1 година тормоз! Баба Марийка виела от болки, но кой да я чуе?

Продължението на една история от Росно, Великотърновско
73
1 година тормоз! Баба Марийка виела от болки, но кой да я чуе?
Снимка: Кадър "Нова телевизия"

Потресаващ случай на тормоз и насилие. Една година дъщеря системно пребивала 85-годишната си майка, държала я е под ключ, на студено, хранила я с един хляб на седмица, вземала й пенсията, не я пускала дори до тоалетната.

Историята е от село Росно, Великотърновско. За случая се разбра преди дни, след като насилничката починала, а възрастната жена бе изведена от дома с измръзвания. Сега е настанена в хирургията на великотърновската болница.

Марийка Станчева е от Пловдив, на 85 години. Една жена, преживяла година на мъчения, тормоз, системен побой и глад. Всичко започва с едно писмо от 56-годишната Снежина – дъщеря на баба Марийка. Моли я да се пресели от Пловдив, където възрастната вдовица живее сама – в село Росно. Снежина и 35-годишният й син имали здравословни проблеми и нужда от финансова помощ.

Още по темата

Къщата в село Росно е в покрайнините. Селото е с 80 жители, а в близост до семейството няма обитаеми имоти. Това е и причината никой да не чува виковете на баба Марийка.

Освен недохранена, бабата била и с измръзвания на крайниците.

"Аз я намерих. В стаята – никаква топлина. Печката не е палена. Никаква топлина, а в селото беше -20 градуса", заяви кметският началник на село Росно Пенка Конакчиева пред Нова тв.

А днес къщата на ужасите има само един обитател – 35-годишният внук на баба Марийка - наркозависим и отчасти свидетел на насилието над жената.

85-годишната Марийка Станчева няма претенции към своя внук. Твърди, че й е помагал тайно.

От Община Златарица, социалните служби и полицията вече са осигурили на баба Марийка място в Старческия дом в града. Извадили са й нова лична карта, тъй като не е ясно къде й е старата. Върнали са й дебитната карта, където получава пенсията си.

Вдовицата не пожелава своята съдба – никому: "Никога не оставяйте майките си, дори и на чужд човек. Помагайте. Ако не беше третата власт и полицията, щях да умра. Аз се бях отказала. Сама си говорих...".

Спасение за баба Марийка се намира, но не й за нейната мъртва дъщеря – насилник. Починалата от рак на черния дроб, на 30 декември, 56-годишна Снежина, все още не е погребана. Синът й няма средства за това.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Таня преди 5 месеца
До Анонимен
Само не разбрах как поставихте диагноза на жената, че страда от деменция???
63
1
 
1
 
! Отговори
Таня преди 5 месеца
До Анонимен
В случая говорим за хора които са продали имотите на бабата и и ползват пенсията, а за награда - тя гладува! Всеки сам според съвестта си, решава дали да гледа и помага на родителите си или не. Казвам го от опит, защото лично аз гледах години наред баща ми като последните две беше изцяло на легло. Сега гледам майка си. Знам колко е трудно! Не казвам, че децата са длъжни да гледат и да се грижат за родителите си. Но е безобразие да им изземат жилище, пенсия, които са си лично техни!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали това съм написала, че не осъзнават, че лъжат.
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 59
Тя не лъже, тя просто е болна. Тя мисли всичките нейни фантазии за реалност. Това е болес бе, хора, толкова ли не можете да разберете. Бъдете мили с такива хора, не ги критикувайте, не им се обижсайте, не им се карайте, не ги унижавайте. Понякога говорят безмислени неща, не го взимайте насериозно нито лично. Представете си как ще се чувствате на тяхно място. Понякога са дори агресивни, те не го правят умишлено, това се дължи на болестта деменция. Прочетете за нея.
60
5
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 5 месеца
Кой ще гледа сега внукът, горкото дете, сираче, само в студа. Кой?
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Възрастните хора с деменция лъжат много убедително, защото не осъзнават, че лъжат. Баба ми така ми съчини цял роман как домоуправителя довел хора да преспят и за благодарност и подарили чехли. Тръгнах да питам дядо защо и позволява да пуска непознати и се оказа пълна измислица. Новите чехли и ги била купила майка ми. Или пред нас се жалва, че дъщеря и я е оставила да я гледат чужди хора. И това го казва на дъщеря си, вече дори не я познава. Та кой знае каква е истината и тук.
58
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съчувствие за мъките на Снежина. Но ако писаното по-горе е вярно, това не я оправдава за побоите над старицата.
57
18
 
