Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
4
 
5
 
! Отговори
интересно преди 5 години
До Анонимен 235 нищо лично , но кога ще започне изпращането в ТВУ-та и лагери на деца , които бият грабят , дрогират се , пият , скинарчета , комплексарчета , мутрички и т. Ми то 2/3 от лапетата трябва да са в ТВУ-та . не е хубавод а се возиш по автобусите и д ате прибиват някакви скинари , които , ако са самички са като котенца малки . Ами онзи Йоан Матев и такива като него , защо не ги набутват в лагери от 10-годишни ???
226
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко което не е в тон с хипи-либералната вяра в този продънен сайт се трие.
225
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 5 години
По принцип не е редно и правилно да се оставя храна по гробовете . Дори от практична гледна точка - бездомни животни , птици , вятър , дъжд --->>> еми става *** . Нали храната е приготвена за раздаване . В нашия град , хората си приготвят раздавки в торбички , като отидат на гробищата раздават на хората . И бедни хора има да обикалят / които не са роми /, на глад не се издържа . Едва ли на някой му е приятно да проси храна
224
4
 
15
 
! Отговори
До 233 преди 5 години
Тази храна БХК деграданте, се оставя символично за мъртвите, а не за да я вземе и изяде някой! Такава е традицията, такава е вярата на тези хора - уважавай хората и техните ценности, защото иначе ще видиш тоягата от близо.
223
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали тази храна е оставена за да я вземе някой. Какво ви интересува кой и как я взема? Ако толкова държите определени хора да я вземат то просто им я дайте на тях или ги поканете на обяд, вечеря или пикник...
222
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно нямам против да вземат храната, въпреки, че в последно време не оставяме, но да изчоплят буквите от името на баба ми е крайно неуважително и вече е поругаване и кражба.
221
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 228НИКАКВА ЦИГАРА НЕ СЕ ПАЛИ! ТАКА ПИШЕ В САЙТА НА ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ! :D
220
8
 
16
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
За да ходят тези деца на гробищата да ядът ,то ЗНАЧИ СА ГЛАДНИ ,нима някое дете задоволено ще отиде да яде там,много се съмнявам.Трябва да се постави правилната диагноза и да се лекува този слой от населението на държавата . Депутатите да приемат закон за ограничаване на раждаемоста с лишаване на "детски" над 2 деца ако нямат брак ..... .
219
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако с приемането на подадената храна се почита паметта на мъртвите трябва да се радвате, че все пак някой ги почита. Ако не я вземат ромите и храната остане ще останат непочтени. Трябва да се радвате, а не да се възмущавате.
218
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храна не се оставя а се раздава за Бог да прости. Нови обичаи ли вече има. На гроба се поставят цветя пали се свещ запалва се кандилото пали се цигара ако починалият е бил пушач и толкова. Защо ще оставят храна на гроба да не би починалият да стане и да се нахрани. Що за дивотия е това. Няма ли стари хора които да им кажат какви традиции е имало преди 30 години
217
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не оставяйте храна просто като не искате някой да я вземе. То всъщност не е ли това целта на оставянето и?
216
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактДа но в Индия, ако въпросните скакалци, си наберат крава и я изядат, ги чакат много страшни мъки, тук се поругават покойници и единственото което ще се случи е тягостно разтягане на ластици няколко дни.
215
2
 
6
 
! Отговори
Кой ни гаври?!? преди 5 години
В 15:30 КАТ се изгаври с хиляди автомобили на "магистралата" Е 79-участъка Ботевград-София при 49-тия километър от София.Оттам започна ГАВРАТА. На бензиностанцията на Лук ойл две полицайчета стоят в колата и на въпроса"Знаете ли защо чакаме?", отговаряха "Миии...нннее...".След час пешеходен ход с автомобилите, видяхме причината за тапата. Други двама "пазители" тапят яко преди първия тунел.Оказва се, че безконфликтно и то нормално се минава през следващите километри ремонти.Взехме си УРОКА !
214
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До э23НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ НАИЗУСТ!!КАЗВА СЕ ДА СЕ ОСТАВИ ПРИГОТВЕНАТА ХРАНА ДА НЕ СЕ ВРЪЩА!!! ТОВА ГО ПРОЧЕТОХ НА ЕДИНЯ ПРАВОСЛАВЕН САЙТ! НА ДРУГИЯ ПИШЕ ДА НЕ СЕ ОСТАВЯ ХРАНА НА ГРОБА :DВЪПРОСА ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕСЕ КЪМ ПАТРИАРХА ДА КАЖЕ ДА СЕ ОСТАВЯ ИЛИ НЕ ХРАНА НА ГРОБА :D
213
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не може да е приемливо поведение, такива действия трябва да се наказват много строго.
212
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До 208: Неграмотнико, знаеш ли защо се прелива гроба с вода и вино, защо се поставя храна, защо се запалват свещи? Написаното от тебе показва колко си "духовен".
211
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бива да се тъпче по гробовете и други подобни действия, които показват неуважение към покойниците и чувствата на близките им. Храната може да се вземе, тя се нарича "раздавка" и за това се оставя.
210
8
 
5
 
! Отговори
NB! преди 5 години
Е, това с цианкалия беше страшна почит към твоите мъртъвци...Дрънкаш кокалите на мъртъвците си и в тяхна памет и с твоето "уважение" говориш за цианкалий? Без коментар! Пълна простащина!
209
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега гетата били виновни. Ами нали от византийска гледна точка селищното образувание наречено Онгъл е било също гето в което някакви езичници дивaци не са проявявали никакво уважение към християнската култура. Дори по-късно разширили гетото и го превърнали в ханство. Лошо е когато някои самозабравили се забравят от къде са тръгнали...
208
11
 
13
 
! Отговори
э23 преди 5 години
Що за идиотщина е да се оставя храна по гробовете?! Ядат ли мъртвите? Не. Тогава, каква е тази глупост? Ако искат да раздадат храна за упокоение на душите, да го направят по друг начин. Но да стои храна на гробовете - това е безмислено.