Държавна психиатрия – забравени от близки и от институции!

Хората, имащи нужда от подкрепа са самотни, оставени на студено
13 яну 2019 12:00, Петя Славова
72
Държавна психиатрия – забравени от близки и от институции!
Снимка: visualhunt.com

Какво се случва с хората, постъпили в Държавна психиатрична болница? Тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и разбиране! В "Св. Иван Рилски" температурите са ниски, тъй като прозорците там не се затварят. Но освен, че е студено, настанените в болничното заведение са и самотни. Страдат не само защото носят бремето на заболяванията си, но и защото никой не ги иска.

Още по темата

Повече от 30 години тази безнадежна атмосфера вижда д-р Цветеслава Гълъбова. За нея този път е бил детска мечта, но в момента именно тя вижда, че професията е застрашена от изчезване.

"Тази болница като местоположение не е където трябва. За нас най-близката многопрофилна болница е Пета градска, което е на около 20-ина километра. Ако дойде "Бърза помощ" до 1 час, се радваме. Екип на "Бърза помощ", на който ние плащаме по 1 лев на час", каза директорът на държавната психиатрична болница пред bTV.

Между най-близката спирка на градския транспорт и входа на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски" хората, които отиват на посещение, трябва да изминат близо километър по път, изпълнен с дупки. Друг проблем е големият брой настанени болни хора със сериозни социални затруднения.

"Нито общността ги иска, нито социалните заведения имат достатъчно места. Не се разкриват защитени жилища, не се разкриват дневни центрове, изобщо не се работи по този въпрос", подчерта д-р Гълъбова.

По думите ѝ работещите в лечебното заведение понякога рискуват живота и здравето си. Това е една от причините персоналът в болницата да има 5 незапълнени работни места.  Освен риска, на който са подложени, за младите специалисти психиатричната болница не е обект внимание за реализация поради ниските заплати.

"Най-често дежурният персонал на 30 пациенти е една сестра и двама санитари – това е в най-добрия случай", подчерта директорът на болницата.

Въпреки че през 2017г. е направен основен ремонт на всички помещения, все още има стаи, които са със стара дограма, която е на повече от 30 години. В стаите при нормални 20 градуса температурата в момента е 16.

"Вече ще станат две години, от както изпратихме в Министерството на здравеопазването апликационна форма за подобряване на енергийната ефективност на сградите, но отговорът е "Не", отбеляза д-р Гълъбова.

"Това, което липсва, е лекуването в общността.  Ние тук каквото можем правим, но това не свършва само с епизода на боледуване, това трябва да продължи и навън", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
21
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Знаете ли , че всеки човешки мозък , за да функционира нормално се нуждае, от качествена храна -витамини,аминокиселини,протеини,мазнини,въглехидрати,минерали!!!Когато в мозъка не постъпват нужните количества качествени храни, когато се оформя още в зародиш до пълнолетие, тогава се отключват и психични разстройства и заболявания!!!Много ми е мъчно, но трябва да ви го съобщя, че сегашната изкуствена храна ви уврежда мозъците, наред и с другите предпоставки, наследствени заболявания и други!ЦРУ
42
1
 
24
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Много е гадно там. Не само не ме излекуваха, ами състоянието ми се влоши. Само ГРЕП!
41
2
 
13
 
! Отговори
Ж преди 5 години
Абе Василев 42 тебе как те изтърваха ?
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До toni-----------------------Заплатки 800 лв,коледни никакви.Докато вие пръснахте 2 млрд за ядене,пиене,кефове.Ще се научите и да си плащате удоволствието да ви лекуват.
39
3
 
34
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Това е индикация, че човешкият живот в България няма никаква стойност!!!Продадохте си душите на дявола, а той иска все повече от вас , да му бъдете вярни, а не да живеете в хармония с другите хора и всички живи същества и природата!!!Агент Анди Гриниъс!ЦРУ!!!
38
2
 
17
 
! Отговори
слънце преди 5 години
До АнонименСъгласен съм с теб, само бих направил корелацията с броя на слънчевите дни / часове в годината... Дълготрайната липса на слънчева светлина (до шест месеца на някой места близо до полярния кръг в Норвегия, Швеция и т.н.) е доказана причина за депресии и самоубийства...А в Бангладеш и Африка слънце колкото щеш. Психично болните там ги разглеждат като свети хора - докоснати от "божественото"... това от липса на персонал дето да те диагностицира и да те бутне в психиатрията да гниеш..
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖороВече ставаш досаден. От месеци пишеш за този покрив.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевВасилев, не ти ли свършиха имената? От къде ги взимаш ?От телефония указател ли ?
35
6
 
23
 
! Отговори
Ggfhjbv преди 5 години
Пълно е с луди по улиците заради тия права на човека. Мястото им е в заведения. Това са болни хора. Още нещо което беше решено през соца.
34
7
 
15
 
! Отговори
Ggfhjbv преди 5 години
Пълно е с луди по улиците заради тия права на човека. Мястото им е в заведения. Това са болни хора. Още нещо което беше решено през соца.
33
3
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Знаете ли че, неандерталците са имали по-големи мозъци от сегашните хора, но това не ги прави по-умни???Агент Джери Макгуеър!ЦРУ!!!
32
3
 
19
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Абе,Жоро,ти от коя психиатрия излезе?Вече цяла седмица ни занимаваш с твоя ремонт и как ромите са те излъгали.Ами явно са били по-умни от теб,щом са успели да те врътнат.Айде сега пий една студена вода и престани да се жалваш.И следващия път,умната.
31
1
 
16
 
! Отговори
чувам гласове преди 5 години
Ако знаехте какво ви чака,с глас щяхте да заплачете.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих перефразирал -държавата,като психиатрия.
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не ви омръзна да пишете глупости ? Най-висок процент самоубийства и психични заболявания има в скандинавските държави, които са с най-висок жизнен стандарт,Най малко самоубийства и психични заболявания има в Бангладеш и най-бедните африкански държави. Същото и и с раждаемостта.Психични заболяния и раждаемост са обратно пропорционални на жизнения стандарт.
28
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни лъжи. Болниците правят всичко по силите си да не приемат психично-болните. Нарочно са направили някакъв кратък срок, в който може да ги държат и след това ги пускат на улицата. Държавата се е постарала да няма достатъчно домове за настаняване и не строи нови. Води се политика болните да стоят на улицата, приличайки на вехтошари и така да починат по-бързо. Надявам се правозащитните организации да съдят държавата заради престъпления срещу човечеството по тази точка.
27
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стресът отключва директно и бързо заболяванията на психиката. А той идва от липсата на нормални условия за живот.
26
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До МарияБраво на тебе един комшия също е успял да ги изгони щом са му дали договор с голяма сума Аз се уплаших от агресивния дебел *** които удари плесница на този с които се пазарих в началото а после ме изнуди и мен с думите вече ти направихме половината давай 2000 лв. а като ги взе ми каза Аз вместо да крада съм тръгнал да работя - Няма да ти работя без пари и се засили да ме бие Дай още 2000 лв.
25
3
 
24
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До бай ТъпчоБай Тъпчо, то това ходи по хората. Никой не е застрахован. Чукай на дърво, да не ти се случи на теб. Лечение няма. Има подтискане на симптомите. Най важното са близките хора. Повервай ми!!!
24
1
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Не знаеме какво ни чачка, нас,психичноболни или пък нормални.Важно е Бойко да оправи,Западните Балкани.