Теменужка Петкова: Чакаме проект като "Турски поток"!

Подобна реализация ще носи печалба с години, заяви министърът
24 ное 2018 14:00, Петя Славова
128
Теменужка Петкова: Чакаме проект като "Турски поток"!
Снимка: архив, Reuters

"Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа", заяви пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата

"Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас", допълни Петкова.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ.

Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от "Турски поток" и той ще минава през България.

"Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект", заяви Петкова.

Тя припомни, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва.

Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда.

"Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание "Турски поток" да носи приходи дълги години", заяви енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
12
 
11
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
По предвърителни изчисления,то Булгаргаз -типа България ще заработва в година около 717 милиона долара или по сегашният курс около 1.2-1.3 милирада лева !!!! а инвестицията ако е 2.6 милиарда(лева или евро или долара -автора не е споменал ),то може да се разбере колко е изгодното това сътрудничество с Газпром. Но Украйна ще загуби от това ,че газ за Европа няма да минава и затова всички "свободни и прогресивни "медии защитават американските икономическо-политически интереси.
44
13
 
10
 
! Отговори
мен преди 5 години
Що се огънахте и спряхте ЮП нали щеше да печели 400 милиона годишно сега се молите за турския поток. Всъщност за нас хората е без значение защото пак няма да стигне до нас евтин газ а и от печалбата ще ни дадат колкото ни дадоха от преватизациата. Може би ползата щеше да е че руснаците щяха да си пазят тръбите. И нямаше да има вариант Косово или Сирия а и западна Европа по същата причина. И то ако не извиваме ръце като Украйна
43
17
 
12
 
! Отговори
България решава преди 5 години
Дали руската тръба от "Турски поток" ще премине през България го решава българският народ , а не руската компания "Газпром".
42
12
 
21
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Ако втората търба минава през България от "Турски поток" то държавата ни ще получи повече 2.6 пъти от сегашната газ ,която минава за Европа по украйнската търба.(американците ще умрат и техните ***,щото Те са инвестирали(на Байден сина му) в украйнската газо-разпределителна система и ще са на загуба).Е пита се човек ,тези нашите русофоби -*** на НПО на САЩ,за кога са се загрижили повече -за България или САЩ !? Не ми се вярва толкова да се профани,че не разбират ,че България печели от газ
41
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" И да ми натискате минуси и да не ми натискате,трябва да си възстановим ... ""......................Всички до един проекти на СССР се правят с една единствена цел, а именно - приближените на Путин олигарси да крадат.Единствената полза, която ще имаш е, ще продължаваш да плащаш от пенсията си за съдебните разноски по делата на руснаците.
40
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда."Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева._________Това малко като с телефонните измамници, абе дайте тука едни пари па след 20 години ще спечелите, аре нема нужда да хвърляте парите на данъкоплатците по разни там супер дупер проекти на другарето
39
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Чекайте,чекайте...А а кой ли ви верва ..
38
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ да ми натискате минуси и да не ми натискате,трябва да си възстановим шлема,който е в изгода на България,писна ни от чужди интереси все да месят в държавта ни и ни спират полезни проекти и все ние да сме прекараните!
37
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чистотаОт проектите на Първанов за ЮП и АЕЦа,в държавата щеше не само да има евтина газ и електричество,но и държавата щеше да печели половин милиард от пренос на година от ЮП,да не говорим пък за евтината ел.енергия.
36
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Дружбата със СССР е нужна на България така както въздуха и слънцето за всяко живо същество. ""Без значение колко губим, щом е за любимия СССР ако трябва и живота си ще дадем.ЦК на БКП (напикани)
35
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
общо взето поредната руска зарибявак, абе дайте тука 2,6 млрд. лева пък после след 20 години евентуално ще си ги избиете :))) е затова няма да имате пари, и ще въздишате по Румъния, щото там отдавна никой вече не се връзва на руските приказки, разработват си техните находища и това е, ето вече са изцяло на собствен добив, а Вие давайте пари още на руските олигарси да щракат с пръсти по казината на Монте Карло
34
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чрез един руски вестник пуснаха кукички и нашите алчни шаранчета веднага ги налапаха!Няма официално становище нито от Кремъл, нито от Газпром!
33
2
 
17
 
! Отговори
чистота преди 5 години
И да извира петрол и газ от българия, пари за хората НЯМА да има.Всичко ще бъде откраднато и узаконено. Може да не е правилно, но е законно.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТоя път никой няма да ви се върже на пропагандата и лъжите,искаме си ЮП,БЕлене, целия шлем.Приказката за лъжливото овчарче знаеш ли я?Един път провалихте проектите,но този път - твърдо не!Писна ни от мошеници!
31
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29е сега що не направят турски поток 63 млрд. ами само 16 млрд. да ти отгговря ли защо, защото няма пазар за тая газ в южна европа, е това истинската причина, само пускаха примамката та да бавят ТАНАП и да ни извадят от него
30
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз незнам колко още милиарди трябва да изгубим покрай всички тия руски проекти та да му дойде акъл на българина че с кремълските рабойници бизнес неможе да се прави, е и сега ни пуксат некакви мурафети да дадем 2,6 млрд. за Турски поток, пък сме щели да спечелим 4 млрд :))) аре бе откъде ще дойдат тия 4 млрд печалба от транзита на 15 млрд. газ ??? ама Вие сериозно ли, ние в момента транзитираме по 35-40 млрд. кб метра и колко печелим, някой от Вас да е видял нещо от тия пари? аз не
29
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащото ЮП беше европейски поток,който щеше да минава през няколко европейски държави,но герберите прееваха работата и сега всеки се спасява както може.Да си върнем шлема!
28
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е като е бил толкова изгоден ЮП, що Газпром го редуцира от 4 тръби по 16 млрд. до 1 в Турски поток, само питам ?
27
1
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"... да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас"Естествено, че зависи от вас и вие направихте така, че големите енергийни проекти да ни заобикалят. Между другото, защо тази продължава да е министър на енергетиката, след като Гинка сключи сделка за покупката на най-голямото ЕРП под носа й?
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не обвинявайте никой,просто политическата обстановка беше такава,а по вестниците пускаха лъжливи коментари реформаторите,които бяха против ЮП,на Баце пък не му достигна смелост да се нагърби с доизграждането му и ***.ба не само Бъ;лгария,но и половин Европа.Най-важното е сега да си прекараме директна тръба до България,да възстановим шлема доколкото можем,ако мислим за бъдещето си,сигурността си и по-евтини горива.