Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци

Стока от Македония и Сърбия се пакетира и продава за българска
Обновена: 16 фев 2019 07:36 | 16 фев 2019 07:30, Елка Василева
277
Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци
Снимка: архив, Булфото

Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни, а родното производство е напълно смачкано. Това пише "Труд", като цитира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

В официалната агростатистика се отчита увеличение на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, посочи той.

„Ще ви дам само един пример – у нас има заявени 6 000 дка с круши, а реално има само петима производители. На практика всеки, който има някаква градина, я заявява във Фонд „Земеделие” и така се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които отговарят на добрите земеделски практики. В една градина се правят от 26 до 34 пръскания на година, което, разбира се, са разходи за фермера. Но те не го правят”, посочи Маринов.

Ябълките на пазара са основно внос от ЕС и то най-вече от Полша, обясни председателят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за килограм, пакетирани плюс транспорт.

Другият голям внос идва от Сърбия и Македония и даже се предлага за български по пазарите. Причината е слабият митнически контрол, категоричен беше Маринов.

По оценки на Център за икономически анализи на селското стопанство около 60% от реализираните домати чрез различните търговски канали, извън преработката, идват от внос, докато при пипера и краставиците импортът представляват приблизително 35 на сто.

Данните на националната статистика отчитат, че за десетте месеца на миналата година вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 11,7% за година и стига 226,7 хил. тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хил. тона. Увеличението при зеленчуците се дължи основно на ръст на доставките на домати с 8,9 хил. тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хил. тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хил. тона или 43,7%. Съществено повишение има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).

Според Чавдар Маринов вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни извън ЕС, са опасни, защото там приетата допустима норма за остатъци от пестициди е по-висока. Затова големите вериги изискват сертификат Global G.A.P., който гарантира качеството на продукта от полето до крайния потребител, посочи Маринов.

По думите му вносът, освен на пазара, отива и в детските градини и училищата. „6 пъти предлагаме на министерство на земеделието такъв сертификат да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се предлагат в училищата и детските градини, но ни отказват. На практика набутваме пестициди на децата си. Сега Българската агенция по безопасност на храните прави само качествен анализ – една ябълка например да няма петна по-големи от 3 милиметра, но това не е достатъчно”, допълни председателят на асоциацията.
 


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
Експреса преди 3 дни
До Теорема
Искаш ли теб да качим на експреса !
210
1
 
1
 
! Отговори
Батка преди 1 месец
Не е проблема в обезлюдяването на селата. Земеделието отдавна се работи със съвременна техника която замества много хора. Проблема е в политиката и алчността. Защо да ни дават хубавата храна като я продават навънка на добра печалба и ни внасят ефтиния ментак?
209
3
 
2
 
! Отговори
Теорема преди 1 месец
На който България не му харесва-
потурите,феса и на Ориент експреса!
208
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
При 24 до 36 пръскания по добре въобще да няма производство.

Ябълките се пръскат най много по 4-5 пъти а крушите-"хич".
Какви плодове ни пробутвате
207
1
 
9
 
! Отговори
Тодик преди 1 месец
Така ще е докато всеки върши по нещо което всъщност никак не може да прави . В Плевен е развито лозарството чудесни сортове грозде има селектирани институт за това има там в Добруджа институт по пшеница и слънчоглед не зная къде селектират други продукти но Шабленската капия трудно някой може да произведе без химия . Вкуса на добруджанската диня може да се сравни само с Узбекистанската и за да останат тези вкусове за поколенията трябва да се съхрани първообраза а не ГМО
206
6
 
7
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Изводът: При пазарната икономика, никой производител не се интересува непременно да произвежда неща, които са полезни за обществото. Интересът на производителите се движи единствено от възможността за максимална печалба. Екзотичните растения и билки, не са важна част от менюто ни, но някой богаташ би дал цяло състояние, за да си подправя гозбите с тях. Ето защо тази система е врадна за човечеството!
205
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До соц сълзи

