В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!

Спешно се търсят 250 лекари за Бърза помощ в държавата
28 яну 2019 10:15,
88
В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!
Снимка: Булфото

Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали. На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо.

Още по темата

От дефицита не е пощадена и София. "В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14", казва говорителят на ЦСМП за София Катя Сунгарска.

32 са лекарите в центъра в Добрич, като работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево.

"Свободните места за доктори са 10", поясни шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове. "След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари, кандидатите за работа в центъра се увеличиха", уточни д-р Господинов.

Само през 2018-а там са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, съобщава в. "Монитор". От тях обаче вече са започнали да напускат заради неблагоприятните условия на труд. Младите доктори се задържат около година. Според шефа на ЦСМП Добрич по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството.

Шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева също смята, че текучеството на кадри създава сериозни трудности. Там също назначават млади лекари всяка година, но те се задържат за кратко. В спешния център на областта работят предимно пенсионери.

"Към настоящия момент имаме недостиг от 10 лекари, но при положение, че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ангажиментите си. Те са около 15 лекари и още толкова медсестри. Общо около 30 души, на които продължаваме да разчитаме", коментира д-р Рашева.

Проучване на кадровия състав в спешния център във Варна с филиалите му в областта показва, че повечето от медиците са в зряла и пенсионна възраст, като в общините Вълчидол, Дългопол и Провадия филиалите се обслужват само от пенсионери поради липсата на желаещи да работят в по-отдалечените райони.

Сега млад лекар започва работа във варненския спешен център със стартова заплата от 1236 лева, фелдшер – с 951 лв. и медсестра – с 866 лв.

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, разказа директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. "Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна", коментира още д-р Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
22
 
! Отговори
Бо кл уц и преди 5 години
Значи може един депутат да взима 3500-5000лв, ИТ спец 3000-4000лв, бакшиш 1500лв и всяка сервитьорка и танцьорка в чалготека 2000лв, а човек учил 6 години да почне на 1200лв с перспектива да стигне 1500 след 10 години. Евала държава. Докато не се промени простия комунистически манталитет, че здравеопазването е безплатно и се полага на всички, ще се затъва. НО простака тегли кредит за най- новия телефон, но за здравето го мързи и като опре ножа до кокала псува и бие, че му искат пари
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хигиенисти няма вече в София. Няма. Който иска да вярва. Търсят се под дърво и камък. Никой не иска да работи на минимална. И после като не намерят взимат външна фирма да чисти и тя взима много повече пари за да чисти за месеца. Каква е логиката?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без лекари, без учители... Е нищо поне комунисти бол на всякакви позиции. Агенти на ДС в парламента колкото искаш от която партия си поискаш. То не може хем комунизъм, хем благоденствие.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София няма хора за работа. И по-зле ще става.Ама нищо дайте им там минимална заплата 560 лв. бруто, което е 450 лв. нето и се чудете защо няма хора. Като ходят в маалата и онези да го бият.Положението става интересно. И то по-бързо отколкото си мислех.Мислех си, че до 6 г. ще настъпи колапс в България, а то какво стана.
9
17
 
17
 
! Отговори
д-р Пешев преди 5 години
Така ще бъде , докато не се създаде закон съгласно , който всички завършили медицина ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да минават 2 години през спешна помощ. Същото да се отнася и за мераклиите за големи пари на Запад. Пребиваването в Спешна помощ ще бъде огромна школа за тях. Изкарваш си 2-те години и тогава право за специализация и гурбет! Така е в много страни в света!
8
0
 
25
 
! Отговори
НЯМА Материал преди 5 години
14 екипа като тези лекари до 10 години ще се пенсионират. А после става страшно. Но на никой не му пука. Ако сега линейка закъснява, то ще дойде ден, когато въобще няма да идва. За тези мизерни 1200лева НИКОЙ млад лекар няма да се навие да работи на тези мизерни условия. НИКОЙ Как на 25 завършил току що да се изнесеш от вкъщи, да създадеш семейство и да си самостоятелен с това. За сравнение на запад чисто 2500 евро, дори ирумъ Ама нека, един ден ще викате IT специалисти и таксиджии да ви лекува
7
0
 
24
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Спешно намерете пари за достойни заплати и лекарите сами ще дойдат.
6
0
 
28
 
! Отговори
ББ преди 5 години
При тия добри условия за работа и това достойно заплащане защо ли няма желаещи за работа? Странно...
5
0
 
15
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Ние в столицата ще се оправим, Фандъкова ще привлече кадри. Ето, скоро ще е и столичния оупън да ходим да гледаме. Това е нещо като австралия оупън и юес оупън, а при нас е столица оупън.
4
0
 
27
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Учи мама,учи за доктор за да те бият ''шведите'' в махалите!
3
1
 
20
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Значи се търсят 250 спаринг партньори или боксови круши за без пари.Накратко им трябват 250-доктор-шамарояди!
2
2
 
26
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Къде потънаха допълнителните 500 мил лева? Има само един правилен отговор - в частните болници за заплати, техника и лукс. А държавните мизерстват и умишлено са затриват. Видим резултат от крадливите суджуци.
1
0
 
35
 
! Отговори
Че преди 5 години
кой при условие, че е учил 6 години ще иде да го бият по махалите за жълти стотинки?