Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
38
 
! Отговори
Немо преди 5 години
Значи бизнесът трябва да вземе спешни мерки!Като начало договори с клиники за ежегодни профилактични прегледи за служителите, съобразени със специфичните професионални рискове.Допълнителни здравни застраховки, социални пакети включващи задължително карти за някакъв вид спорт.Частично финансиране на карти за балнеосанаториално лечение.Системни мерки за подобряване условията на труд.Е ясно ми е че дори няма да се замислят :) Тях ги сърби за едни "стотинки" дето трябва да ги дават те просто.
61
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса си е виновен. Не подсигурява здравословно работно място.
60
20
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Другарю на работа се ходи за да се работи, не да поспиваш, скатаваш и гепиш. Като не ти се работи, умирай от глад не ми пречиш.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе за 7 години точно два пъти съм била е болничен за по два-три дни и то щото наистина бях зле - асматичен пристъпи и бях по болници. Тоест на мен ми се събират по 0,5 дни годишно ползван болничен. Явно има хора,които много злоупотребяват със системата.
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джи пи-то ти дава болничен за отидеш на почивка - класика.
57
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Работата е, че никой не е длъжен да ти плаща, че спиш.
56
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук се е събрал много комунистически мухъл - еднопосочен билет за Северна Корея за вас и там да си живуркате в червения рай.
55
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко време се губи в спане? Ами в ходене до тоалетна? Представа си нямате колко губи родния бизнес на ДС агенти и недоубити комунисти от това, че даже мигате. Идеалният работник за този бизнес не спи, не яде, не ходи в тоалетна, не кашля, не мига, не киха, не боледува, не ходи в отпуска и не иска заплата. И после... нямало кадри. За мен е шок, че се намира някой, който да им работи.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е начин да си вдигнат малко заплатите. Ако вдигнат малко парите ще боледуват по- малко
53
2
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
99% от работодателите(тези с костюмите и белите ризки)който не са вдигали по тежко от на секретарките си краката ако се разменят със свойте роби(работ ицидето им викат)не само ,че няма да изкарат месеца до заплата ами на първата седмица ще са болнични!!То горе в офиса лесно а долу в производството мачкай робите до насссиране!!
52
2
 
32
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
До бизнеса : време е да разкарате тия мързеливци .Внесете си виетнамци , молдовски булгарци , печенеги , марсианци.Може и заплата да не им давате даже .Те ще ви работят само за да имат удоволствието да ви гледат снимките по плажовете на Дубай
51
15
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Болничните са поредният данък, а също и извор на злоупотреби от некоректни работници!България явно трябва да се затрие!
50
8
 
3
 
! Отговори
65 преди 5 години
Прав си.Бизнеса процъфтява ,народа затъпява.А това че 500лв.се давст на карта и другите на ръка ? Е ,тук народа е виновен
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
42 А ти що не си преместиш бизнеса в Катар, Кувейт, ОАЕ като искаш да имаш "ниски" разходи и данъци?
48
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да познава честен бизнесмен, който да плаща нормални заплати и осигуровки върху тях, да се държи човешки със служителите си, да уважава и цени труда им и личното им достойнство, да осигурява нормални условия на труд???
47
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си работят семейно, бе, така всичките пари остават при тях! Ама не им стиска!
46
1
 
35
 
! Отговори
Jon преди 5 години
От година на година нещата ще стават все по-зле. Това ще е така до тогава когато работодателите започнат да ценят работната си ръка. Повече пари за заплати, бонуси и повече почивка и отпуска за работниците ще подобрят нещата.
45
0
 
13
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Той като чуе за искане на работниците почва да се зачервява и трепери...затова не пропускам негови участия по диспути---сега сложиха Василев ,че да има нещо по-спокойно пред екрана / УЖ /....
44
2
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДО 40 АЗ НЕ СЪМ АЛЧНА КАТО ТЕБ ЗА ДА СТАНА БИЗНЕСМЕН. КОЙТО ПРАВИ БИЗНЕС С НАЕТИ РАБОТНИЦИ ЕДВА ЛИ МИСЛИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ. ТОЙ МИСЛИ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ БЛАГОПОЛУЧИЕ КОЕТО ЩЕ МУ ОСИГУРЯТ ГЛУПАЦИТЕ КОИТО МУ РАБОТЯТ А ТОЙ ГИ НЕНАВИЖДА ДАЖЕ. ЗА НЕГО ТЕ СА *** КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ. А ТИ ОТИДИ НА ЗАПАД И ВИЖ КАКВИ СА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ТЯХ И КАК СЕ ОТНАСЯ ТОЙ С ТЯХ И КАК ИМ ПЛАЩА. РАБОТЯТ НО ПОЛУЧАВАТ МНОГОЗНАЙНИКО.
43
0
 
40
 
! Отговори
65 преди 5 години
И да допълня -знаете ликакъв ужас е в големите търговски вериги служителите колко дни се влачат болни,преди да рухнат.Във най-големият наш магазин Ф---ко,за три дни болнични отнемат талините за храна за целият месец.Не стига ,че 100лв давсш за лекарства,ами и още 60лв си минус.Затова че се се разболял.Пък в детските градини леличките и учителките ходят и те болни,ама болнични си вземат само даскалиците.А лелите-не може.Няма персонал,няма кой да гледа децата.Иначе лоши били ,прости.