Одит показа: Въздухът в България е мръсен, защото сме... бедни

От 15 държави само в Естония той отговаря на стандартите
135
Одит показа: Въздухът в България е мръсен, защото сме... бедни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изискванията на международните стандарти за качество на атмосферния въздух не успяват да постигнат 14 от проверени 15 държави.

Това са изводите от осъществения съвместен одит на 15 институции, включително българската Сметна палата и Европейската сметна палата. Качеството на атмосферния въздух е в съответствие с всички изисквания на европейските стандарти единствено в Естония.

В другата крайност са страните, срещу които Европейската комисия неотдавна е завела дела в Европейския съд заради продължителното надвишаване на допустимите прагове на замърсяване.

Докладът от съвместния одит е съставен въз основа на резултатите от извършените национални одити на страните-участнички и разширен с одит, който обхваща целия ЕС.

Освен страната ни, са проверени Естония, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария, Израел.

Одитният доклад на българската Сметна палата е публикуван на нейната интернет страница (www.bulnao.government.bg).

Според българската Сметна палата причините за влошеното качество на въздуха у нас имат социално-икономически характер и са вследствие на енергийната бедност на населението, тъй като основен източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон.

Предвидени са социални мерки като помощи за отопление на хора с ниски доходи, но не се предвижда осигуряването на екологични горива и подобряване на качеството на атмосферния въздух в големите градове.

Мерките на национално и местно ниво не са насочени към основния източник на замърсяване – битовото отопление с твърдо гориво, остарелия автомобилен парк и инфраструктурата.

За периода 2009-2017 година в България няма приета национална стратегия за опазване на околната среда,  която да включва основните цели и принципи от Закона за опазване на околната среда.

Замърсяването на въздуха предизвиква най-висок риск за човешкото здраве в света измежду всички видове замърсявания на околната среда. В доклад на Европейската сметна палата, публикуван през септември 2018 г., е констатирано, че то е причинило преждевременната смърт на 400 000 души годишно и мерките, предприети от ЕС за борба с проблема, не са постигнали очаквания ефект.

По време на първата международна конференция за замърсяване на въздуха и човешкото здраве, проведена през есента на 2018 г., Световната здравна организация обявява, че един от всеки девет смъртни случаи в света се дължи на замърсяване на въздуха.
 
В доклада от съвместния одит са посочени и най-добрите практики за подобряване на качеството на въздуха за всяка от страните. За България част от тях са:

- Модернизиране на обществения транспорт. Обновява се автопаркът на градския транспорт чрез заменяне с нов (със сертификат ЕВРО5 и ЕВРО6) и разширяване мрежата на метрото (за София). Реновирани са 496 автобуса в София и Пловдив, закупени са 10 метровлака и 20 трамвая, 126 автобуса и 100 тролейбуса за София, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен.

- Преминаване на потребление на природен газ за обществени сгради и домакинства – 225 сгради са свързани към централната отоплителна мрежа в София и 102 сгради са свързани към газовата мрежа в Стара Загора.

- Монтиране на устройства на комините за филтриране на въздуха (в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Велико Търново).

- Изграждане на велоалеи – 49,51 км в София, 48 км в Пловдив  и 7,8 км в Стара Загора. Увеличаване на зелените площи, като и поддържане и облагородяване на уличното озеленяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Защо сме бедни.Кой разреши "вноса" на раб.ръка от Украйна Молдова и тн.Работодателите бяха до стената.Ако искаха бизнеса им да върви трябваше да увеличат заплатите.Така щяхме да бъдем по малко бедни а и доста българи щяха да се върнат тук и по този начин щеше да се запълни дупката от раб.ръкаАбсолютно недалновидна държавна политика водена от ГЕРБППНе от ГЕРБ а от Орешарски.Обърках се
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а сме бедни заради ...? ГЕРБ
95
0
 
