Чудо в БА! Постъпващите военни повече от напускащите

МО отчита редица положителни тенденции през 2018 г.
28 дек 2018 21:00,
51
Чудо в БА! Постъпващите военни повече от напускащите
Архив: Булфото

От 6 години насам за първи път през 2018 година броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Общият некомплект на личния състав засега се запазва в рамките на 15-20%, но вече се отчита намаляване на некомплекта при сержантския състав след преназначаване на войници, завършили обучителни курсове.

През 2012 г., например, 1503 военнослужещи са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а броят на напускащите достига 1707 при само 221 постъпващи на военна служба.

През 2018 г. заплатите на военнослужещите бяха увеличени средно с 10%, като с толкова ще бъдат увеличени и от 1 януари 2019 г. Повишението на доходите ще стане по нов, по-справедлив модел – според натовареността и отговорностите на хората.

За първи път от 28 години бяха осигурени средства за ремонт на танковете Т-72 – 11 млн. лв., както и 30 млн. лв. за строителство и ремонт на сграден фонд и инфраструктура на военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, на Стационарната комуникационна и информационна система и Военно-географската служба. 10 млн. лв. бяха осигурени за нуждите на Военномедицинската академия и 2 млн. лв. за военния санаториум в Поморие.

Правителството гласува и сериозни средства за възстановяване и поддържане на летателната годност на бойните самолети Су-25 и МиГ-29 – съответно 82 милиона лева и 71,6 милиона лева, както и за ремонт на хеликоптерите "Кугар", "Ми-17", "Бел" и на самолетите "Спартан", "Пилатус", "Л-39".

През 2018 г. състоянието на търговските дружества на Министерството на отбраната бележи тенденция към стабилизиране. Положителен финансов резултат отчитат седем търговски дружества, сред които са: "Интендантско обслужване" ЕАД, "Снабдяване и търговия – МО" ЕООД и "МОБА" ЕООД. Увеличава се размерът на печалбата на ТЕРЕМ Холдинг ЕАД, "Интендантско обслужване" ЕАД и ДКЦ "Св. Георги" ЕООД, Хасково.

В ход е нова жилищна програма на Министерството на отбраната. След ремонт ще бъдат предоставени за ползване ведомствени жилища в различни райони на страната, пише "24 часа". Само в София ще бъдат обновени близо 110 апартамента, които ще бъдат предоставени на безквартирни военнослужещи.

Стартира и проект за осигуряване на съвременна екипировка за българския войник като отделни компоненти вече се тестват в Сухопътните войски.

На финалната права е проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Министрите на отбраната и на икономиката внесоха в Министерския съвет доклад, с който се предлага парламентът да разреши преговори с правителството на САЩ за доставка на Ф-16 блок 70.

През януари ще бъдат изпратени искания за предоставяне на предложения (RFP) по проекта за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътните войски.

В ход е и процедурата за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили.

В края на 2018 година ръководството на Министерството на отбраната отправя към военнослужещите и цивилните служители най-сърдечни пожелания за здраве, лично щастие и високи резултати при изпълнение на функционалните задължения. Нека с общи усилия изведем подготовката на Българската армия на нови, по-високи нива, съответстващи на промените в средата на сигурност в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Смях! :D
40
2
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
Уж нямало желаещи за военни а?Такива службички на държавна работа как да се пренебрегнат.А както каза колегата по долу в Пародията ни на армия е пълно с негодни кадри,може би 80% тюфлеци и мързеливци,играейки цял ден карти и на телефоните ядат нашите пари и тези на държавата.Най добре да ги разпускат и пак наборна 1 година и това е!
39
0
 
3
 
! Отговори
Редник Иван Асенов преди 5 години
Лъжа 690 взема един кадрови войник. За да вьема 1000 лв трябва да има поне 17 години стаж военни. Ефреитор 700 лв. Да не повярваш , че има голям наплив за войници. Искаим се!
38
1
 
4
 
! Отговори
sameca преди 5 години
Абсолютни глупости. Пропаганда!!!
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е вярно, нито има желаещи за офицери, нито за войници, всичко е корупция и шуробаджанащина. Заплатите от 2010-та ако не се лъжа за вдигнати с 10% до момента, а инфлацията от тогава е поне 30%. Армията е отражение на държавата, нищо не става.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев да поведе хорото... Представям си го караул ....хаха
35
0
 
