
4
 
! Отговори
+ преди 4 месеца
Добре че ромите пак не са виновни и този път,не че те не карат без книжка и без знание на правилника,но затова са виновни други,от които зависи да се спазва закона и да наказват.Ромите са като сериалите у нас-използват ги за да накарат хората да не мислят и да не се възмущават много-много с изключение по форумите и фейса.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 58
Ако има контрол и рисковите изпреварвания се наказват подобаващо, работодателят ше предвиди задръстванията. Иначе както досега - кой стигнал, стигнал, кой останал на място, важно е заплатата да тече и бизнесът да върви
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
вчера Русе В Търново камионче се движи с 50 -60 образува се опашка от коли и ТИР огромна такива изпреварвания имаше ,че ми е чудно как нямаше нищо в новините .Катастрофите стават заради ето такива който те принуждават да правиш рисковани маневри ако ли не си без заплата защото не си влязъл във времето
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
29 години вината за състоянието по пътищата се хвърля само върху шофьорите и съвсем очаквано положението се влошава. Как не разбраха, че шофьорите шофират според контрола на държавата?! Чужденецът като шофира в България е като побеснял, а извън България е примерен шофьор. Същото с българските шофьори - в чужбина са примерни, а в България нарушаеат правилата.
56
9
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 4 месеца
Десния волан трябва да бъде разрешен само за туристи с ограничен период на време (например макс 1 месец ) ако ще седи по-дълго да взима кола под наем.
Бях свидетел на изнасяне за изпреварване на автомобил с десен волан, отсреща идваше ТИР.... такова изнасяне за да има видимост стана, че ако тир-а не беше намалил рязко ..... щеше да има един размазан 100% и не се знае дали няма да го хвърли и към колата зад него.
55
0
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
За пръв път да прочета нещо вярно по въпроса за "войната по пътищата" казано по телевизия - основното е контрола за спазването на правилата, който в България го няма и донякъде и инфраструктурата.
54
0
 
4
 
! Отговори
Автоинструктор преди 4 месеца
Важното е да има курсисти на които да даваме книжки.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ТЕРОРИСТИ.
СПОРЕД ОБИЧАЯ ТЕ САМИ СЕ ИЗБИВАТ.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко е казано, всичко е ясно, на запад отдавна е измислено (дори и в Румънско, там едвам чакат да минат Дунав мост и да настъпи до ламарината...) ред може да се въведе за няколко месеца, само трябват повече затвори... проблемът е, че тези които трябва да пипнат малко законите и да следят да се прилагат и да наказват, са най-големите престъпници и нарушители. И няма как сами да се вкарват затвора...та затова не искат
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 50

Те с това мислене нека първо другите си свършат работата, пък после ние ще видим, нещата никога няма да помръднат
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека първо Държавата да спре да нарушава написаните от нея закони и тогаеа нас да съди...и когато всичко в инфраструктурата логически противоречи на така наречените "закони" и продължат да се бълват безумия не знма кой на какво точно се надява...и не напоследно място изцяло криворазбраната цивилизация, в която живеем...промиват ни мозъците здраво!!!
49
3
 
4
 
! Отговори
Размисли и страсти преди 4 месеца
Калпави пътища,стари таратайки и комплексирани пишман "шофьори"=*** today and in tomorrow...
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно масата шофьори смятат, че трябва да карат като на нивата през просото: няма знаци, намаляване, зебри, насрещни.Тук таме некоя птичка да прехвръкне, ама може тя да го отнесе, че не е летяла според техните очаквания