Рекордни общински харчове: В София заделят за метро, улици

В Бургас и Варна инвестират в образование
1 фев 2019 10:58, Петя Славова
63

Бюджетът на София за тази година е рекорден - 1,750 млрд лв. Това е с близо 300 млн. лв. повече от парите за миналата година.

Традиционно гласуването премина с дълги и остри дебати. От БСП и "Политическа група 5" не подкрепиха заложената рамка. Те определиха бюджета като предизборен.

Според приетата финансова рамка най-много средства за тази година са отделени за транспорт, образование, екология и чистота.

"Целият процес на изготвяне и представяне на бюджета е обида към общинските съветници и не само към нас, но и към тези от другите политически партии", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за 2017 и 2018 година неизпълнението на капиталовите програми е в размер на 442 милиона лева. Според него в самия бюджет на счетоводно ниво няма анализ защо това се е случило.

"Анализът на направените предложения от страна на коалиционни партньори на национално и общинско ниво, не е задължително да се извършва само в заседание на комисията на Общинския съвет. По отношение на анализа за неизпълнение и изпълнение на инвестиционните капиталови програми на последните две години, мисля че той трябва да се води от съответните пера", коментира общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева в "България сутрин".

По нейни думи няма как бюджетът за 2019 да бъде определян като предизборен, тъй като през последните години винаги има избори, с изключение на 2018 г..

Част от средствата в бюджета ще бъдат отделени за изграждането на аквапарк в столичния парк "Възраждане". Столичната община ще инвестира в него малко над 9 милиона лева.

"Паркът представлява една привлекателна част от нашата програма, свързана с обогатяване на "зелената" система с нова форма за среда за отих", обясни Лорита Радева.

Повече пари ще има не само за столична община, а и за тези в по-големите градове като Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. Общо бюджетите на петте общини за 2019 г. възлизат на 2,9 млрд. лв, предаде "Монитор".

497 625 000 лв. е бюджетът на Варна за 2019 година, което също е рекордна сума за общината. Макрорамката е с близо 104 млн. лв. по-висока спрямо първоначалния бюджет за 2018 година, при това без увеличение на местните данъци и такси.

Най-голямо е увеличението на сумата за образование - от 118,6 млн. лв. на 139,5 млн., като ще се инвестират значителни средства в подобряване на образователната инфраструктура. За здравеопазване са заделени 20 млн. лв. Сериозно увеличение - от над 60%, има в бюджета за спорт.

През т.г. във Варна, която беше избрана за европейски град на спорта, за международни първенства и клубовете ще бъдат похарчени над 2 млн. лева. Основен ремонт на 25 километра улици, три нови спортни комплекса, ремонт на 238 площадки за спорт и игра в училища, детски градини и ясли. Това са само част от 13-те проекта на обща стойност 80 млн. лв., които общината планира да финансира със заем в следващите 2 години.

253 млн. лв. пък е макрорамката на проектобюджета на община Бургас. В нея е предвиден нов образователен модел в бургаските училища и обновяването на образователната инфраструктура. Три нови програми стартират в учебните заведения. Първият проект включва изцяло нови класни стаи за първокласниците във всички училища, за което са предвидени 1 000 000 лв. Програмата "Активни и здрави" е за обновяване на дворните пространства и спортни площадки - отделени са 800 000 собствени средства и 500 000 лв. външни. Други 4,7 млн. лв. отиват за "Професии и бъдеще" за модернизиране на професионалното образование, както като инфраструктура, така и като професионални направления и свързаност с бизнеса. 

По другия приоритет – екология, община Бургас стартира проект по ОП "Околна среда" за създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в квартали без централно топлоснабдяване чрез подмяна на конвенционалните методи за отопление (изгаряне на дърва и въглища) с алтернативни и екологични.

Значителни средства са предвидени и за инфраструктурни проекти. Освен за ремонти на улици средства са предвидени и за първия в Бургас Конгресен център. Ще бъдат обособени и нови 1000 паркоместа. Сумата, с която ще разполага град Пловдив през тази година, е 341 959 020 лева и е с 19 млн. лв. повече от миналогодишния бюджет.

