Реално ли е? Сметка за ток от 1142 лв. притисна организация за социално слаби

От електроразпределението са обещали, че ще дойдат на проверка
7 фев 2019 09:10, Петя Славова
121

1142 лева сметка за ток трябва да платят от организацията за социално подпомагане "Храна, не война", които предлагат на хора в нужда топла кухня, баня и подслон, предаде Bulgaria ON AIR.

За сравнение, сметката им за ток през декември е била 315 лева. След шокиращата фактура от организацията съобщиха, че вече не могат да помагат на мястото, на което го правят досега.

Сметката е навъртяна от климатик и няколко кухненски уреда. От инициативата са подали сигнал и се очаква електроразпределителното дружество да извърши проверка.

"Ползваме една печка, хладилник, фризер и водата, която отопляваме. 300 беше едната сметка, след това 500 и последната е 1000 и нещо. Готвим само в сряда и в неделя", сподели един от доброволците

Той недоумява как в помещението е изразходван ток за над 1142 лева. Ако спрат да функционират по този начин, се очаква между 200 и 300 човека да останат без топла храна. От организацията са осигурявали и спане, но вече нямат такава възможност. Разчитат изцяло на дарители, които да подкрепят инициативата им, за да осигурят храна, дрехи и подслон на нуждаещите се.

По думите им, в този клуб няма расизъм, насилие, етноси. Всички са добре дошли. Няма различията на територията на този клуб. Развиват го с идея да подслоняват хора, които да могат да приспиват тук, тъй като по една или друга причина не са в кризисни центрове.

От електроразпределението са обещали, че ще дойдат на проверка.

Желаещите да помогнат могат да пишат на страницата на "Храна, не война" във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За битови абонати даже е по-ниска от тази на фирми!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е, януари беше доста по-студен от декември. Само от разликата в климатиците имат едно 400-500 лв отгоре.Отделно печките.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова нещо.Виж фактура на някоя фирма и после пиши глупости цената е ясно и точно написана и регламентирана колко и колко се заплаща.Не заблуждавай хората с небивалиците си.
13
1
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
В момента за битови абонати цените са 0.23 лв и 0.16 лв, съответно за дневна и нощна тарифа. При фирмите е различно - те се таксуват на по-висока тарифа.Отвори си сайта на ЧЕЗ и се ограмоти - там има всички цени и варианти за плащане.
12
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Ти говориш глупости - фирмите се таксуват по върхова тарифа, която е различна от дневната и нощната. В момента 1 кВтч по тази тарифа е 0.38 лв, при това без ДДС.
11
2
 
8
 
! Отговори
Проста сметка преди 5 години
В къщи готвим с една печка за двама души и плащаме около 200 лв за ток.Нормално е като се готви за 300 и повече човека сметката да е е голяма.Дори на мен тия 1000 лв ми се виждат малко. Няма да се учудя ако крадат ток.
10
3
 
4
 
! Отговори
ад 8 преди 5 години
Пълни глупости говориш! Килов час за фирми е 0,19 ст с ддс,акциз и други такси и данъци.Другото което не може предните месеци да си ползвал същата консумация и да три до четири пъти по-ниска цената,а следващия месец обратното логика няма.Просто е станала тех.грешка и трябва да върнат парите на хората.
9
3
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 години
МНОГО ХОРА се възмущават от сметките си за ток или за вода, като гледат само колко лева трябва да платят. При голяма сума на сметката за ток (съответно вода) трябва първо да погледнат електромера (съответно водомера) и да видят таксуваните киловатчаса (съответно куб. м.) дали съотвестват с отчетените на измервателния уред.Ако таксуваните показания съвпадат с показанията на уредите, няма причина да протестират.И обратно, ако има разлика в показанията,тогава да предявяват претенции към оператора
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление хората в България са масово неграмотни технически, да не говорим за електротехнически. Ами една печка от 4 киловата харчи по около лев на час. 30 дни по 6 часа на ден са 180 лв на месец. Само от една печка. Ако имат 5 - ето ти 800 лв.Плюс климатиците - и сметката излиза.Ама дай да плачем защото така ще се харесаме на материала.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно са ги изравнили. Нали някой не мисли, че може да се сготви на 300 човека и сметката за ток ще е 90 лв...
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали тази фактура е дошла на база показанията на електномера.Да си го погледнат и за в бъдеще да карат по икономично и да не разхищават ток, защото е скъп.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами 1000 лв за кухня с мощни печки и климатици не е много.Аз вкъщи с битова печка и 2 климатика плащам около 400 лв.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеше да напишете в кой град е това ?
3
0
 
15
 
! Отговори
ANK преди 5 години
Напълно е възможно, ако предишните две сметки са на база, тази е изравнителна след реален отчет на електромера.
2
2
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Трябва да се поемат сметките на ромите които ем си плащат ама май май пак плащаме ние. Електората на Герб трябва да е доволен!
1
4
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Това се разчува, защото все пак става въпрос за някаква организация. Знаете ли колко много такива частни случаи има, при които обикновения човек е оставен на произвола на ЕРП-тата ?!