Българите с второ жилище: Все по-склонни да пускат наематели

Тенденцията се наблюдава не само у нас, но и по света
13 ное 2018 07:00, Петя Славова
52
Българите с второ жилище: Все по-склонни да пускат наематели
Снимка: архив, Булфото

Собствениците на второ жилище стават все по-склонни да го отдават под наем, за да възвърнат част от инвестицията си, коментират брокери на имоти. В България сделките с ваканционни имоти с цел инвестиция имат дял от 25-30% от всички продажби. Като има тенденция този дял да нараства, предаде "Труд".

Тенденцията все повече собственици на втори дом да го дават под наем се забелязва не само у нас, но и по света. Нараства делът на купувачите, при които надделява мотивът за приходите от наеми, спрямо лукса да имат втори имот само за собствено ползване, показва изследване на компания за отдаване под наем на ваканционни жилища.

Още по темата

През 2000 г. 80% от собствениците на повече от един имот никога не са ги отдавали под наем 18 години по-късно над две трети от вторите домове се отдават под наем поне за известен период от годината, за да възстановят собствениците част от разходите си.

Много купувачи са мотивирани от потенциалната печалба и броят на собствениците, които държат имотите си само като наемни активи, е нараснал рязко в последните години. В началото на новия век само 14% от вторите жилища са били купувани само за отдаване под наем, а не за лично ползване. До финансовата криза през 2008 г. тяхното равнище достига 19% , а сега над една трета от всички втори домове са купувани само с цел отдаване под наем.

За една трета от собствениците обаче приходите от наеми са достатъчни само за покриване на разходите, а друга една трета успява да извлече печалба. Средната брутна доходност възлиза на 6.4%, а след приспадане на разходите (но без да се отчитат данъците) - 3.9%.

При покупката на втори дом хората с по-ограничени финансови възможности избират апартамент. Докато купувачите с по-висок бюджет предпочитат къщи, които държат доста по-високи цени.

Много българи купуват ваканционни имоти в чужбина като предпочитаната дестинация е Гърция. Причината за това е, че Гърция е близо, а цените на имотите там паднаха много заради кризата, в която беше изпаднала страната. Българите обаче предпочитат да купуват ваканционни имоти в родните курорти като реално те движат пазара край морето. Допреди няколко години основните купувачи край морето бяха руснаци. Сега обаче те все по-често продават имотите си в България на французи, германци и белгийци, които не страдат от обезценяване на собствената си валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИмотите са самоосвинват с времето дори и да не живее никой.От тук протече, от там прокапе, тръба се спука.300Е нищо не са ама за 10 години примерно са си сума.А наемателите си ги избираш ти, ще преценяш хората.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе не знам дали е Пук и фссс или бууум, ама тая сутрин в 7.30 започнаха да чукат на съседния строеж и ме събудиха.
10
1
 
7
 
! Отговори
рентиер до 9 преди 5 години
Ми за да оцелееш. Внимаваш на кого даваш и това е. Иначе се чудиш дали да напазаруваш или да стоиш на студено.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да пускам наематели - да го освинят срещу 300 евро, които няма да ми ги плащат дори. В България няма никаква реална съдебна защита от некоректни наематели.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много кофти! Голям град настана и по- зле ще става. А защо, след като сме толкова табилни?
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пук и фссс или бууум? Кво стана?
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбирам ли, че Цветан от Помощното училище ще отдава 3 от 6-те си апартамента под наем ?
5
11
 
23
 
! Отговори
ако нямаш договор преди 5 години
е как ще дадеш под наем ако нямаш договор, как ще осъдиш наемателя като ти повреди жилището,трябва да сменяш цялата кухня, паркет и натрупани сметки за парно и какво ли не.В БГ това е невъзможно да даваш под наем "скришно" дори и да искаш.А и по сметката за тока се вижда че някой живее, ако ти си обявил че не живееш, има съседи също докладват,така че абсурд, от друга страна наемите са много ниски и не си струва да си "хабиш" жилището, аз лично не виждам смисъл от наематели та да се главоболя за жълти стотинки, ядовете са повече от "печалбата".
4
4
 
16
 
! Отговори
axa преди 5 години
няма право да ти даде под наем ако не работиш - иска договор за работа, звънят да проверят, телефони от предишни под наем и там звънят и проверяват, в собствения ти апартамент нямаш право да даваш под наем, само в "бизнес" райони - блокове само за под наем,изобщо в БГ всичко около имотите е за съд, всичко е толкова криминално - от министерства с измислените им фашистки закончета до брокери и "мениджъри,"
3
5
 
19
 
! Отговори
axa преди 5 години
дават под наем защото обедняха.което охолство беше при соца вече отмина. сега ще нараства дела на наетите от социално слаби на които държавата плаща наема.така че ще има малка група собственици и голяма наематели но социално слаби.работещи семейства ще предпочитат заем и собствено пред наем.преди не са давали под наем защото няма добре уредени наемни договори, що не видите какво е наемател и наемодател в сащ, едно пиронче не можеш да забиеш без да си платиш, депозит, ти си го обзавеждаш, няма право да ти даде под наем ако не работиш - иска договор за работа, звънят да проверят, телефони от пре
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те винаги са давали, но не са казвали на държавата
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми ще дават, като имат