От тях капиталовите разходи са общо 56 945 524 лева, с които ще започне реализацията на важни проекти за Пловдив, като довършване на ремонта на площад "Централен” и старт на проекта за основен ремонт и осъвременяване на стадион "Пловдив" 1 204 680 лв. е общинската част на съфинансирането по големия воден проект на Пловдив.

Малко над 1 милион лева се предвижда за основен ремонт на уличното осветление в Пловдив. 25 млн. лв. за дейности по жилищно строителство, благоустройство и регионално развитие – местна дейност, ще бъдат разпределени отново между шестте района, ОП "Паркиране и репатриране" и собствения бюджет на общината.

С незапомнен до сега бюджет от близо 126 млн. лв. се похвалиха и от старозагорската общинска администрация, откъдето припомнят, че в сравнение с предходната 2018-а сега по сметките се очакват допълнителни 21 млн. лв. От администрацията не предвиждат промяна в размера на данъците и таксите. Не се очаква увеличение на приходите от данък автомобили заради въведената еконорма.

"За някои стари автомобили ще има увеличение, но за около 50 на сто от останалите ще има намаление на данъка до момента, обясни главният финансист Цанка Ганева. Предстои да бъде прието изменение в наредбата за промяна на облагането, което ще бъде едно от най-ниските в страната. Обсъждането и гласуването ще се състоят в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бронзови къщи, шменти капели и какви ли не глупости! Чия е Топлофикация София? Общинска, нали? И какви дългове има, въпреки растящите цени? Колко абонати се отказаха и отпушиха комините, за да дишаме пушек? Ремонтират едни и същи улици, но за гражданите няма тротоари!Стига с тези кокоши идеи за харчене на парите ни, без да има реален резултат! Фъндъкова е пълен провал, въпреки златните щедри бюджети!
48
2
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПАРИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЛАПАТ, ИНАЧЕ БЕДНИТЕ ДЕПУТАТИ ЩЕ ФАЛИРАТ
47
2
 
5
 
! Отговори
тя преди 5 години
Ще паднат комисионни и "ремонт на ремонта"!
46
3
 
3
 
! Отговори
ами преди 5 години
"няма как бюджетът за 2019 да бъде определян като предизборен, тъй като през последните години винаги има избори". Другарко Радева,през последните години изборите бяха ИЗВЪНРЕДНИ парламентарни,предизвикани от самите вас(няма как да знаете в началото на годината кога на вашият ПЪРВИ какво ще му хрумне какво ще прави) и президентски,които по никакъв начин не влияят на вас общинарите. А тази година има ПЛАНУВАНИ МЕСТНИ ИЗБОРИ,които се провеждат на всеки 4 години и има за какво да е ПРЕДИЗБОРЕН
45
4
 
4
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Варна е такъв батак...че и каквото да напишат -глупости са.Заплащане -600лв.Пътищ -2ка.Паркиране-2ка.Градски транспорт-2ка.Хипер ненужно строителство-всички селяни си купиха по един празен апартамент.Възможност за бизнес-само измами.
44
4
 
5
 
! Отговори
tinedzer преди 5 години
tazi partia GERB ( GROB ) - 4ypi vsi4ki anti-rekordi + tova 4e kradat na porazia po formata na proekti - kato sa tolkova golemi poektanti -zashto ne dadoxa zelena svetlina na UZEN POTOK , BELENE , SANIRANETO ZASHTO SPIA : zashtoto -tam kadeto nemogat da kradat -poekti uok -pak dori da sa v osharp i na naroda -eto zatova sme s niski zaplati i visoki evropeiski ceni na -xrani, drexi, lekastva i taka natatak -ina 4e mislat za balgaria i neinia robski narod
43
18
 
