Сменихте ли гумите? От утре поддържат пътищата зимно

АПИ предупреди: Идва застудяване, подгответе колата!
Обновена: 12 ное 2018 18:53 | 12 ное 2018 18:53, Веселина Йорданова
30
Сменихте ли гумите? От утре поддържат пътищата зимно
Снимка: архив, БулФото

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа се въвежда от утре, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Още по темата
АПИ призовава шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни, да го направят, тъй като в края на седмицата се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждове да преминат в сняг.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктуве са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химическти вещества.

На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
карам по джанти преди 5 години
Аз затова карам без гуми зимата. Навивам стари парцали на джантите да не дрънчат и за по-добро сцепление с настилката. Никой няма да отрече, че едни дънки дават по-добро сцепление от пластмаса
26
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 5 години
Карай с всесезонни, ако караш по 4 -5 к километра от ноември до април. Но недей ходи в планини и недей я вади като завали сняг. То всякви хора има. Имам колега дето в снега идва с колело. И той е прав за себе си. Лека от мен.
25
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Зимните гуми на нормалните шофьори не минават повече от 4-5 хил. на сезон и на десетата година си имат грайфер но са без качества. Не ми разправяйте че ги хвърляте - карате ги до тел. Виж тестовете на всесезонните гуми - някой модели са с повече теглителна сила и спират по-добре на сняг от чисто зимни. А виж и как изплуват на вода зимните. Реално в България зимата е повече мокро отколкото снежно на пътя.
24
2
 
2
 
! Отговори
смях преди 5 години
В събота смених гумите. 30 кинта. Карама наистина доста години с тях, може би 4ти сезон или пети, един път не са ми направили номер. Дъжд, сняг, лед. Като видя таксита с летни гуми в коловозите в непочистените ни кваратали зимата и просто припадам. То е пълен смях.
23
2
 
3
 
! Отговори
смях преди 5 години
Няма кво да правим експерименти. Пускаш клипче, как в сняг, повтарям сняг, караш с тях . Аз моите ги тествам по най-малко 10 пъти в годината като се качвам до ски курортите. И съм виждал такива леваци, дето задръстват пътя ( тук трябва да добава и себе си преди да се убедя, че зимата си свършен без читави гуми ) , че просто нямам нужда от чуждо мнение. Ако си стоиш в града и когато падне сняг, не си палиш колата съм ок. Може даже и с летни да минеш. Ама останалото е лудост.
22
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
Всесезонните са по-добри от зимните на мокро и на сухо. С всесезонни гуми ВИНАГИ караш по-нови гуми т.е. по-добре си и на сняг. Снега никога не те изненадва както когато падне в октомври а зимните са ти в мазата. И не се редиш на опашка да плащаш на гумаджии. За екстремни ситуации има текстилни вериги.
21
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 21. Всесезонните гуми се износват реално и се сменят на 2-4 г. в зависимост от карането а зимните ти гуми и на 8г. не ги хвърляш щото си имат грайфер. И сега - дали твойте 8 г. зимни се по-добри от мойте 3г. всесезонни на сняг можем да направим експеримент - ама да не се учудиш.
20
2
 
2
 
! Отговори
край преди 5 години
Не сменям гуми -карам със всесезонни. Който чете е така - който пита мръсноватите момчета по гумаджииниците се реди пролет и есен като мишок да си даде парите и да му изкриват гумите.
19
2
 
2
 
! Отговори
смях до 19 преди 5 години
Пич, има internet, има youtube има twitch. Моля те като завали сняг, качи се на Витоша , в Рила , в Пирин. Мини някой проход - шипка или троян - карнаре с тия гуми и ни покажи едно клипче. Бойко велики единствни, величествени и магистралостоителни, като завали сняг, обикновенно чака да спре снега и тогава чистят Тракия. Мини София - Пловдив или нещо по екзотично и ни направи свидетели. Защото от моя опит мога да ти гарантирам че без зимни гуми си загубен. Даже си заровен в сняг. И чакаш машините
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още чакаме "знегът ни изненада" ;)
17
1
 
4
 
! Отговори
Гумата.. преди 5 години
За зимни условия е със напречни резове...шарки ...и по мек каучук
16
7
 
2
 
! Отговори
Мега миньор преди 5 години
Ква всесезонна гума бе пич. Такова животно няма. Как една и съща гума ще е с каучук за зима и лято ...да не говорим за шарка. Едната е да изхвърля водата...другата шарка да дълбае и изхвърля снега. Тъй че ти всесезонни ги пиши бегали...или не си карал в снега с тях...че и 5 години..ай недей ние гуми не сме виждали.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ГостИ какво пише в закона? Понеже даваш вид на голяма читанка? Какво значи "гума предназначена за зимни условия"? Кой определя, ушев ли? 4мм е вече по-лесно измерима величина.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т рябва и зимни кондоми а...
13
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До Само питам до ГостАз да съм казал, че не можеш? Четете Законите и ще разберете много полезни неща!
12
3
 
4
 
! Отговори
Само питам до Гост преди 5 години
Какво ни пречи да караме с 6 мм летни гуми и вериги?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сухо и слънчево ще поддържат зимно. Като падне снега, пък никакви ги няма. Практичните не слагат зимни гуми и после има "не те видях" и "изпуснаха ми спирачките". Въобще по-либерална и по-демократична държава, няма.
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които мислят да карат с летни гуми при минусови температури да имат предвид че лятната гума става като пластмаса при минусови температури и губи сцепление с пътя. За да й подобрите сцеплението изпуснете 1 или 2 атмосвери което ще я направи по мека и сцеплението с пътя ще се подобри. Но имайте предвид че износването на гумите ще е по бързо.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не ги сменявай щом не искаш. Може и с лятна да караш, но над 4 мм., но ако закъсаш проблема си е твой."Що, ако закъсаш със зимни гуми с 8мм грайфер чии ще е проблема? Само от интерес питам.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече нищо не може да спре разпада на държавата всеки да се спасява поединично