Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!

Масово в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК
5 фев 2019 14:50,
111
Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!
Снимка: Reuters, архив

В ромската махала в Ямбол през две-три къщи живеят хора, които поне по документи, са с тежки увреждания и имат ТЕЛК. Същите тези хора обаче работят в строителството или дори са в чужбина да работят.

Една от болните е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно.

 Янкова обаче твърди, че "няма такива работи".

Още по темата

"Здрава съм напълно ", категорична е Вяра пред bTV. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

"Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха... Здрава - права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя”, казва още Вяра Янкова.

На съседната улица живее друга жена с ТЕЛК - 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди година. Какво обаче работи в Германия жена, която би трябвало да куца с един крак и върви с бастун остава мистерия, а собственият й съпруг дори забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95% инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията - болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов, чиито подпис стои под спорните документи.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяванета”, обяснява д-р Радостин Иванов как така хора с висока степен на нетрудоспособност работят в строителството.

Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

За доктор Димитър Брънков чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

"И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител", посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза,но според председателят й тя не е задължителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До Един от СеверозападаБолничните се изплащат от НОИ и се гледа 6м. назад. Дори и да не си внесъл веднъж осигуровки, това само ще се отрази на размера на болничните, а няма да ти ги спрат.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист 53Алчно ненаяло се същество, защото човек не си.Значи се надяваш да убият инвалидите, за да ти дадат техните пенсии като коледни и великденски добавки. Това Л. Павлова ви ги внуши, нали? Това е тактиката на ГЕРБ- да убият инвалидите и пенсионерите, за да дадат парите на вас- младите гербери от администрацията. Така ви увълчват. Браво на ГЕРБ!Къде ви е бюджетния излишък? Голяма събираемост на данъците имахте- къде са тия данъци? Големи приходи от инвеститори и европари- къде са?
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всичките гербави са ТЕЛК, най вече ментално.
48
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва Лекарите от ТЕЛК да се вкарат в Затвора , заедно с фалшивите инвалиди .Вината е главно в лекарите, които издават фалшиви ТЕЛК-ве на хора които дори не знаят (защото са от необразованият контингент или от някое забутано село), че са с ТЕЛК. Навярно по някакъв начин са си (докторите) уредили да прибират въпросните пенсии. А аз нека се мъча с 225 лв.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономист 44Моля?! Нека да си намерят работа! Да сменят професията. Болни ли са, некадърни ли са?Откъде накъде с данъците на работниците ще издържаме цяла орда готовани без грам полезност и непригодни за реалния живот? Храненици на държавата!Същия въпрос ще ти задам- като оставиш без ТЕЛК хиляди инвалиди, как ще се издържат и прехранват тия болни хора? Да ровят по ко.фите за смет, нали?Чиновника, здрав и прав, ще го съжаляваме и храним цял живот, а инвалида ще убием?
46
8
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Тези пари, които се изплащат чрез ТЕЛК, не са чак толкова голяма сума, а все пак повечето телкови решения, са въз основа на реално установени заболявания. Най-вероятно парите икономисани, след справяне с фалшивите телкове, да ги дадат като коледни и великденски добавки на всички пенсионери, а не само на част от тях. И добавката, вместо 40 лева, да е 80 лева... Това не означава значимо повишаване на жизнения стандарт!
45
1
 
14
 
! Отговори
Банчев преди 5 години
Хората си плащат здравните осигуровки а тези от Здравната каса раздават тези пари на приятелски кръгове и фалшиви болници които само имитират дейност. Защо няма никакъв контрол?
44
2
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Преди 6-7 години изпаднах в тежко състояние, дадоха ми 6 месеца болнични. До тогава, не бях ползувал, бях си внасял всички осигуровки като частник, а треди това-икато работник в държавно предприятие-повече от 25 години внасяне на осигуровки.На третия месец, се оказа, че нямам право на болнични, защото някъде някога не съм внесъл 20 лева, при постоянната смяна на нормативната база. А онези, без 1 ден стаж и внесени вноски, са с телк, абсолютно слепи, и карат джипове, имат и актове. А само те ли ?
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на вас ви обясняват колко е хубаво да бачкате за 800 лв на морето и как трябва да сте патриоти
42
1
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Моя позната е учителка в училище, с "преобладаващо ромско включване". Почти всичките и възпитаници, от Етноса, са с Телк-диагноза Астма. Тази диагноза осигурява 350-380 лева месечно пенсия на дете.Като добавим, че са 3 деца в семейството с такава диагноза, а майката е "самотна майка" с помощи за самотна, енергийни, и каквито се сетите, ежемесечно, там влизат над 1200-1500 лева месечно.А вие си гласувайте за когого искате, и се чудете, защо хората емигрират.Ето за това , защото е важен Етноса.
41
1
 
19
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Не са виновни хората дето са взели пари а държавата че е позволила години наред това да се случва. Държавата 100% е знаела. За фалшивият ТЕЛК са платили всички български данъкоплатци. Политиците са раздавали народна пара за този дето духa. И затова данъците са високи!
40
2
 
16
 
! Отговори
Дядо от село преди 5 години
Заради тези ТЕЛКАДЖИИ умирам в мизерия с ниска пенсия ...Крадат, но ДО КО ГА ?!Затвор по бързата процедура , моля !
39
13
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 39Ако има възможност да съкратят, поне 100 000 от тези 500 000 чиновници, които според теб има в държавната администрация, гаранция, че половината ще останат за постояннно без работа, защото на пазара просто няма толкова много работни места... По щастлив ли ще си, ако броя на ровещите в кофите се увеличи в пъти?
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е третия брат, със 100% слепота и нетрудоспособност, с безкрайна нужда от помощ
37
0
 
29
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Егати и държавата.20 години съм живял и работил по света,такова чудо не съм виждал.. ***
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преосвидеталсване на всички от независима комися, досегашните да им бъдат спрени помощите докато не преминат през нея!
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е с ТЕЛК 100%
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
500 хил. чиновници в държавната администрация са на заплата и осигуровки БЕЗ да вършат никаква работа. После ще получават пенсия. Цял живот паразитират и ядат парите на работещите в реалния сектор.Някой ще промени ли закона за тях?Медиите ще пуснат ли статия за държавните хрантутници?КОЛКО СТРУВА НА БЮДЖЕТА 1 ЧИНОВНИК?
33
6
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
България е най-богатата държава.Всеки ден се краде по многои пак остава за утре !Хак да ви е фалшивата демокрация, дето за нея скачахте с викове по площадите !
32
0
 
33
 
! Отговори
от Ямбулл преди 5 години
Само едно не разбирам и ако някой може да ми обясни..Защо когато търсите с Гуугъл Еартх и искате да видите улиците в режим стриит вю у маалата няма снимки на нито една улица!Цял огромен квартал в Ямбул липсва от системата на гуугълл.А всичко останало е снимано с подробности.Явно нарочно не е пуснат за да се скрие интеграцията!!