Блок "Русия" в Русе – българският аналог на кулата в Пиза

50 семейства от 40 години живеят под наклон от 1 метър
14 яну 2019 07:10,
35
Блок "Русия" в Русе – българският аналог на кулата в Пиза
Снимка: rousse.info

Блок "Русия" е българският аналог на кулата в Пиза. В него 50 семейства от 40 години живеят под наклон от 1 метър. Толкова е разстоянието от първия до последния етаж на блока, който обитават, защото нямат друг избор.

Строен преди 54 години, блок "Русия" е считан за едно от архитектурните бижута в града. На площ от 5000 кв. м тухлените кутийки побират 200 семейства. След опустошителното земетресение във Вранча през 1977г. обаче, блокът се пропуква и започва да се накланя застрашително.

73-годишният Хачик Лебикян е сред първите русенци, заселили се в блока. За 50 години от страх половината му съседи се изнасят пред очите му, а апартаментите им пустеят.

"Буди притеснение сред хората. Наклонен е. Този блок е известен и трудно може да се продаде някой апартамент и някой да дойде тук да живее", коментира той пред БНТ.

"Блокът е наклонен на изток. Най-простичкото е, то дори се усеща, когато ходите на изток как ходите по-лесно и на обратно как някак си се изкачвате едва-едва", добавя Лъчезар Бонев.

Семействата, които са останали да живеят в блока, защото няма къде другаде да се подслонят, са силно привързани към домовете си. Вложили са вътре половината си живот, а вероятно и парите за още един апартамент. Познават всеки прашен ъгъл, всяка пропукана фуга, всеки звук. Казват, че най-страшно е през нощта.

"Със страх живея, аз ей туй скърцане нощем на мебелите, тука в коридора като стана шкафчето за обувки само се е отворило, притеснено ми е. Психически ще пукна от напрежение. Не може да се живее тъй. Толкоз пари, туй е първата любов с мъжа ми, събирането, правенето с мерак, уж да е хубаво - аз сама какво да направя с една пенсия", казва още Цонка Байчева.

Заключението на техническата експертиза, направена от инженерите и геодезистите, обследвали блока. им е, че не може да бъде дадена гаранция за устойчивостта на сградата, затова спешно трябва да се укрепят основите й, които са изградени върху 14-метрова льосова почва.

Мерки обаче не са взети. За да не останат затрупани под руините, вече 30 години хората търсят помощ от институциите с надеждата 54-годишната сграда да бъде спасена от сигурна гибел.

И докато блок "Русия" си търси… майстора, покривът му протече. Отчаяни, обитателите се чудят как да съберат пари, за да платят ремонта му, преди водата да е стигнала до тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
Още един съвет - смените му името на Нью Йорк - и да видите как ще се изправи сам.
6
4
 
14
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
както виждам българското безхаберие и липса на желание за поддръжка , някои от "ЕнтЕлектуали" на форума обясняват с името? Не ,драги, първо ще се научите да строите, да поддържате съоръжение, а след което ще сипете обвинения. Нашия блок се разцепи от земетресение в Перник, а носи име "Китайска стена" - та кой да обвиняваме Дзи Пин?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качете снимки бр
4
2
 
30
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
А и наклонен на изток. Символиката е многопластова
3
4
 
13
 
! Отговори
българин преди 5 години
От името идва всичко !
2
3
 
17
 
! Отговори
Експърт преди 5 години
Плекръстете блока на "Америка" и веднага ще се изправи! Моля.
1
6
 
22
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Е, да дигнеш многоетажен блок върху льос, просто гения на соц инженерната мисъл. Пък и с това каръшко име... Интересно, какви са фундаментите на този блок? Има ли подземни части, пилоти, скари?