4
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Това на снимката ли е армията ?
34
4
 
26
 
! Отговори
Стиска ли им? преди 5 години
Много искам жените и льольовците ,които взимат заплати и точат държавата да ги пратят на война да ги видим тогава.Имам поне 3 съученички ,които бачкат като кадрови и се фукат как нищо не прават ,*** нали знаеш държавна работа,вей,вали твоето сивърви! Искам да има една война и всичките тези женки да ги видим дали ще заслужат заплатите. Смешно е щото им плащат ,за да тренират щанги във фитнеса и да носят униформа!
33
2
 
17
 
! Отговори
До нормален преди 5 години
Да поколението е нефелно.Ние знаем преди и сега ,а те заживяват направо в,,сега"Те не пишат на компа,а живеят в него.За тях виртуалната реалност е реалната реалност.Те не планират живота си ,а сърфират в него.Връзката с миналото е Гугъл търсачката а не изживяният живот.Това не им пречи ,,всичко да им е ясно" и да ти го обясняват безапелационно и убедително.20-30 годишни ти обясняват за казармата,която за тях е ясна ,колкото адронният колайдер.Едно е да си чул и чел,друго да си го живял!!!
32
9
 
24
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
За какви пари и заплати говорят тук не помирисвалите казарма,, философи" Най реално е да се върне задължителната казарма -2 годишна както ние сме служили и всичко ще си дойде на мястото.Казарма-без лаптопи и смартфони,служене по устав и дисциплина.Отпуск-22дни през втората година и карцер и дисцип за тези със ,,собствено мнение" А сега д.р.и.с.льовци висящи по цял ден пред клавиатурата ще ми обясняват непонятни за тях неща.Аман от тая слободия на това *** поколение от анонимни хленчовци
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това със заплатите е пълна лъжа, така ги гласят нещата че реално няма да има никакво увеличение, ще преназначат цялата войска по един нов класификатор който публикуваха в държавен вестник преди Коледа, по който длъжностите са със занижено заплащане и върху него ще смятат 10%. Давам ти 10 ама префи това си ги взех.....демагогиии
30
2
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А скоро ще кацнат едни невероятно евтини самолети,които са разплащането на нашите предатели затова,че американците ги крепят на власт 10години.И това е гоУем успех,другари,ъъъ...господа,исках да кажа.
29
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знапи ние данъкоплатците ще храним още герберастки търтеи.
28
4
 
36
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
На държавната храника е най сигурно. Заплатката и осигуровките си вървят, пенсията гарантирана, а за военните и полицаите пенсионирането идва рано.А и благодарение на качественото ни образование, и съсипването на професионалните училища в Бг. вече е пълно със прости момчета които нямат никави знания и умения. В частния сектор никой няма да ги вземе освен за общи работници, пазачи, и на някоя поточна линия във фабрика. И чужбина не могат да отидат защото повечето не знаят чужди езици.
27
6
 
32
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Младите обедняват и се надяват да направят малко пари като неправят нищо. Също така ако могат да вземат някое държавно жилище или субсидия са такова ... това са единственните причини да искат да стават военни.Само не си мислете че е патриотизъм или нещо такова.Няма да ви казвам коментара на един Американец който работи с нашенските сили в Ново Село, ще ви ги спестя за положението на тъй наречените военни.
26
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква армия какви 5 лева.Всички познати,служещи в така наречената армия са над 120 килограма.А теса поне 5 човека за които се сещам,забравих министараим!Сами си направете извода дали заслужават нашите пари? А работата която вършат и те незнаят за какво става на вапрос!За превилегиите им да не почвам че ми се гади.
25
6
 
37
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Е ,и? Ще окупираме ли Русия с 20 000 торбалановци ?! Само духовата музика на руснаците е повече от нашата ,,армия,,71728
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глада и несигурността които се задават са сериозен стимул.Разбираемо е да потърсят някакво бъдеще за себе си.Явно нямат данни за широко рекламираните работни места в дигиталните технологии или ITсектора
23
2
 
12
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянДа разбирам ли че ти си клепарест кухар на стол?
22
1
 
20
 
! Отговори
imti преди 5 години
Дрън, дрън. Аз не вярвам на това, ама изобщо.