Мъжкото хоро – само за калоферци, ако трябва и с охрана!

Ако имало и външни хора, нямало да да се пребори за ЮНЕСКО
100
Мъжкото хоро – само за калоферци, ако трябва и с охрана!
Снимка: Булфото, архив

Ако трябва, ще наема частна охранителна фирма, която да опази мъжкото хоро в река Тунджа в Калофер. И полиция ще има. Гостите ни са добре дошли, но трябва да изчакат първо местните мъже да изпълнят обичая и чак след това да влизат във водата. Това обяви кметът на Калофер Румен Стоянов, който всяка година на Богоявление лично води мъжкото хоро в родния си град, цитиран от"Монитор".

"Трябва първо калоферци да влязат в реката, да си изпълнят ритуала и след това вече да влиза който ще. Този път ще направя така, че отвсякъде да има охрана и да не допускаме външни хора в Тунджа", бе категоричен Румен Стоянов. Той припомни, че правилото в реката да нагазят първо кореняците, не е ново. Проблемът бил обаче, че гостите изобщо не се съобразявали с това. Външните могат да влязат в реката чак, след като кръстът бъде хванат.

Обикновено обаче те нагазвали в река Тунджа почти заедно с мъжете от Калофер и така проваляли обичая. Неговото изпълнение вече трета година се наблюдава стриктно от пратеници на ЮНЕСКО. "Поне пет години може да отнеме наблюдението на ритуала ни. В последните две години от организацията пращаха двама унгарци, които наблюдаваха как изпълняваме мъжкото хоро. Но и те ни казаха, че ако в реката влизат външни хора, няма да успеем да се преборим в ЮНЕСКО", уточни Стоянов.

Емисарите на организацията обръщали внимание дори на най-дребните подробности в изпълнението на ритуала. "Те самите миналата година казаха, че хорото трябва да се играе само от калоферци. Иначе го бъркате – това им бяха думите. Казаха ми, че подобно хоро има в Македония, където също имало гайди, но влизането им в реката било по друг начин. Калоферското мъжко хоро е единствено в света – това ми казаха унгарците", заяви кметът на Калофер.

Затова и Румен Стоянов, и останалите калоферци, не искат мъже от други градове да развалят ритуала им. Повечето от гостите не знаели нито коя песен изпълняват калоферци, нито текста й, нито защо точно тази мелодия пеят мъжете. Някои от външните били пияни, а други крещели или нецензурни фрази, или фенски припеви на любимите си футболни отбори.

Изключения няма да се правят дори ако гостите са облечени в народни носии, са категорични мъжете от Калофер. "Само местни мъже могат да играят леденото хоро в река Тунджа. Никой друг. Призоваваме и молим всички гости, пък макар и трезвени или в носии, да стоят настрани, докато трае ритуалът ни. Когато ние приключим, да заповядат те в реката", призоваха за кой ли път мъжете от подбалканския град.

"На 6 януари 2018г. пак развалиха хорото. Аз стоях отзад и вардех другите, а част от външните влязоха, почти едновременно с нашите мъже, от ниска част на брега преди мостчето. Затова сега ще го направя там със заграждения, с ленти, за да не може оттам да се влиза в реката. Ще извикам и охрана. Няма да оставя така нещата", обясни кметът на Калофер. Той уточни, че ще въведе и стриктни правила за фоторепортерите, за да не бъдат допускани на тясното мостче над реката хора, които снимат само за удоволствие, за да качат после снимките си в социалните мрежи.

На Богоявление 2018 в река Тунджа нагазиха над 500 мъже. Те бяха "водени" от малчугани на възраст около 10 години. Всички пеят народната песен "Залюбила е Василка" под акомпанимента на гайдарите от Народно читалище "Христо Ботев". Всички са облечени в народни носии с типичната за града връхна дреха "гимена фанела". Уникалното е, че за калоферци няма значение кой мъж ще хване кръста. Който и да го хване, го подава на най-малкия участник в леденото хоро. Според поверието ледената вода на реката по време на мъжкото хоро не разболява, а точно обратното – калява.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
възмутен турски трол преди 1 месец
лошо,лошо
ама как може така
пияници
ние сме велики и умни
какви са тия традиции.
лошо
отивам в джамията
72
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До пияни колоферци
Е защо квичите бе турски тролове?
какво ви дразни-че е българско ли?
каквото и да е-от българи за българи.
Айде чао -да сте в Турция по джамиите.
71
0
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 1 месец
Познавам Румен и в личен план не го харесвам,НО трябва да му се признае ,че е много деен кмет.Не е по различен от Кабата само дето не може да бара в толкова голяма кисия
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако гръмне пиратка - няма да се види/личи!
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде влез пиян в 1 градус вода да те видим :) Нежен ще дойдеш. Не е от алкохола ами от топкитеее : )
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре сите с махмурлушка пневмония и като вземен на предвид "българското" здравеопазване - дано няма бавно вървене!
67
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така нареченото хоро е една пияндурска проява. Какво му е "Българското"? Цяла нощ пили и сутринта влезли в реката да отрезняват? Наложиха го бтв и Хикимян......
66
7
 
6
 
! Отговори
БачоКольо преди 1 месец
Смешни малки хора от провинцията
65
4
 
9
 
! Отговори
пияни колоферци преди 1 месец
Няма такъв офицялен Ппразник в България , това хоро е измислено вероятно от група пияни колоферци и накрая с целия им акъл влезли в судената вода , проява на алкохолизирани група мъже от Калофер , която история започва 70-те години , а иначе Йордановден или Богородица е друга Тема за разговор
64
4
 
5
 
! Отговори
Forever преди 1 месец
Какво им пречи на някои хора да се съобразяват с традицията,ако не се спазва,се заличава,точно това отличава Калофер,а когато отидеш искаш да видиш тяхната традиция и начин на празнуване.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 63
Точно така с гого може да си сложете червило и да се баратее в топлата баня :)
62
3
 
7
 
! Отговори
Де Гол преди 1 месец
Прав си Гого, нека да оставим калоферските мАже веднъж в годината да се изкъпят!!
61
2
 
2
 
! Отговори
Казасов преди 1 месец
Какво по точно-"Когато ние приключим,да заповядат и те в реката."
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти никога не си ходил там споко :)) Стой си в панелката и се мисли за нещо. Остави сериозните неща за истинските мъже.
Поздрави на Калофер и всички носещи Българските традиции ! Големи сте.
59
13
 
6
 
! Отговори
Гого преди 1 месец
Повече ни ми се ходи в тоя ксенофобски Калофер, да видим кой ще им ходи в хотелчетата,отивам в Карлово казаха специално за гостите ще се прави хоро и, всеки който се чувствува българин .
58
0
 
8
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 1 месец
Мъжкото хоро - само за мъже! След 3 литра вино, или, по желание, след 1 литър ракия!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ехааа

Ти па ся туй ли измисли бе ? Нал ти е написано - ЮНЕСКО наблюдава 5 години. После всеки да се къпе както си иска. Или ти ше изтървеш здравословното къпане точно през тия 5 години и вече ше си болен цел живот ?
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризмът,мързелът и алчността ще погубят всичко свято на този свят
55
18
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
то пък голям келепир - пияните дебелаци от калоферските села да се изкъпят един ден в годината. гнус.
54
13
 
7
 
! Отговори
ехааа преди 1 месец
Оказва се, че ЮНЕСКО е по-важно от обичаят да се изкъпят българските мъже за здраве в ледените води на Тунджа на Йорданов ден?! Родоотстъпници, срам ме е от вас!