Огън и ядене на жаби в Рила! Ще разследваме Беър Грилс за снимки у нас

В епизод, заснет в парка, има редица нарушения, случаят се проверява
Обновена: 21 фев 2019 17:25 | 21 фев 2019 13:41, Веселина Йорданова
111
Огън и ядене на жаби в Рила! Ще разследваме Беър Грилс за снимки у нас
Кадър: Dnes.bg

Плуване във водния басейн на Каракашево езеро в Рила, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Това се вижда на кадри от филм, заради които са съставени актове на българско юридическо лице.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) е бил изпратен като сигнал на фейсбук страницата на МОСВ, съобщиха от ведомството. 

Заснето е например умъртвяване и готвене на жаба, която после двамата опитват.

След подаване на сигнала ръководството на парка е направило проверка по случая. Установено е, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП "Рила".

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни 2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения.

Директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на филма.

По-късно от Discovery Communications заявиха, че снимачният екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк "Рила" и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на парка. За реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители. Самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава, уточняват от там.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
45
 
! Отговори
бг преди 5 години
Това е уникална реклама на България на цената на една жаба. Предаването на този пич, чието име си превеждав като "мечка на скара", всъщност е много гледано по цял свят. Скъпоплатените реклами на МТ няма да имат и стотна от ефекта на този 45 митутен епезод.На фона на някакви мероприятия в които "патриоти" си мокреха макарите в рилските езера, "природолюбители", които си изхвърлят наелоните в планината и пр. една изядена жаба ...?!?Щяли да разследват "Дискавъри" -"българска работа".
11
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-голяма простотия не бях чела! Изяли една жаба, леле ужас!!! Ми те и чаплите ги ядат, щъркелите - също. Дай да правим цялата природа веганска. Тия ни правят безплатна реклама, щото до сега 2/3 от гледащите дискавъри не са знаели че има такава държава на картата, а нашите умници ще ги глобяват... Боже, слез си прибери версиите! Ами вярна е приказката : *** народ, слаба държава!
10
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се сложат табели, Рила частна собственост на Тома Белев, Пирин също, Витоша също, който иска да стъпи там, да си плати на зелената мафия.
9
7
 
21
 
! Отговори
Лудко преди 5 години
А най-важното във видеото, което хейтърите не забелязаха е, че оцеляващия използваше български спасителен хеликоптер! Как аджеба стават тия работи не ми е ясно. Ами ако някой наистина имаше нужда от спешна помощ докато траят снимките???По добре привикайте тоя дето е взел кинтите за хеликоптера .....
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви ти актове, къде ще им ги връчват, как ще ги привлекат към отговорност, на ЮЛ щели..., глупости на търкалета. Все пак трябва да се помисли и да се засилят тези планински патрули, ако трябва към полицията да ги зачислят или нещо такова. Да се засили надзора, защото и туристите се увеличават постоянно. Ако го направят в Англия ще им смъкнат три кожи, а тука чиновниците по милиционерски ни хвърлят прах в очите.......протоколи съставяли, вятър.
7
9
 
50
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Заснето е например умъртвяване и готвене на жаба, която после двамата опитват."Толкова шум за една жаба? Чак министър се занимава? Хората снимат познавателно предаване за България, нашите вече ще ги глобяват.
6
9
 
36
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
за милиони - няма закони, за кокошка - няма прошка. Ако могат да разберат Ботев, Левски и другите загинали за България на какво се е превърнала държавата - в гробовете ще се обърнат.
5
13
 
17
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Да се изземе филма или приходите от него. С тези глоби само се излагате
4
8
 
46
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Какъв е проблема?Няколко изядени жаби,пожар, изяден смок?Не виждам остнователна причина за превземки.
3
6
 
68
 
! Отговори
турист преди 5 години
По научнопопулярните канали се пръкнаха куп предавания с подобна тематика. Всъщност са пълен фалш, защото "оцеляващия" от една страна не е в чак толкова екстремни условия и от друга е очевидно придружаван не само от снимачен екип, а и от куп сътрудници.За пример гледах такова предавене в което 10 дни някакъв ходеше из Родопите без да срещне признак на цивилизация ?!?Но, както и да е това е реклама на България. Цената от една жаба и малко изгорени съчки е изгодна.
2
4
 
63
 
! Отговори
Туийн Пийкс преди 5 години
За умъртвяване и убийство на жаба по особено жесток начин трябва да лежат поне 30 години в зандана. Cега ще видят планинар жаба яде ли.
1
3
 
61
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
жабата си я е носил от англия