Пак искри във Войводиново: Ромите се връщат, но желани ли са?

Агресията в гетото е насаждана с времето, подчерта кметът на селото
11 фев 2019 11:20, Красимир Ангелов
36

3496 гледания   |  Още видео

Напрежението в ромската махала на пловдивското село Войводиново от миналия месец все още се усеща. Тогава двама членове на махалата нападнаха и биха рейнджъра Валентин Димов. Този случай стана катализатор за бутането на незаконните ромски постройки, като в резултат на това много хора останаха без покрив над главите си.

Някои от изгонените сега се връщат с адвокати. Хората от Войводиново недоволстват и поискаха среща с кмета и с правозащитни организации.

Още по темата
"На срещата ще присъства кметът на общината Димитър Иванов, областният управител, ромите и вероятно някой представител на правозащитни неправителствени организации. Предимно кметът ще обяснява за бутането на сградите. Няколко дни преди разрушаването им ромите бяха осведомени. Адвокати не съм видял и никой не се е представил като такъв", поясни кметът на с. Войводиново Димитър Тосев.

Появи се информация за обещани фургони на мястото на съборените постройки, но според Тосев няма потвърждение на тези слухове.

"Няма такова обещание от представител на общината. Трябва да се открие причината за възникването на незаконните постройки. Агресията в гетото е насаждана с течение на времето. Жителите на селото не желаят връщането на ромите. Те са готови на протести", отбеляза още той пред Bulgaria ON AIR.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
градо преди 2 месеца
да не би някоя партия да се заиграва с етносите,че то избори идват,и два пъти през годината.а до постройките комшоята изгради престройка до къщата си и не пречеше на никой но след една година го принудиха да я срути.че била незаконна
20
0
 
6
 
! Отговори
Ако получат фургони преди 2 месеца
макар и само за една зима, знаем в какъв вид ще бъдат тези фургони само след няколко месеца - за изхвърляне, ако изобщо нещо е останало от тях.
Но не може да няма фургони, ако се наложи в тях да бъдат настанени хора, пострадали от земетресение, наводнение или пожар. Затова ще трябва пак да се отпуснат пари от бюджета, за да бъдат купени нови фургони.
Защо държавата да бъде ощетена от индивиди, които с нищо не са допринесли за нея?
Никой не им пречи да си купят жилища или да си наемат.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФУРГОНИТЕ СТРУВАТ ПАРИ

нямам излишни финансови средства, за да дам за закупуване на фургони за ромите.

Вероятно държавата има резервни фургони, които да се използват в случай на бедствие. Но те са осигурени с парите на данъкоплатците. След като правозащитникът Кънев счита, че ромите са в правото си да не плащат данъци дори и когато имат доходи, то откъде накъде ще претендират да бъдат настанени във фургони, осигурени с парите на нас, данъкоплатците. За будали ли ни считат или за роби?
18
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 2 месеца
Това не са домове, защото никъде не са вписани като такива. Така, както ромите нямат бракове и се водят самотни родители, така не съществуват и "домовете" им.
Празни жилища, които се продават, в България има колкото щеш. По селата има къщи, които можеш да купиш за по-малко от 1 000 лв

Имаш ли представа колко са младите български семейства, които чакат за общинско жилище. Те работят, плащат данъци и имат само по едно дете. Заради свободния наем нямат пари за второ. Детски надбавки не получават.
17
1
 
8
 
! Отговори
Ще бъде логично, ако преди 2 месеца
тези правозащитни организации бъдат забранени точно по този повод.
Всички разбраха какво се опитват да постигнат в момента тези правозащитници - да се наложат и над законите, и над волята на градивните, работещи и плащащи данъци граждани!
Искат ромите-закононарушители спокойно да се върнат в незаконните им постройки. А Кънев преспокойно заяви, че ромите не бива да плащат данъци, защото държавата нищо не им била дала!Взетите от джоба ни 22 вида помощи и други бонуси били нищо!
Багажа-гарата-Индия
16
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Хелзинския комитет се разпусна преди години.Няма такава организация вече.
Тоя Кънев и хората му да се подгонят от закона който нарушават.
Нарушават и Конституцията-няколко текста поне -единия е подстрекаване на расова основа.Това правят-защищават закононарушители на расова основа.
Няма ли ДАНС?
За какво си взимат тлъстите заплати?
Защо не си вършат работата?
Да стигнем до размирици ли от безобразията на роми и защитници?
15
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия работи така не се правят ,сега ромите ще съдят БГ за етническо прочистване,ако са били двама роми един военен командос ,тогава полицията да арестува биячите и да се установи кой е прав и кой е крив а не да буташ домовете насред зимата на хората независимо какъв е цвета им
14
2
 