11
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 5 години
Така е при ГЕРБ- има пари за ВСИЧКО!Помните ли каква мизерия и глад беше при комунистите при всяко тяхно управление - национална катастрофа!
42
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекордния бюджет е за "ремонтът още не е завършен" след като новопостроеното почне да се разпада след няколко месеца. Питайте Фандъка, тя знае.
41
5
 
21
 
! Отговори
сф преди 5 години
София като един бързо и хаотично разрастнал се град, страда от липса на тротоари. Метро, велоалеи, ОК, но какво да правят хората, които искат да се придвижват пеша ? На шега предлагам общинския съвет да си направят тимбилдинг - пешеходен преход от Люлин до Дружба през центъра. Ще е доста екстремно преживяване, малцина ще успеят. А иначе парадоксално столицата е несравнимо по-зле с тротоарите от който и да е друг град в България.
40
6
 
4
 
! Отговори
Мутев преди 5 години
Това е несъвместимо с комунистическия морал!
39
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекордни общински харчове: В София заделят за метро, улици, за ремонт на новопостроеното метро, ремонт на прясно асфалтираните улици...
38
8
 
9
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Анонимен 44Имам ЕДНО ВЪПРОСЧЕ!!!ЗАЩО БОКО 6 МЕСЕЦА ПОЛЗВА НДК ПОСТРОЕН ОТ БАЙ ТОШО. ОПА ПРОТИВОРЕЧИЕ МАЙ СТЕ ЗАТАПЕНИ ВСИКЧКИ
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В СОФИЯ НАЙ МАЛКО СЕ КРАДЕ. ВИЖТЕ ТЕЛКОВ.-ТЕ КЪДЕ СА : ЛОВЕЧ , СИЛИСТРА.....
36
4
 
5
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До ЧиновникКолко е лесно да вярваш на СТЪКМИСТИКА, че изглежда "ИДЕАЛНО" и по-съвършено извън тази планета.РЕАЛНОСТТА И ИСТИНАТА Е ДРУГА!
35
10
 
11
 
! Отговори
хох преди 5 години
бе какво ми пишете заделяла фундиковица - заделя за собствения си джоб.*** ли на граф игнатиев в столицата *** се за 20 и кусур милиона от нашите данъци.да дойде в квартала дето с големите заделени пари кърпят дупки за по 5 лв.асфалтът е от бай тошово време.въоще герберастките физкултурници все пътища правят и накрая сме със най-скапаните пътища в света.то бива крадене *** като герберастите никой досега не крал.само си свякат лампички.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И няма не искам Всички в Аквапарка
33
7
 
8
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До АнонименАми Разград и Пазарджик не ги знам,обаче в нашето малко(10-12хил.) градче се генерират десетки милиони печалба.Всички местни патрони имат шапки в София!Колко вземат-те си знаят,ама едва ли са няколко процента.И това е от един мижав градец!Като събереш ресурса на всички-ето ти милиардите.Колкото до евентуалното отделяне от София-майтап,ама с голяма доза горчива истина...
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Аквапарк си трябва от всякъде да си разглеждаме рибките и водораслите В София
31
5
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До ЧиновникТия пари,дето ги внася София,откъде идат?Производството е пръснато в провинцията(с ниските заплати),а централите и администрацията на фирмите(с високите заплати) са в София.Защото властта ги притиска да са там-по-удобно е.Отделно раздутата държавна администрация.Впрочем хората в провинцията работят и в съботите,а заплатите им се бавят по два-три месеца!Всяка по-сериозна фирма в провинцията има софийски собственк,бивше ченге.Та такава ни е файдата от столицата.
30
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ремонтът на Ларгото е за 17 млн. лева, някой има ли информация за фирмата , която го е ремонтирала???И защо когато някъде се строи с евросредства и с обществени поръчки , няма и табела коя фирма е извършила ремонта, каква е тази анонимност на фирмите, които усвояват средатвата на европейските и българските данъкоплатци!!!???Агент Дейвид Колимор!ЦРУ!!!