Теменужка Петкова: Чакаме проект като "Турски поток"!

Подобна реализация ще носи печалба с години, заяви министърът
24 ное 2018 14:00, Петя Славова
128
Теменужка Петкова: Чакаме проект като "Турски поток"!
Снимка: архив, Reuters

"Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа", заяви пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата

"Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас", допълни Петкова.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ.

Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България.

"Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект", заяви Петкова.

Тя припомни, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва.

Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда.

"Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание "Турски поток" да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
14
 
6
 
! Отговори
България решава преди 5 години
Дали руската тръба от "Турски поток" ще премине през България го решава българският народ , а не руската компания "Газпром".
84
0
 
12
 
! Отговори
ФИЛАНКИШИЯТА преди 5 години
ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА,АКО ИСКАЙТЕ ВЕРВАЙТТЕ
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтриха ми коментара и линка на Ташева от Тубата,но тя казва доста интересни неща,включително и че една българска фирма,която е печелила пари от пренос на газ към Турция ще загуби печалбите си сега,когато потока се премести в Турция.И един бивш управляващ(не е Доган) от ДПС също е участвал в спирането на потока,сега Турция няма да плаща повече тези такси и българската фирма ще има огромни загуби,а ние ще плащаме на Турция.Някои европейски държави са ни били толкова ядосани за спирането на ЮП,ч
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да стане,защото парен каша духа.Ние трябвя дя си построим гъзопровода от Провадия до Сърбия,но нема мъни.И трябва да купуваме газ от турците,за да го препродаваме,защото е забранено руски тръбопровод да минава през бг от западните приятели.Хъбове,мъбове,много източници...бла бла..
81
2
 
15
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
А САЩ и ЕС ще компенсират ли загубите,които ще понесем поради забраната на " Южен поток",югоембаргото,заема на Ирак и т.н.Разлика не виждам между диктатите на СССР и сегашните ни партньори !
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не е късно да възстановим доколкото може тези проекти!И може да прекараме поне български поток.
79
2
 
15
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
"До като "умните" се наумуват, лудите се налудуват" - народна поговорка. Още ли умувате с началника ти ???
78
3
 
29
 
! Отговори
в очакване на Годо преди 5 години
Който има желание да се порови в инфо материалите за Южен Поток и да види разликите със Турския поток.Да оставим настрана унизителното положение поток с подобно има да минава през България,да зависим от благоволението на турците,но сега излиза,че Южен поток сме щели да печелим много!А Австрия,Словения,Унгария ,Сърбия никога няма да преглътнат удара ,които им нанесохме в гърба,за да угодим на американските сахиби!А в национален аспект спирането на Южен Поток е чисто национално предателство...
77
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се отказахте от "Южен поток" пак ли адекватно работехте?
76
7
 
16
 
! Отговори
haha преди 5 години
Евала на поляците не дадоха руските тръби да минат през тяхна територия.******************************************************************hahahahhahhahahahahahahhahaahhahahahhahahahhahahhahahaahahhahhahahahahhahПоляците беха против северен поток защото не минава през Полша. Искаха си транзитните такси... :) Сега ще си купуват газ от Германия по икономически причини - цената на шистовия газ е много по-висока от цената на обикновенния газ.
75
2
 
8
 
! Отговори
айауахах преди 5 години
мишкииии ууу меркел ууууу, къде е северен поток?!!!!! защо не е закрит???
74
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала на поляците не дадоха руските тръби да минат през тяхна територия. Евала.Наще сами се дупят.
73
24
 
8
 
! Отговори
КОМУНИСТИТЕ ЛЪЖАТ преди 5 години
БСП - НАЧЕЛО С ТЕХНИЯ ПРЕМИЕР ОРЕШАРСКИ СПРЯХА ЮЖЕН ПОТОК ПРЕДИ 5 ГОДИНИ И СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ. ГОЛЯМ ФАЛШ И ЛИЦЕМЕРИЕ ЛЪХА ОТ БСП...
72
2
 
27
 
! Отговори
haha преди 5 години
да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++hahahahahaahahahahhahahhahahahhaahahahahhahahhaahahahahahhahahhahhahahКой се хвалеше че е спрял три руски проекта??? А и за другите да си спомним дето врещеха че руснаците никога няма да построят газопровод. Българските майцепродавци задминаха себе си дори.
71
2
 
20
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Теменужка, Бях си забравил един поток в мазето. Искаш ли го?
70
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затриха Южен поток, сега ще си мечтаят за подобен поток.Унищожават всичко перспективно, после БСП виновно.Всеки път едно и също.
69
3
 
12
 
! Отговори
Босфора Човек преди 5 години
Недейте така другари и господине . Ний сме съседи , комшии. Сте си помагаме един на друг . Няма друг начин Русия и Турция и България дружба навеки
68
1
 
28
 
! Отговори
ами да преди 5 години
"Имаме желание "Турски поток" да носи приходи дълги години". А такаааа,значи нямахте желание да има южен поток,та страната да има гарантирани половин млрд евро на година,но имате огромно желание за турският поток,където ако въобще минава през БГ,приходите ще са в пъти по малко. Изпуснахме питомното и сега ще гоним дивото. Невероятна политика на "без алтернативното" правителство на БГ
67
4
 
11
 
! Отговори
мен преди 5 години
Да ли щеше да има Съединение ако Стамболов. Батемберг и приятели се бяха огънали пред великите сили включително и Русия
66
1
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
/2/Ако допуснем,че ще успеем да напълним хъбчето и ще чакаме само мераклии да купуват,но такива няма, и е се предвиждат.Турция,най-големия консуматор в района не И трябва,тя си има директни доставки,Гърция си е решил проблема с тръбата,Румъния да не я мислим,Македония ще си получава през Гърция от тръба, а Сърбия от Унгария,тъй като нашата газ при съответните доставчици от Катар и САЩ плюс транзитните такси от Гърция става не-про-да-ва-е-***