9
 
! Отговори
расист за правда преди 2 месеца
Да попитам-тия правозащитни организации платени от чужбина-кого защитават-собствениците на парцели,малтретираните селяни или криминалите които са заграбили земята,биячите,крадците и етническото напрежение което може да ни докара до размирици.
Това право ли защищават тия?
И защо разузнаването не ги подгони за чия външна сила ,държава работят.
От къде идват парите им?
Дали не идват ислямски пари през Турция?
Парите могат да минават и през САЩ-но да са ислямистки.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иначе и нашата махала беше срината до основи в Хасково по времето на уж голямата екскурзия в Турция, тогава комунистическия режим за да не могат турците да се завърнат по домовете си Акпънар махала в Хасково беше срината до основи с багери
12
0
 
5
 
! Отговори
ти си виновен,кмете преди 2 месеца
Ти и твоето безхаберие!Искаш с всички да си добре,само теб да избират,и да си връткаш ситните дребни игрички!Не става!Кмета и закона трябва да са едно!Ама на селските тарикати не им отърва!После чакайте на "концепции"!
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля, че управляващите нарочно си траят и са в съюз с тия НПО-та. Ако къщите бяха на българи до сега да са ги съборили 100 пъти. Нали след два месеца ще трябва да ги избират, а за ГЕРБ е важно да не губят и един глас.
10
0
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Този сайт на "ромски" проблеми у нас ли се специлизирал ? Само за ромските "цености" пише от сутриндо вечер ,както преди за Русия или Путин. Нищо не пишат за делото в Пловдив ,за убийството на доцента ...... . Защо ли ? толкова си могат или това е им е заповядано!?(след 5 минути съм изтрит...). Друг новини няма ли,за жълтите жилетки -100 000 протестиращи по цялата страна,за протестите в Хайти,Сърбия... за Греми,за КИНОФЕСТИВАЛА .... . Или ни мислят за "шарани" и ни хранят с новини от "ГМО"?
9
0
 
15
 
! Отговори
Да се обзаложим ли? преди 2 месеца
До Анонимен 10: Да се обзаложим ли че решението на съда ще излезе чак след като минат общинските избори. Това е ориенталският начин на управление, както беше казал проф. Андрей Пантев - протакане докато хората забравят, или докато се примирят, че всичко ще си продължи по старому.
Няма такава цивилизована държава.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кметът не можа да събори къщите след като изтече двуседмичния срок от предизвестието, защото ромите обжалваха и се чака решение на съда. Насъбраха се разни адвокати от НПО-тата и помогнаха на ромите да подадат жалби. Даже вчера при връщането им в селото имаше с тях и една англоговоряща гад активистка.
7
2
 
26
 
! Отговори
Казваше ли кмета? преди 2 месеца
Казваше ли кмета ви във Войводиново че срокът на предизвестие за събаряне на незаконните къщи е две седмици? Казваше. Събори ли къщите след две седмици? Не. Защо тогава не протестирахте срещу него? Една фадрома щеше да свърши работа.
Протестирайте сега, ама полза никаква. Ромите се върнаха и ви запалиха и цеха. И накрая ще ви запалят и къщите.
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БХК докараха под строй една дузина роми отново в гетото.След това стана голям пожар в селото.Случайно ли е това или?
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива са новините, защото демографската картинка и общото състояние на държавата не предлага друго. Краят е близо.
4
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как можа Орбан да изгони могъщия Со..рос и неговото Отворено общество от Унгария, а нашите управляващи тук подклякват на някакви измислени Хелзингски комитети и прочие. Точно НПО-тата са тези, които направиха ромите недосегаеми и по този начин подклаждат етническото напрежение. Същите НПО-та нямат никакъв интерес интеграцията да се случи, защото просто ще отпадне необходимостта да съществуват, ако ромите станат нормални граждани!
3
1
 
41
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
И да им бъде представена сметката за събарянето
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дойдоха отидоха си дойдоха отидоха си...докога ще ни правят смешни ? Докато представителите на НПО-организациите не бъдат изправени пред стената.