Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?

Шофьорите се отказват да работят в празничната нощ
Обновена: 30 дек 2018 14:21 | 30 дек 2018 09:32, Елка Василева
153
Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Две хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифите са двойни, да се търси ДАИ или общината. Не само в столицата, но в Пловдив, Бургас, Варна и останалите големи градове неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси - много трудно.

Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ, пише "24 часа".

“Нямаме стимул. До 2016-а специално за Нова година возихме на двойна тарифа и клиентите го разбираха. Но тази практика беше премахната от фирмите, за които работим. Каква ми е ползата да въртя волана на обикновени цени, вместо да празнувам със семейството”, пита таксиметровият шофьор Иван Николов.

Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, тъй като на този празник изкарва 500-600 лева, прилагайки принципа “ден година храни”.

В Пловдив такситата са между 2500 и 3000. На миналия 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, председател на асоциацията на таксиметровите водачи, очаква да са 1000, които ще возят на нощна тарифа от 92 ст. за километър.

Горе-долу по едно и също време заведенията гонят клиентите. Хората излизат в малките часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настава истинско наддаване, призна Маринов.

По думите му изнервените клиенти сами предлагали тройна цена само и само да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до “Кючук Париж” броят по 50 лева.

Затова и Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да обяви и бакшиш.

По Нова година на таблета на един шофьор излизат между 50-60 адреса и той се затруднява как да ги обслужи.

Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, съветва обаче председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си.

В Бургас водещите таксиметрови компании официално заявяват, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, но опитът всяка година показва друго.

Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. “Така ще стимулираме повече шофьори да излязат на работа”, казват от таксиметровото дружество, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км нощна тарифа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: нова годинатаксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
37
 
! Отговори
Бб преди 5 години
Във фирмата, в коята работя, имаме абонамент към една таксиметрова компания, заради денонощните ни смени. Познайте дали макар и започвайки да звъня в 5ч. на 1 януари, успях да си извикам такси, за да стигна в 7. Просто работим с ваучери, а там бакшиш няма. И понеже бакшито е на принципа "ден година храни" е склонен да си прецака клиентите, които цяла година му носят сигурен доход. Та, колицата, автобусчето, метрото, нека гният цяла година по стоянките.
25
3
 
36
 
! Отговори
Джеки преди 5 години
Държавата да остави хората да работят спокойно и да не се меси с абсурдни изисквания на някакви халюциниращи чиновници.
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Ако продаваш стока или услуга за ограничен кръг потребители то трудно печалбата да дойде от оборота. Затова в нета има много фетиш сайтове предлагащи снимки и видеа на цена от 30 долара на месец. Абонатите на тези сайтове са редовни и трудно биха се отказали от абонамента, но пък сайтовете немогат да съберат милиони потребители дори и да обявят цена от 10 долара.
23
3
 
35
 
! Отговори
Жеко преди 5 години
Да залепят на съклото празничната тарифа с големи цифри и пак ще има пасажери. Хората нямат проблем да си платят повече ако цената е разумна. Изкуственото контролиране на цените е от комунизма глупост и е безмислено.
22
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсенето определя и предлагането.Нека всеки ги саботира и така те ще останат без клиенти.А иначе да си искат колкото искат,но да е обявено предварително и да се издава съответния документ.Стига са мишкували и укривали доходи.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Айде бре, кажи кой е този град без нито едно заведение?
20
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми това важи за 90% от градовете в България. Пълно мъртвило е. Няма вече млади хора. Малко които има не ходят никъде. Стоят си в къщи и играят компютърни игри и киснат в соц мрежите.Вече не е като едно време. Като дойдеше петък навсякъде гледаш тълпи от млади хора. Дискотеките се пръскаха по шевовете. Вече няма такива работи дори и в големите градове става все по заспало.
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Та кой е вашия град?
18
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то има ли още хода в БГ да ходят по кръчми и ресторанти по нощите?В нашия град зимно време особено като се стъмни и хората като се приберат от работа след 7-8 часа улиците са пусти. Няма жив човек. Заведения и дискотеки няма от поне 10г. Всички затвориха и фалираха. Май остана само една чалготека ама и там никой не ходи.
17
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да взима колкото иска но да го пише на таблото. Да се знае предварително не накрая.
16
2
 
54
 
! Отговори
варианти - много преди 5 години
и какво - таксиджията е длъжен да излезне в студа, да вози пияндета, че са си правили кеф а после цяла нощ му овоняват колата .................и той да свали може би цената на две , понеже са светли празници ? правиш си сметка : 1- имаш за кръчма - имаш за такси....2- един от компанията не пие....3 - има нощен градски транспорт и си изтерзняваш мирно на спирката...4- ходиш малко пеш...5- празнуваш по домашному, ако си в приятели - оставаш там да преспиш.
15
3
 
51
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Само дето Кодекса на труда се прилага само за наети по трудово правоотношение, демек хора, които работят на заплата. А при такситата не е точно така. Иначе нека взимат двойно, но не и по 50 лева за три километра. Що се касае до твърдящите, че на който му трябвали таксита да се спасява, ами нека тогава да спрат и влаковете и самолетите, защото било НГ. Може да е празник, но държавата продължава да работи. И спешните центрове и дежурните по разни ЧЕЗ и тн. т.
14
3
 
47
 
! Отговори
11 преди 5 години
Фирмите така или иначе си им плащат,но не достатъчно. Въпроса е колко може да изтръска от клиента без да олати и данък на парите. На коледа и бъдни вечер нямат проблем да работят? После за нова година искали да са със семейството.... айде моля ви се ден като ден. Още ефин повод да се граби. Всеки да си прави сметката. Аз от личен опит си знам на 1 януари на бакшиш не се разчита.
13
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Ми то си е казано,от къщи по-хубаво няма!Ама жената като иска да я водиш навън,и няма мърдане!
12
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе....кой ползва таксита в България? 95% от градовете ни са толкова малки че от единия до другия край се стига за 30мин пеша а с колело за 10-15мин.Дори в София с колело за 30 мин се прекосява. А когато е лошо времето има достатъчно добър градски транспорт.Кеф ти автобуси, кеф ти метро.....Аз личен автобил позлвам само когато ходя на пазар в събота или извън града.
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом като има кой да го позволява,така ще е! Пък да знаете, вкъщи си е най-добре!
10
10
 
57
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Съвсем нормално е цената на Нова Година да е по висока. В края на краищата и бакшишите са хора. И те искат да празнуват като нас, нали? Да си седнат на софрата а не да возят напити ***.
9
2
 
49
 
! Отговори
снегурачка преди 5 години
Когато работиш по празници трябва да има горница!Не само за таксита,а за всички!Така е справедливо!
8
8
 
61
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
До АнонименОтвори Кодекса на труда-раздел работа на национални празници. Там изрично е указано че работа на национални празници се заплаща ДВОЙНО.А освен това работата е НОЩНА СМЯНА. Сега загря ли !
7
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро ше вървя кьоркитюк пиян, отколкото да дам и стотинка на бакшиш!