Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?

Истинският струва най-малко 13 лв. за килограм
Обновена: 11 яну 2019 07:27 | 11 яну 2019 07:24, Елка Василева
41
Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?
Снимка: архив, Reuters

Кашкавал, в който една част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте. Така цената на продукта се сваляла значително, пише "24 часа".

За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева.

В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По този начин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни потребители” също потвърждават предлагането на кашкавал от нишесте. Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.
 


41
Още по темата: ментенишестекашкавал
Още от Снимка на деня
Февруари топъл, март – непредвидим! Какво време ни очаква?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Земеделското министерство да издаде наредба такива "хранителни" продукти да се продават в отделни магазини( не в редовните).Магазините да се казват "Менте храна"
31
1
 
2
 
! Отговори
doko преди 1 седмица
Според мен тези продукти трябва да се продават в отделни специализирани магазини с подходящо лого като-,,Сам дойдох"...,,Тука-така" и т.н.
30
1
 
8
 
! Отговори
Ами така е.. преди 1 седмица
Кво има за Неразбиране...!????
Всички сте у Градо, всички искате да сте на чекмедже, да ви е леко и меко, ама.... За без пари..!!!!
КАТО Нема крави---ше ручате подсладена и боядисана вода вместо мляко!!
ДА ВИ Е СЛАДКО!
29
1
 
14
 
! Отговори
Поп Андрей преди 1 седмица
Само едно не разбирам. Защо трябва да се допускат ментета в търговската мрежа, а и въобще да се произвеждат. Би трябвало да е наказуемо от закона, както се наказват и тия, които правят "менте" фалшива валута. И едните и другите се облагодетелстват чрез измама.
28
2
 
4
 
! Отговори
Поп Андрей преди 1 седмица
До 16 Пародия
Корупцията не е голяма, тя е ОГРОМНА.
27
1
 
8
 
! Отговори
Производител преди 1 седмица
До Анонимен 23
Не ти вярваме, аз съм производител на кашкавал, и истинският не е истински. Вече няма истински кашкавал и сирене в търговската мрежа, само цената е различна. Истинско сирене и кашкавал можеш да намериш в някой частен стопанин на село, другото е мижи да те лажем.
26
1
 
5
 
! Отговори
ц преди 1 седмица
цялата държава е менте
25
2
 
1
 
! Отговори
ееее преди 1 седмица
Демокрацията
24
1
 
12
 
! Отговори
Потребител преди 1 седмица
За да е ясно всичко с преработката и пазара на млечни продукти и за да няма заблудени потребители,трябва да се случи следното:
1. БАБХ да създаде специален регистър на млекопреработвателите, които влагат "друго" в млечните продукти освен мляко, вода, сол и закваски. Този регистър да се публикува и актуализира в Интернет платформите.
2. Във всички търговски обекти (не само в големите вериги) продуктите, които освен мляко, вода, сол и закваски, съдържат и нещо друго да са на отделен рафт с надпис.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
даже истинският кашкавал почва от 25лв защото той се прави от 20 литра мляко.
а още по истинският който се прави от 50 литра си е 100 кинта, казвам ви, вярвайте ми.
22
1
 
15
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 седмица
10 кила мляко за 1 кг кашкавал, имате много здраве от бай ви Киро! 5,5 кг е... То не, че ако е от мляко го правят както трябва, ръгат лимонтозу да се пресече и пресоват сварения бъркоч. щот маята е скъпа... и излиза "отлежал кашкавал"...
21
3
 
29
 
! Отговори
Mi6osp преди 1 седмица
При социализма по стандарт кило кашкавал Витоша се правеше от 4.5 кг.краве мляко. Сега без стандарт го правят от 10кг. и пак е ментак.
20
2
 
24
 
! Отговори
Друг преди 1 седмица
Трябва открито да се пише Фалшив продукт
А не имитиращ!! 80 % не знаят смисъла на думата имитиращ,фалшив им е по ясно.!! То.апропо .. ние 10 год търпим имитираща власт, та за някакъв...кашкавал. се косим.
19
2
 
16
 
! Отговори
Негативи преди 1 седмица
Има ли нещо истинско и качествено във Бг ? Все гледат да минат по леко без много мисъл,да прекарат, да излъжат,работят некачествено ,а после защо никой не ни иска? Затова няма да има Бг !
18
2
 
16
 
! Отговори
От Германия преди 1 седмица
Тук има страхотен кашкавал в Лидл....! В Нето се продава и турски такъв. В пъти по-добри от купуваните скъпи марки в Родината!
17
4
 
46
 
! Отговори
Чичо Тони преди 1 седмица
Не ни информирайте че ни пробутват ментета. Това си го знаеме и без вас. А ако ви стиска ни информирайте кои са производителите на ментетата. Имена!
16
3
 
47
 
! Отговори
Пародия преди 1 седмица
Те повечето т. нар. кашкавали в БГ са меки Л...на с незнайно съдържание. Вече си купувам такива само от Сърбия и Турция. Нашто и за боклука не става. Не знам що за корупция цари в агенцията по храните.
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кашкавал не съм ял от поне 20 години. Хем е скъп, хем не знаеш на какво менте ще попаднеш... в тая ситуация има 50/50 шанс да те oгъзят яко или просто да те oгъзят... не, мерси, не съм от ЛГБТ.
14
5
 
14
 
! Отговори
Kiro преди 1 седмица
Добре де, скъпо било и замествали.
Ами държавата да смъкне тези 20% ДДС и ще поевтинее, не е трудно.
13
2
 
12
 
! Отговори
Квартална шматка преди 1 седмица
В СВА бях взел за 9,90 лв./кг.
- Менте ли е?