В дивото: Как е оцелял Беър Грилс там, където хората се разхождат?

Рилските езера - доказано увредени от човека
22 фев 2019 10:52, Петя Славова
117

Продължава проверката по случая с предаването на Discovery Channel, заснето в национален парк "Рила". Тя беше разпоредена от министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като бяха установени нарушения на режимите в НП "Рила" при заснемане на епизод от предаването.

Нарушението е констатирано след сигнал, подаден на Facebook страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал се вижда, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

Филмът е заснет в края на юни 2017 година в "Парков участък Боровец", след като за това е получено разрешение от директора на парка. Проверката обхваща и действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на предаването. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лева, а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лева.

Владимир Иванов от "WWF-България", коментира темата в студиото на "България сутрин". По думите му това, което екипът, заснемал продукцията, е правил в планината, е ежедневие там. А такива нарушения масово не се санкционирали. Много хора пък не знаели как да се държат на подобни места.

"Целият достъп до националните природни паркове трябва да бъде регламентиран и обяснен. Не е идеята да се забранява на хората да ходят на планина, а да ходят на планина така, че тя да остане за децата им каквато е", подчерта Иванов.

Още по темата

Той допълни, че Рилските езера са единствените с лош консервационен статус, което по думите значи, че те са доказано увредени от човешка дейност.

Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" допълни, че след като е имало хора от Националния парк с екипа, който е снимал Беър Грилс, те е трябвало да се намесят или да имат някаква реакция, при положение, че виждат, че се извършват нарушения.

Мирянов каза още, че присъствие на хора в тези красиви кътчета на нашата страна е неминуемо, но културата на туристите е много важна и е важно да има информация за това как да се държим и какво може или не да се прави по тези места.

"Смятам, че все пак това е една изява на шоу. Всичко се прави с цел да се хареса на шоубизнеса. Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

Пламен Мирянов допълни, че въпреки нарушенията, икономическите ползи от подобни снимки ги има, макар че Рила е представена по доста изкуствен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но, когато си купувате другия път салам от магазина или креНвирши се замислете дали някое животно не е било убито за да може тази стока да достигне до Вас!"Страшно глyпав коментар. Ами ако знам, че е защитено животно или животно от национален парк, няма да си купя кренвиршите. Но иначе си има животни във ферми, които се отглеждат именно с тая цел да бъдат изядени. И в това няма нищо лошо. Дори напротив. Ама ти щом си анти-българин и си ОК с това разни хора да се гаврят с национални ценности
63
2
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Викам, че след като е имало представители на Националния парк и не са му направили забележка, не виждам какво е виновен човека.
62
1
 
5
 
! Отговори
Се Ло преди 5 години
Бира с Грил и 2 щайги студено тъмно стъкло.
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Главболгарстрой като строи хотел на 30 м от водата, направо на пясъка, там нямаме сила да лаем..."Там никой не показва по телевизиите в цял свят как да се поругава България.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Бананова република сме, но не ни е виновен никой друг! Освен това не е направил нито едно от нещата, които си написал! С нищо не се е подиграл! Навсякъде, където е ходил са му такива предаванията! Вярно, че може да се спести това с убиването на най-различни твари... Но, когато си купувате другия път салам от магазина или креНвирши се замислете дали някое животно не е било убито за да може тази стока да достигне до Вас!
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТО"Айде бе, едно жабе ви е изел, вие дигнахте скандал като за мечка..."Викаш не е целия влезнал, главичкатa само...
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, всъщност...Главболгарстрой като строи хотел на 30 м от водата, направо на пясъка, там нямаме сила да лаем...
57
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Айде бе, едно жабе ви е изел, вие дигнахте скандал като за мечка...
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това си е все едно да си избършат зaдните чaсти с националния флаг и да го покажат по телевизията в целия свят, ама тука някакви хора вика "той ни направи реклама".Ахахах!!! Хубава реклама ви е направил, да! Да ви гледа целия свят какви неща позволявате срещу пари!
55
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Човека ни прави реклама по света."Kaква реклама ти прави човекЪТ? Казва "елате в тая бананова република, много е хубава природата, срещу 1000 лева подкуп (или глоба) можете напълно необезпокоявано да убивате животни и да пикaете в езеро в национален парк. Ако искате може и да се насапуниисате даже и да викнете парковия стражар да ви изтърка гърба."Баш си се подиграха с България, ама както и да е. Прocт народ сме си и все по пpoст ставаме.
54
6
 
11
 
! Отговори
Баба Меца преди 5 години
Няма какво да философстваме, има си закони и те трябва да се спазват от всички. Ама реклама било, ама малка жабка изял, палил огън в канче, те и други са влизали в това езеро! Няма значение, колко малко си нарушил закона, щом си го нарушил! Този бутафорен сървайвър ми е много смешен с нагласените си предавания с цяла армия от екип и помагачи, ама нека си го гледат и да му вярват, то докато има балъци да си дават парите, ще има и тарикати да им ги вземат. ***!
53
6
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До Azz-ът 51 Добре че Беър Грилс не е подквасил езерото с кисело мляко , че тогава лошо.***. Човека ни прави реклама по света.
52
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Както винаги си показахме бай Ганювщината."Абе ***, наясно ли си какво означава "национален парк"? На територията му се намират 4 резервата! Я отиди в някой британски резерват и почни да убиваш животни и палиш огньове да видим какво ще ти се случи. Обаче не- първата ти работа е да оближеш подметките на чужденеца и да нахрачиш народа си.
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ауууу, като гледам пак как 3-*** човека пишат коментари като за 30. Повтарят се по няколко пъти. Ама много защитници на тоя Беър бе, много приятели имал. В България ще излезне всеки втори с мания да го сочат като "оцеляващ", "командос" и не знам си какъв си. Иначе червените тpoлове като ви затиснат с коментари, никакви ви няма, пригласяте даже против "лошите англосаксонци", а сега ги защитавате, че направиха показно как се прави България за смях и как може да си платиш за да се къпеш в рилските.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дам, защото Нено Димов опази цялото черноморие от строителството, Банско от Цеко Минев, та сега...за едно шоу, което ще направи и реклама на държавата се хвана.
49
4
 
11
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Добре че не е ял огин, и не е палил джаби....Тогаз ще му скъсат памперса!!Ами, ако, бе убил и изял езерото!?!?Малеее... Зеленикакви мафиоти!!!
48
4
 
10
 
! Отговори
Tri преди 5 години
,Закона затова е ЗАКОН ,за да се спазва от всички. Наскоро в Англия взеха книжката на един принц от кралското семейство . Няма значение ,че е Беър Грилс .
47
18
 
18
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Както винаги си показахме бай Ганювщината. После що Чърчил бил казал така за Ориента. Ами вижте се бе, ***, едно епизодче не можете да позволите да се направи без скандал
46
6
 
30
 
! Отговори
Boian преди 5 години
Аман от Еко "защитници" кои знае какво е станало .Да попитам къде спят тези екозащитници когато гората се изсича поголовно от разни мастити фирми. Защо не протестират тогава.Наглост и лицемерие.
45
6
 
34
 
! Отговори
. преди 5 години
Явно това предаване на Дискавъри е вятър и мъгла. Доскоро го харесвах и си мислех, че има някакъв смисъл.Не знам дали това, че някои е запалил контролирано огън в кутия и е сварил една жаба (която може и да е донесена като част от реквизита) е най-големият проблем на ПП Рила. Според мен тумбите от ***, които не знаят какво точно търсят в планината са голямата драма - тъпaци с тъпани и гайди, които играят хоро в езерата, бири, чалги, риболов са по-голямото бедствие. Хиляди са!