Русенски храм остана без камбана: А Църквата нехае

От митрополията отказали да помогнат на хората в Писанец
13 яну 2019 17:10, Красимир Ангелов
51

Църква в Русенско остана шест месеца без камбана, след като митрополията е отказала да я възстанови. Наложило се е хората сами да търсят начин да я ремонтират със собствени средства, за да може тя да оглася отново селото.

А местните жители са възмутени от бездействието на църковните служители.

Камбаната на 150-годишната църква в село Писанец е една от местните реликви, тъй като е свързана с историята на населеното място. Тя е подарена през 1882 г. от руския подполковник Григориев, чиято част по време на Руско-турската освободителна война е била в селото и го е освободила.

При инцидент през лятото тя пада и се чупи. За местните това е истинска драма. Кметството търси съдействие от митрополията, но оттам отказват да помогнат без обяснение.

Местен жител се заема с ремонта със свои средства. От митрополията в Русе лаконично коментираха, че камбаната е възстановена и отказаха да обяснят защо не са помогнали на местната църква.

Кой крив и кой прав - вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
34
 
! Отговори
читател преди 5 години
От град Върбица, в Ст.планина, до Дунав, в цялото Лудогорие, десетки църкви пустеят и се рушат. Напълно изоставени. Някои чудесни сгради.Това е БПЦърква..Ако няма приходи - няма и интерес.Не коментирам християнството, но църквите са символ на една вяра, която е крепила българския народ векове. Хравомете са символи и паметници на тази вяра. Всички са строени с труда и даренията на народа. БПЦърква ги прахосва.Вън търговците от храма!Срам за висшия клир.
39
0
 
31
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Или Господ е ментална конструкция изразена в дума. Докато реалния Господ е преди тази бариера. А светлината? Нещо не е наред с това да търсиш светлината. Истината е друга, нещо по уважително към индивида и личния му духовен път, който със сигурност включва реалния Господ а не този redirect към нещо огледално на реалното, но модифицирано в най-критичните си части за да се молим на отделен дух който не е Господ, а просто създаден от идеите на християнството
38
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина си е скот който обича да се изкара на не-скот пред света, себе си, другите. Скота го интересува ядене, пиене и мизерийка. Другото е "да не се излжим"А Християнството е интересна работа. Фактически е секта заради която се убити много хора и много дълбоки знания на предишни цивилизации са унищожени.От друга страна е вероятно най коректната спрямо духовния свят религия заедно с будизма. Но има нещо не както трябва в цялата работа. Дали пък трябва да се кланяме на Господ
37
2
 
33
 
! Отговори
До Фил преди 5 години
Няма нищо по безполезно за себе си и за останалите в един цивилизован свят от "атеиста"Щастието на религиозните обреди е само благодат и поражда радост за човека...Припомня му ритам на свързаност и почитание...Нали все плачете че ви се губят корените...
36
1
 
34
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Вземи се успокой малко...Христос е свят човек, син на Отца...Църквата (в българия по специално, русия) - пълен ***...Ако питаш Христос за тия църкви, може само да наведе глава...И мисля че когато Христос беше последно сред нас, официално разпусна ада, като обяви свобода на волята и разкаянието...с други думи сами да избираме дали ще се съсипваме или ще "разстем" към светлината...Чутдовните и колоритни описания в библията метафорично пресъздават празнотата в душата от себеотрицанието
35
5
 
33
 
! Отговори
Предупреждението преди 5 години
Вие, които говорите против Светата Църква и нейните служители, четете това- покайте се, иначе ще горите в огън вечний, приготвен за Дявола и неговите ангели. Там ще бъде плач и скърцане със зъби. Там незаспиващият адов червей ще ви разкъсва, там е нетърпима смт.д, несравнима с нито едно земно зловоние. Църквата е свята, а нейните служители са Божий служители. Всеки от тях е образ на Христа. Ако плюете по тях, все едно плюете самия Спасител. В Бъдещия век всекиму ще бъде въздадено според делата!
34
3
 
36
 
! Отговори
Фил преди 5 години
Абсолютно е прав номер 29. Всяка сутрин в 6:00 безделниците будят квартала с тая камбана. Върви обясни на дете на 1,5 години, че за някакви е много важно всеки ден да промотират убежденията си. Едните с камбана (традиция внесена през 12 век от Запад), другите вдигнали ракети и някакъв увива вътре, че и усилватели сложили. Всеки да изповядва каквото си иска, ако ще и пастафарианец да е, но да не оревава света, моля.
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нашата" църква се интересува единствено от рубли.
32
0
 
38
 
! Отговори
До предишен преди 5 години
Да....Но Църквата се е скапала отдавна, за съжаление...Спасението, на този етап е само в наши ръце...В крайна сметка на Христос не му е трябвала църква и пошли попове , за да бъде Христос...Достатъчно е било да бъде сред хората, сред нас...Нали...?! :)
31
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хлевоусти журналисти отново ни настройват срещу нашата Църква.
30
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Село без камбана е мъртво село...
29
0
 
34
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Да...За съжаление си прав...В единство към възход...!Само затова можем да им завиждаме доста...Пожелавам и ние да намерим такъв разум у себе си...Но едва ли... :/Лека вечер
28
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеално! Селото сега не страда от вреден шум.
27
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католиците поне имат папа и му се чува гласа ,източноправославноте са разделени на десетки патриаршии всеки тегли е чергата към себе си .
26
1
 
37
 
! Отговори
Към Хан Тервел преди 5 години
Ами ако трябва да вземем и да бачкаме вместо попа...Не е проблем а...?Те така и ги няма....Само за гювеча тичат напоследък...Ок...?
25
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да искат пари от ДПС .
24
0
 
34
 
! Отговори
Към Gospal преди 5 години
Супер забавно...😁Особено "....аааа..."Трябваше да прозвучи нещо като ромски напев нали...Може ли пак да повториш нещо подобно, но само че с кирилица...Забавно...😁
23
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се обърнат към католическата. Все християни са.
22
13
 
37
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Не стига, че им е подарена от тези които са освободили селото преди 150 години, не стига,че са я изпуснали от немарливост и са я строшили, ами сега ако може и Метрополията да я възстанови....А бе вие нещо сами не можете ли да свършите!!!!
21
3
 
36
 
! Отговори
Русенска митрополия преди 5 години
Нямаме пари.