Българите с второ жилище: Все по-склонни да пускат наематели

Тенденцията се наблюдава не само у нас, но и по света
13 ное 2018 07:00, Петя Славова
52
Българите с второ жилище: Все по-склонни да пускат наематели
Снимка: архив, Булфото

Собствениците на второ жилище стават все по-склонни да го отдават под наем, за да възвърнат част от инвестицията си, коментират брокери на имоти. В България сделките с ваканционни имоти с цел инвестиция имат дял от 25-30% от всички продажби. Като има тенденция този дял да нараства, предаде "Труд".

Тенденцията все повече собственици на втори дом да го дават под наем се забелязва не само у нас, но и по света. Нараства делът на купувачите, при които надделява мотивът за приходите от наеми, спрямо лукса да имат втори имот само за собствено ползване, показва изследване на компания за отдаване под наем на ваканционни жилища.

Още по темата

През 2000 г. 80% от собствениците на повече от един имот никога не са ги отдавали под наем 18 години по-късно над две трети от вторите домове се отдават под наем поне за известен период от годината, за да възстановят собствениците част от разходите си.

Много купувачи са мотивирани от потенциалната печалба и броят на собствениците, които държат имотите си само като наемни активи, е нараснал рязко в последните години. В началото на новия век само 14% от вторите жилища са били купувани само за отдаване под наем, а не за лично ползване. До финансовата криза през 2008 г. тяхното равнище достига 19% , а сега над една трета от всички втори домове са купувани само с цел отдаване под наем.

За една трета от собствениците обаче приходите от наеми са достатъчни само за покриване на разходите, а друга една трета успява да извлече печалба. Средната брутна доходност възлиза на 6.4%, а след приспадане на разходите (но без да се отчитат данъците) - 3.9%.

При покупката на втори дом хората с по-ограничени финансови възможности избират апартамент. Докато купувачите с по-висок бюджет предпочитат къщи, които държат доста по-високи цени.

Много българи купуват ваканционни имоти в чужбина като предпочитаната дестинация е Гърция. Причината за това е, че Гърция е близо, а цените на имотите там паднаха много заради кризата, в която беше изпаднала страната. Българите обаче предпочитат да купуват ваканционни имоти в родните курорти като реално те движат пазара край морето. Допреди няколко години основните купувачи край морето бяха руснаци. Сега обаче те все по-често продават имотите си в България на французи, германци и белгийци, които не страдат от обезценяване на собствената си валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Наемат ги и още как. Че и за по 400, 500 наемат. :)
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова и никой не ги наема тия по 300 евро,а си вземат жилища на изплащане!!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тия статистики сигурно като второ жилище влизат и порутените къщи на село. Не знам какъв е смисълът от толкова писане за хората с повече от един имот.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27В Северна България за 300 евро можеш да наемеш луксозно жилище. Защо някой с нисък доход би искал да наема луксозно жилище е мистерия. Всеки се шири според чергата си.
28
2
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Ами Гошу, не всички да джендер-герберасти като теб да си дават всяка вечер ду пето под наем и да изкарват повече пари.Ама и твоето ще свърши. Скоро ще ви залюлеем по клоните.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти Гошу вземи малко да пообиколиш България,да добиеш представа за реалността!!!!! Например в Северна ще ти хареса !!!!!!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Явно не сте рентиер и нищо не разбирате от рентиерство. Не знам кой се набутва да купува скъпи мебели за наематели. Купуват се евтини лесно заменими неща, които със скромен бюджет от 1000-1500 лева могат да се сменят на 3, 4 години. Подписва се договор, в който се прави опис на вещите и се взима ДЕПОЗИТ. Не знам какво разбирате под основен ремонт, за 10 години отдаване под наем не ми се е случвало да трябва да изрина апартамент из основи заради когото и да е, камо ли на 2 години.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, аз, който си живея в моя собствен апартамент и си пазя мебели, паркети и тн. Виждам какво става с пазенето - пак се чупи, пак старее, драска и тн. Хем , внимавам. Представям си, ако дойде някой ей така и хич не му пука - праска, тряска, прави простотии. Ами, той този апартамент ще е за основен ремонт на всеки 2-3 години. Като си приспадна цените на ремонтите и включа в сметкита ниските наеми в БГ, то става пълна набутвация да избиваш инвестиция чрез наем. Ако ти е наследство е друго.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Гошу ще му стане лошу
23
13
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 16Абе какво работите вие, дето пишете тук, че взимате 510 лева заплата? Даже римлянките, дето метат улиците вече взимат по 800 лева. Вие *** ли чистете за такива пари? Ама и те май повече взимат. И като сте толкова бедни, що драскате в нета коментари, ами не си търсите работа в ***. И откъде имате изобщо пари за интернет, бедничките ми мизерничeтa :)))
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Разбирам, но все пак никой не е длъжен да ви дава наем за без пари, защото заплатата ви е ниска. Живеенето под наем е привилегия, не е право.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е... то какъв е смисъла на второто жилище освен да се дава под наем
20
12
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ха-ха-ха, глупости на търкалета пише в статията. Никакви разходи не възстановяваш, като даваш имота си под наем. Аз имам 2 апартамента - в Пловдив и София и реших тоя в Пловдив да го дам под наем, точно с тази цел, да си плащам с приходите поне тока, топлото, водата и други такива неща в София. След няколко години като онези напуснаха, като видях какъв Бейрут са оставили апартамента ми се доплака. Тотално разбит, за основен ремонт. А е 4-стаен, 100 квадрата.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименкъдето няма препитание, няма и търсене на квартири.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора работят за тия пари,защото нямат друг избор.Това го правят,защото в даден район няма никакво препитание.Всеки човек иска да получава добра заплата и да има добър стандарт на живот,ама няма!!!!!!!Затова хората бягат в чужбина!
17
11
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Анонимен"Като получаваш заплата от 510 лв,какво са 300евро за наем.Нищо не са???!!!"Ами вдигни си стандарта и заплатата на живот ;) Никой не те кара да работиш за 500 лв !
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като получаваш заплата от 510 лв,какво са 300евро за наем.Нищо не са???!!!
15
1
 
11
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Брокерите май огладняха и пускат лъжливи новини. Малко са хората, които са на печалба от отдаването на имот под наем, повечето хора са на загуба и затова хората не ги пускат на пазара на наемите.
14
4
 
7
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Някои дават жилища направо като бункери са.Обзавеждане от соца.Кранчета,мивки всичко за смяна.пускат наемател да им го ремонтира за собствена сметка и само прибират паричките.Няма договор няма нищо.Като му се сторят малко паричките и айде вънка.Следващия моля!Някои пък отдават стаи от собствените си апартаменти да изкарат някой лев.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе да, отдават си ги ама не плащат данъци