Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов с коментар пред Bulgaria ON AIR
16 ное 2018 09:20,
165

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха пред Bulgaria ON AIR, че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

Още по темата

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът: Защо?", подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
ХОЙ преди 5 години
Тая телевизия никой не я гледа, колкото и да ни я навирате!
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката на България е 60% услуги за вътрешно потребление (алъш-вериш, кръчми, автосервизи, фризьорски салони), 20% нискотехнологична суровинно-преработвателна индустрия и 20% раздут неефективен държавен сектор, който гълта от останалите. За да имате високи доходи и да имате покупвателна способност за чужди стоки, икономиката трябва да изнася продукция и да внася свежа валута. В момента в страната просто се въртят едни мутренски пари и влиза нищожна валута от емигрантите и индустрията.
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЖивеем като в феодално общество! Богатите(Бизнесмени и Политици) си имат слуги(Държавни Служители) останалите кучета ни яли кой как може да се спасява работи за 600 лв. или на социални помощи и краде от тия които работят за 600 лв. Е, и? Научи се да живееш с 600 лева и не се оплаквай, иначе прав ти път, махай се, заминавай за Германия, свободен си да пътуваш и работиш в цялото ЕС, там те очакват.
24
6
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
При соца беше евтино, но вие скачахте за демокрация.Е, сега като е прескъп живота, имате ли демокрация ?!
23
10
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ни са ни скъпи горивата, ни са ни заплатете ниски - най-са ни празни главите.В момента в България има търсене на всякакви работници ВСЯКАКВИ.Обаче ганчовците си направиха 30 университета и си раздадоха дипломи на всички /нали е демокрация/ и сега не щат да работят. Дивото ми племе не може да се самоуправлява - зимайте погачите и китките и в народни носии на Орлав мост и на Ботевградско шосе и на Калотина да чакате освободител - дано дойде отнекъде.
22
10
 
7
 
! Отговори
Социалист преди 5 години
Гласувайте за Корнелия. Бойко съсипа България, Корнелия ще възроди България.
21
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГЕРБ, БСП И ДПС ТРЯБВА ДА СА МАЛЦИНСКТА А НЕ МНОЗИНСТВА!!!!ГЕРБ И БСП РЕАЛНО СА БКП А БКП ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СИ ОСТАВА ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ !)БЪЛГАРИЯ Е СУПЕР КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА И ЗАТОВА СМЕ НАЙ-ЗЛЕ В ЦЯЛОТО ЕС!---------------------------ПРОБЛЕМА НЕ Е В УПРАВНИЦИТЕ НИ ПРОБЛЕМА Е В НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ТО ДОКАЗАНО!!!КАКЪВТО НАРОДА ТАКИВА И УПРАВНИЦИТЕ МУ ТАКА Е КАЗАНО!--------ЗА 21 ВЕК ИЗВОДА Е, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е СЪСИПАНА ВЕЧЕ ОТ БОРИСОВ !
20
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не искаме нито едните нито другите! Да дойдат нови, да дойдат Слави и Мая да ни дигнат мерезето!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живеем като в феодално общество! Богатите(Бизнесмени и Политици) си имат слуги(Държавни Служители) останалите кучета ни яли кой как може да се спасява работи за 600 лв. или на социални помощи и краде от тия които работят за 600 лв.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем на България сега е, че идентичностната левица е фрагментирана, Първо трябва да се реши проблема с фрагментаризацията на индентичностната левица и тогава ще се оправят нещата.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държавни служители да протестиратРазбира се, нали ще ги наритат от топлите им места. А повечето от тях не могат кой знае какво.
16
1
 
20
 
! Отговори
Искам преди 5 години
Искам да ни го дигнат мерезето и да ни свалят бензино!Искам съд за политиците!Искам да се реформира съдебната система!Искам полицията да си върши работата!
15
2
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Няма сметка да плащаш един Данък и ГО 1000 лв. за да ползваш само събота и неделя
14
3
 
19
 
! Отговори
До АнонимеН 6 преди 5 години
Разликата между България и Румъния е лустрацията и реформата в съдебната власт, без която не може да има нормално общество. Румънците се изчистиха, българите не. Старите комунистически кадри и децата им не са помръдвали. Помним как само на МНОГО проверени другари децата можеха да следват право!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е вишеградската, как е вишеградската? По добре ли са?
12
19
 
10
 
! Отговори
1.1 преди 5 години
Истина е че не цените са високи а заплатите са ниски Но за това не е виновен Борисов Виновни са работодателите Те държат заплатите ниски а собствените си печалби високи Държавата е добър работодател Няма държавни служители да протестират Интересно ще стане като се разбере кой спонсорира тези протести
11
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Проблемът на България са Путин, Русия, САЩ, ЕС, комунистите, русофилите, Сорос,съдебната система, административната система, избирателната система,здравната система, образователната система, некоя друга система, турското робство, детските на ромите, червените капиталисти, 45 години комунизъм, 29 години посткомунизъм, комунистите от ГЕРБ, комунистите от БСП, корупцията. Ние не сме виновни, ние сме невинна жерва на обстоятелствата.
10
1
 
21
 
! Отговори
Безработен преди 5 години
Когато си без работа и нямаш доход от никъде ти трябва да плащаш сметки и Здравни вноски и принуден от ситуацията отиваш и за 500 лв. някъде обаче никъде няма за повече защото трябват връзки. Някои да е виждал обява за Държавен служител !? За тях говоря, че им вдигат заплатите а не всички в тая държава са такива за да сме доволни от това.
9
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА НА ГЕРБ! БСП ПОБЕДА!ПРЕЗИДЕНТСКА КОНСТИТУЦИЯ НАЧЕЛО С РАДЕВ!КАЗАХ!
8
6
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
С 10-ТЕ МИЛИАРДА РЕЗЕРВИ КОИТО ИЗХАРЧИ БОРИСОВ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ЩЕШЕ ДА ИМАМЕ И МАГИСТРАЛИТЕ МУ И АЕЦ БЕЛЕНЕ! БЪЛГАРИЯ ПЛАТИ И 1 МИЛИАРД НЕУСТОЙКА ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ ГО НАПРАВИ !!!БОРИСОВ Е АБСОЛЮТЕН МИНУС ЗА БЪЛГАРИЯ НО НА НАСЕЛЕНИЕТО ТОЛКОВА МУ СТИГА АКЪЛА И СИ ГО ПРЕИЗБИРА ДА ГО МАЧКА ЯВНО ТАКА МУ ХАРЕСВА!