Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?

Шофьорите се отказват да работят в празничната нощ
Обновена: 30 дек 2018 14:21 | 30 дек 2018 09:32, Елка Василева
153
Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Две хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифите са двойни, да се търси ДАИ или общината. Не само в столицата, но в Пловдив, Бургас, Варна и останалите големи градове неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси - много трудно.

Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ, пише "24 часа".

“Нямаме стимул. До 2016-а специално за Нова година возихме на двойна тарифа и клиентите го разбираха. Но тази практика беше премахната от фирмите, за които работим. Каква ми е ползата да въртя волана на обикновени цени, вместо да празнувам със семейството”, пита таксиметровият шофьор Иван Николов.

Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, тъй като на този празник изкарва 500-600 лева, прилагайки принципа “ден година храни”.

В Пловдив такситата са между 2500 и 3000. На миналия 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, председател на асоциацията на таксиметровите водачи, очаква да са 1000, които ще возят на нощна тарифа от 92 ст. за километър.

Горе-долу по едно и също време заведенията гонят клиентите. Хората излизат в малките часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настава истинско наддаване, призна Маринов.

По думите му изнервените клиенти сами предлагали тройна цена само и само да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до “Кючук Париж” броят по 50 лева.

Затова и Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да обяви и бакшиш.

По Нова година на таблета на един шофьор излизат между 50-60 адреса и той се затруднява как да ги обслужи.

Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, съветва обаче председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си.

В Бургас водещите таксиметрови компании официално заявяват, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, но опитът всяка година показва друго.

Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. “Така ще стимулираме повече шофьори да излязат на работа”, казват от таксиметровото дружество, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км нощна тарифа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: нова годинатаксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А лекарите ще имат ли покачване на лекарските услуги? Пожарникарите ще гасят ли само след дадени повече пари? Понеже и те ще работят на Нова година! Ама не. Пари ще изкарват неграмотните бакшиши, които, ако не е курс за над 8лв, не си мърдат пръста! Лекарите, които на нощно получават 1лв на час, дали да спасяват, щом един миризлив бакшиш взима повече
65
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, но да е официално, а не да се пазаря с бакшиша... Обявяват се празнични тарифи валидни на Коледа, Великден, Нова година и 3-ти март и апарата автоматично превключва на тези тарифи на тези дати. Това може да се направи и е така навсякъде в нормалните държави.
64
2
 
36
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
То и пишещите тук са все бивши бакшиши....
63
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се услуги като Spark да ги убият тези таксита, предпочитам да вървя 5-6 км в студа отколкото да ми дойде една *** в такси да ме вози.
62
1
 
41
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
'Бал сам ги. Аз не пия, ще си карам колата. :)
61
3
 
43
 
! Отговори
Митко преди 5 години
В София трябва да построят метро и до терминал 1, което да има курсове 24 часа + малко повече реклама на нощния градски транспорт и тези ще реват като магарета. Това заслужават тези неандерталци, отказващи курсове по 5-6 км, защото били малки разстоянията.
60
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 57 за 5 не, но за 20 ок...а те ще те одрънкат с поне 40 кинта от Люлин до Младост
59
1
 
47
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Който успее да накара такситата да возят на нормалните цени в Новогодишната нощ , то той със сигурност ще успее да задържи и цените на цветята на 8ми март. А какво да кажем за 14 ти февруари (ден на влюбените) или 8ми декември.. Истината е, че сиромасите си стоят "дома" , а който има пари си ги харчи, колкото и както пожелае.
58
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка, който не може да си го позволи, да си ходи пеш.
57
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повечето държави си има официална празнична тарифа, валидна на големите празници и всичко си е наред. Тук отново сме в каменната ера...
56
7
 
41
 
! Отговори
Киро преди 5 години
ай сега... значи човека ще кисне на волана, а не със семейството си, някой пиян отворко кога му е кеф иска да му дотърчат за макс 3 мин и софия на диагонал да пресече за 5 кинта?!!!
55
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ХТи ще се возиш ли или ше се жениш за таксиджията?
54
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали поне ще си направят друда да се изкъпят и да си облекат някоя изпрана дреха?
53
1
 
44
 
! Отговори
Шишо преди 5 години
Няма как да ИСКАМЕ двойно защото работим с фиск.апарат и издаваме касов бон.По простичко.Мога да искам и десеторно но трябва и да издам такъв бон а аз няма откъде да го взема.За това не работя по празници а който иска да работи да не роптае.Никой не го задължава
52
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази информация е пример за некадърни журналисти как да изкарат някой лев. Ние обаче като балъци се включваме да даваме мнение за такъв глупав въпрос, защото на Българина любимата тема му е цените и по точно да му е евтино , ако може и безплатно.
51
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе да идва UBER и при нас и тва, аз като ще плащам тройна тарифа по-добре да си извикам UBER където можеш да си избираш - SUV, лимузина, спортна кола и т.н.
50
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 48 Тя колата може и да е нова, но вътре да е ***.)))
49
3
 
33
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 21Явно си виждал град през крив макарон.Във Варна в петък и събота вечер ако нямаш резервация си аут отвсякъде.
48
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яворе, добре, но тогава трябва да взимат двойно след полунощ, а не през целия 31-ви декември който не е празник.
47
4
 
37
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
Като искат тройни тарифи , да не пушат вътре , да се къпят ВСЕКИ ДЕН и да карат нови коли ! Това е !