5
 
! Отговори
До сметната палата преди 5 години
ГЕНИАЛНО ПРОЗРЕНИЕ @!@!@ Палатата, вие друга работа нямате ли та се занимавате с проблем, които се виждат с просто око.
94
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Народите са като хората. Ако си свестен - работиш и не си глупав - богат може и да не станеш, но ще живееш прилично. Късмета може да направи богат, някой дето за нищо не става обаче това никога не е завинаги. Много ми се щеше моя народ да е свестен. Признаците за това обаче са малко.
93
0
 
3
 
! Отговори
X преди 5 години
do 99Nie sme permanentno bedni , t.e nikoga ne sme bili bogati ,koeto e dalo otrajenie varhu mantaliteta ni.Pari i da imame ste si gi pestim.
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам, но не съм съгласна. Манталитетът на масовия българин е такъв, че дори да се опаричи, пак ще гледа да мине по тънкото, да спести нещо, прецаквайки останалите на всяка цена. Живо доказателство са хората, каращи коли за по няколкостотин хиляди, паркиращи на тротоари и полянки, защото 'нямали' пари за зона. Или работодатели, неизплащащи болничните на служителте си, за да спестят 50 лева.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божке, цял одит за установяване на факти и причини, за които децата учат още в начална степен!Що хвърляте пари на вятъра? Да ги получи пак някой ваш човек ли? Понеже друга причина няма!
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И дървата и въглищата цапат, но и старите трошки по пътищата не пречистват въздуха и не го насищат с кислород. Няма какво да се лъжем! Нищо, че на много хора тези факти не отърват.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предвидени са социални мерки като помощи за отопление на хора с ниски доходи, но не се предвижда осигуряването на екологични горива и подобряване на качеството на атмосферния въздух в големите градове."Ами значи нищо не се прави. Само се въртят едни пари и се отчита безплодна дейност. За пореден път.
88
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
От кога пък Сметната палата констатира качеството на въздуха...
87
0
 
6
 
! Отговори
Геле преди 5 години
колко пъти писах точно това като ставаше въпрос за мръсния въздух - ами всичко идва от беднотията, на дърва се топлят заради ниската себестойност, не заради друго - имате ли представа каква хамалогия е да имаш отопление на дърва. Ако доходите ни бяха по 3-4 хил. евро на човек нямаше да видите ни димящи комини, ни пушещи 20 г. таратайки.... гаранция...и въздухът - чист и хората - здрави... всичко е от беднотията... а защо сме бедни ли - ами - няма политическа воля за друго...нома е отговора
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А добро утро! И колко пари взехте за нещо, което се знае от всяко хлапе? Няма как с пенсия от 200 лева да си позволиш последен модел климатик. Нито със заплата от 600 кола отговаряща на стандартите. Какво изобщо има да се коментира повече?
85
0
 
4
 
! Отговори
23 преди 5 години
Гошо , Тошо , Бошо/Борисов/ - все е лошо !
84
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- защо е мръсен въздуха в България?- защото сме бедни!- защо сме бедни?- защото вярваме, че можем да живеем в комунизма!
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След одит ли го разбрахте
82
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшна бедност бах мааму. На времето само скариди сме яли, мерцедеси сме карали и сме живели в 10 етажни палати. И дядо ми и пра-дядо ми, че и неговия пра-дядо биха се задавили от смях, ако видят в какви условия живеем и ни чуят да се наричаме бедни.
81
7
 
32
 
! Отговори
Кървава Луна преди 5 години
Въпреки високите температури улиците в София не се мият и всичко тъне в кал и мизерия все едно че сме в 15 век! Гладни пенсионери ровят по кофите с надежда да намерят къшей хляб,а бездомните кучета вият към Луната от която капе кръв.
80
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сме бедни, защото сме проооостьи
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедни са едни,за сметка на други които препиват и преяждат.Карат скъпи коли,и не дишат тоя мръсен въздух,защото си ходят през месец на екскурзиики по екзотични островчета.Мое ли да сте толко пр---и.
78
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а сме бедни защото всеки мъдър българин краде в България и бяга в чужбина.грантирано от бсп.