За съжаление си прав! Това е един от парадоксите на пазарната икономика... Ивестира се там където има най-голяма печалба. В производството на лавандула и други рядко срещани билки и подправки печалбата е голяма, затова и производителите се ориентират предимно към тяхното производство. Спомняте ли си, в не далечното минало, каква беше цената на килограм домати? Някакви стотинки беше, под един лев най-често... Сега цената е съвсем различна, точно защото се произвеждат по-малко.
204
11
 
12
 
! Отговори
по въпроса преди 1 месец
През 1944 - 1950 изгониха трудолюбивото българско население за да им откраднат земята.
1950 - 1989 ученици ходеха да прибират безплатно реколтата. Не само работеха безплатно, ами и си носеха храна от къщи защото не им се полагаше.
Войниците работеха за една боб чорба, малко хрупкава за да не преяждат . . .
След 10 ІХ 1989 няма бригади, уволниха войниците и сега се жалват.
Имало е българско селско стопанство преди 75 години.
203
0
 
4
 
! Отговори
до въх завалъ преди 1 месец
И турска и сръбска, че и гръцка. Ти да не мислиш че само руснаците четат нашите вестници?
202
3
 
18
 
! Отговори
???? преди 1 месец
Няма подходящ "климат" :) за дребен и среден бизнес в България. Има куп изисквания и наредби (постоянно се променят и се за $ става дума, ходене по мъките (институциите), отвсякъде те "дебнат" рекетьори - било то държ. служители, местни бабаити или "конкуренцията". Отделно пък цените се подбиват от чужбина - вкарват *** на ниски цени. И така, мъки, мъки и накрая ти го … и "бегаш бате" :)
201
12
 
10
 
! Отговори
ай заваалъ преди 1 месец
Много руска паплач във форума. Даже не се и прикриват.
Очевидно в Русия единствения начин за препитание е да висят по чуждите форуми.
Те затуй са я докарали до това дередже.
200
2
 
5
 
! Отговори
до97 преди 1 месец
То щото в Добруджа е добре затуй няма добруджанци.И затова има автобуси като ходят до дадени села на 3 дни веднъж
199
3
 
6
 
! Отговори
Данчев преди 1 месец
Заради няколко митничари милионери съсипват прехраната на хиляди българи. И после се чудят "Защо емигрират тези българи?"
198
10
 
16
 
! Отговори
БЛЯК преди 1 месец
Всичко отгледано в България се изнася! Давам ви пример, пшеницата се изнася за Милите ни другари от европата а на нас ни внасят от радиоактивната пшеница от Украйна! Не се бойте... от там идва и над 50% от олиото за България! Да ви е сладко, да сте живи и здрави... Будали такива
197
6
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Българина му е писнало от многото агенции да го рекетират.За какво да влага средства за производство,като няма сигурност .
196
5
 
21
 
! Отговори
Цецо Закуската преди 1 месец
Пак фалшиви новини,при производство на тикви сме номер 1 в Европа!!!
195
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До соц сълзи
Не се 'аби, нема те разберат.
Всички искат да ядат български домати, български краставици и български ябълки, но никой не иска да ходи да ги отглежда.
194
11
 
11
 
! Отговори
КОМУНИСТИЧЕСКА МЕЧТА преди 1 месец
Това мечтаеха комунистите и ни казваха през 90г. че ще ни накарат да ядем камъни за това че не гласуваме за тях . След това оплячкосаха търговията със зеленчуци и плодове като станаха монополисти в изхранването ни . Школата за престолонаследници АОНСУ завладя и оплячкоса всичко от което се печелеха пари . Производителите и тогава и сега много пречат на безогледната и безконтролна комунистическа търговия . За това няма производители на нищо , само търговци от цк на бкп и аонсу завладяли всичко .
193
19
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Докато българина го мързи да гледа , така ще бъде! Колко от вас са отгледали поне един домат? Защо не си отглеждате зеленчуците сами, калпазани такива? Ама да пиеш кафета по-лесно нали , по цял ден мързелувате! Голямо реване, но никой не взема мотиката и засади поне за себе си!
192
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите показаха, че са нагодни едни картофи и ябълки да отгледат.