2
 
! Отговори
Митал преди 5 месеца
Вижте се Ганьовци!ALLAH EKBER
56
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тази дементна баба може и да лъже
55
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Знаете ли в какви нечовешки болки приключва живота на болните от рак? И не става въпрос за последните дни от живота само. Тази една година на Снежина не и е било възможно да гледа който и да било, тя самата е имала нужда от грижи на легло.
54
9
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 5 месеца
Тъз тъй като я гледам ,ще погребе и внука...в страдание и болка ХАХАХАХАХ....
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горката покойница - и вместо да се спази това простичко правило " за починалия добро или нищо", тази починала клетница ще получи посмъртно за "награда" помия върху себе си!

Да, виновна е Снежина! Да, Снежина е насилничка! Насилничката е насилвала майка си ! Насилвала старицата, за да може майката на Снежина да се храни, пере и облича и пие хапчетата! Насилвала я, като й е взимала пенсията, иначе тези пари щяха да отидат тъй щедро за някой ало измамник!

И тя получила помия за " благодарност"!
52
14
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Ценностите на западната демокрация,там си имат традиции в заключването на хора с години ,тука бързо ги усвоихме ;) !!!
51
12
 
7
 
! Отговори
Въпросче преди 5 месеца
Истанбулската конвенция какво казва по въпроса?
50
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има хора всякакви, но за съжаленеи често се случва дъщери или синове да се грижат както трябва за по-възрастните си родители, но срещу това да получават обиди и клевети. Тези по-възрастни родители, може и да са на 50-60-70 години, т.е. не чак толкова възрастни и да са напълно с ума си. Пенсионира се рано на 50-60, иска му се да си поживее, но трябват пари. Сине дай, дъще дай, за да отида да ги проиграя на хазарт например. Като не му дадат, стой та гледай - бият ме, взимат ми пенсията, храна не
49
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 38
В Бг никой не строи старчески домове, защото държавата е игнорирала възрастните хора и ги е оставила на гърба на близките им, които са също бедни и болни. Който оцелее, оцелее. Държавата не се интересува от народа.
48
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кметът или социалните служби е трябвало да се интересуват какво се случва в тази къща, защото са знаели, че там има болна от рак и наркозависим.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 43

На бас ловя, че ти си един лицемерн нещатсник и подмазвач и използвач, който се възползва от всякаква ситуация. Ти, , би се възползвал и от такава грозна ситуация! С това мога да кажа, че ТИ си за съжаление, а НЕ аз!

Аз няма какво да печеля, но няма и какво да губя. Остана ми само горчивината, която получих от родата на мъжа ми. Не им желая зло, нека да са живи и здрави. И още нещо - другата снаха (етърва ми), БЕЗ причина НЕ иска да вижда нито свекъри, нито мен.
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По принцип мисля, че в едно такова малко село хората се познават много добре. И се интересуват един от друг дали са добре. Когато един роднина забрани достъп до негов роднина от другите съселяни, това е сигнал, че става нещо нередно там и кметът трябва да вземе отношение. Да се поинтересува щак живеят тези хора там. Да ги посети, да пита възрастните хора как са, добре ли са гледани.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 40

дали възрастната старица ме мрази или не- това си е нейна работа.

Но да, тя ме мрази, щото я знам, що за човек е. Но както и да е... Това вече е минало, мъжът ми да си се занимава с родата си и баба си.
Не преча на никому, само останах с горчивина - с какво желание и добро се държах към тях, а те, как се отнесоха към мене... И на свекървата и до ден днешен й викам " майко" , докато другата й снаха ( жива и здрава) се държи като кралица, не иска да я чуе.. Както и да е.