Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?

Шофьорите се отказват да работят в празничната нощ
Обновена: 30 дек 2018 14:21 | 30 дек 2018 09:32, Елка Василева
153
Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Две хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифите са двойни, да се търси ДАИ или общината. Не само в столицата, но в Пловдив, Бургас, Варна и останалите големи градове неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси - много трудно.

Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ, пише "24 часа".

“Нямаме стимул. До 2016-а специално за Нова година возихме на двойна тарифа и клиентите го разбираха. Но тази практика беше премахната от фирмите, за които работим. Каква ми е ползата да въртя волана на обикновени цени, вместо да празнувам със семейството”, пита таксиметровият шофьор Иван Николов.

Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, тъй като на този празник изкарва 500-600 лева, прилагайки принципа “ден година храни”.

В Пловдив такситата са между 2500 и 3000. На миналия 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, председател на асоциацията на таксиметровите водачи, очаква да са 1000, които ще возят на нощна тарифа от 92 ст. за километър.

Горе-долу по едно и също време заведенията гонят клиентите. Хората излизат в малките часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настава истинско наддаване, призна Маринов.

По думите му изнервените клиенти сами предлагали тройна цена само и само да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до “Кючук Париж” броят по 50 лева.

Затова и Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да обяви и бакшиш.

По Нова година на таблета на един шофьор излизат между 50-60 адреса и той се затруднява как да ги обслужи.

Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, съветва обаче председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си.

В Бургас водещите таксиметрови компании официално заявяват, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, но опитът всяка година показва друго.

Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. “Така ще стимулираме повече шофьори да излязат на работа”, казват от таксиметровото дружество, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км нощна тарифа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: нова годинатаксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
43
 
! Отговори
Явор преди 5 години
До .Ами да - всъщност е напълно справедливо всички които работят по празници да взимат двойно. Да не говорим, че това е практика в много страни по света, както и в много фирми у нас.
45
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 43Е, ти пък веднага се хвана за думата ми" ВСЕКИ" БРАНШ. Ами аре не във всеки ,но на 99%. Ама И ти даде един пример с тия сайтове...че пишман дето се вика.)))
44
0
 
32
 
! Отговори
Явор преди 5 години
В UK си имат празнични такси (еднакви за всички фирми) и всичко е спокойно.Uber си вдига цената спрямо търсенето и там всичко също е уредено.
43
1
 
48
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
Търсенето определя цената на една стока или услуга. Защо ресторантите вдигат цените за Нова Година... хотелите също и много други, но всеки си плаща и не роптае срещу тях. А такситата не трябва ? Ако държавата ще се намесва и ще регулира цените да направи празничния куверт по 20 лв. за човек и нощувката в хотел 50 лв. Тогава и такситата ще возят на нормални цени, но това няма как да стане. Съвсем заслужено е, който работи на празник да получи по-високо заплащане ! В цял свят е така.
42
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Не съм споменал в мнението си нищо за таксиметровите услуги.Споменах, че не всеки продукт или услуга е предназначен за масовия потребител и затова не всеки продукт или услуга може да разчита на прекалено многото клиенти и така да прави голям оборот и да подържа ниска цена.
41
2
 
41
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
UBER не е само цена, а е и добро обслужване. Бързах за работа(преди да има UBER), звъня на таксиметровата компания и ми казват 45мин. до един час и колата МОЖЕ би ще дойде. Е не дойде! Сега си викам UBER и ми казва до 4 минути колата е при вас. На 3-тата минута е вече пред къщи. Сега и такситата се опитват да правят нещо подобно, нооо.... too late. Идва вмирисания cab driver от...не искам да казвам къде с таралясника на 16 мил. километра ами... аз си мисля я фък оф
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32 Прав си че ще изкараш повече пари ако си на левче километъра, а не на 3 лева утре, но пък знай че колегите ти няма да ти разрешат да го направиш, защото им подбиваш бизнеса. Най-много да изядеш една камара бой, ако не се съгласиш да караш на техните цени..
39
1
 
42
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Всяка година лъжат преди празника, на празника всичко е нормално и се намират без проблеми. Весело посрещане и не го мислете, по важно е не как ще се приберете а с кого ;)
38
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на пазар и избор. Специално в София Метрото ще работи и прибирането е улеснено . Който му се вижда скъпо има градски транспорт.
37
8
 
39
 
! Отговори
s преди 5 години
Един ден от дневника на български демократ:8:00 Бях в сутрешния блок на БТВ. Плюх по Русия и изразих подкрепата си за евроатлантическите ценности.10:00 Участвах на конференция, посветена на нарушаването на правата на ромите. Представих тезата си, че българинът е безкрайно нетолерантен спрямо онеправданото ромско малцинство.12:00 Усвоих един пари от Отворено общество по проект за утвърждаване на евроценностите в България.14:00 Заедно с други демократично мислещи граждани развяхме знамето на дъгата пред руското посолство в знак на протест срещу приетия от руската Дума з
36
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем въшливи, хем на такси искат. Мизерниците да ходят пеш.
35
2
 
40
 
! Отговори
Спиро преди 5 години
Прави са таксиджиите да искат повече за Нова година, но да не прекаляват че ще ядат бой.
34
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градския транспорт е безплатен , но *** нали трябва да се вози като падишах в такси и се набутва с един работен ден пари.
33
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е UBER в България няма смисъл, понеже и сега такситата са евтини, а на един UBER шофьор как ще му излезе сметката ако направи дори по-ниска тарифа от такситата? В САЩ примерно за 10 километра ти взима 40 долара, UBER ти взима 20 долара, ама при нас кво за 5км ти взима 5лв, другия как ще му излезе сметката да ти вземе 2,50
32
2
 
33
 
! Отговори
. преди 5 години
Градски транспорт ! Да изберат да празнуват, вместо да мародерстват !
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 27 Викаш таксиметровите услуги в новогодишната нощ са за ограничен кръг потребители? Аре да видим ако си на левче километъра на нова година и тоя до тебе колегата да е на 3 лева кой колко пари накрая за тази вечер ще изкара, а?
30
9
 
38
 
! Отговори
. преди 5 години
"Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си."Еми тогава всички, които работят почивни дни и празници , да взимат двойно, защото е справедливо. ГЛУПОСТИ!!!!
29
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да скочат цените все пак тези хора са избрали да работят а не да стоят вкъщи или да ходят ан заведение.
28
0
 
42
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Защо ли? Ами защото ще има една камара балъци, които ще търсят таксита, ето затова.
27
4
 
34
 
! Отговори
UBER преди 5 години
UBER ще дойде и ще ближите рани всички вие бакшиши...случи се в Щатите ще се случи и при вас...обещавам