Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
21
 
! Отговори
митю от шабла преди 5 години
Нека настанят социално слаби в празните хотели. тезаслужават добър живот.
147
26
 
8
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 5 години
ПОРЕДНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ! ТОВА, ЧЕ РУСКИТЕ ТУРИСТИ ЩЕ НАМАЛЕЯТ Е ДОБРЕ...ПО-ДОБРЕ БЕЗ РУСНАЦИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТЯХ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ СА ОТНОВО ПОВЕЧЕ И ЩЕ ИМА РЪСТ С ПОНЕ СЕДЕМ, ОСЕМ ПРОЦЕНТА! ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗВИВА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА И НИКОГА НЕ Е БИЛА В ПО-ДОБРО СЪСТОЯНИЕ И В ПО-ДОБРИ РЪЦЕ! МИНУСИТЕ СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!
146
14
 
9
 
! Отговори
каскет преди 5 години
В крадливата държава на БСП всичко върви към занемаряване.
145
8
 
8
 
! Отговори
Доган преди 5 години
До 1ъСПОКО БРАТ АЗ ХОДЯ 5 ЛЕТА В ГЪРЦИЯ И ОСТАВЯМ ОКОЛО 150 ЕВРО,ВСИЧКО СИ НОСЯ ОТ ТУК-ХРАНА ПИЕНЕ, ГОРИВОТО, ТАМ САМО НОЩУВКИ И ТОВА Е
144
2
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Идва времето за разплата! Да живеят червените и сините мутри! Хвала на мутробарока!Радостни новини. Никога не е имало толкова туристи, колкото ги отчитаха. По-вероятно е да са намалели парите за изпиране!
143
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно бе, Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ, но не отчита силните ни страни:1. Има още няколко места по плажа, които не сме бетонирали и ще бетонираме2. Има един - два часа през нощта, когато все още може да се спи, защото спират чалгата излъчвана с по 250 децибела3. В ал инклузива все още слагат остатъците от вчерашното ядене, а може да слагат остатъците от цялата предишна седмица и от преди това4. Все още сервират и питиета различни от домашно ппатоки. Ще оправим и това.
142
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черноморието беше превърнато в бардак. Кой ходи да почива в бардак?
141
5
 
35
 
! Отговори
въй преди 5 години
В крадливата държава на ГЕРБ всичко върви към занемаряване.
140
0
 
35
 
! Отговори
... преди 5 години
Храна която днес е пържени картофи, утре същите картофи са картофени кюфтета. Днешната салата, утре е крем супа. Алкохола е с недоказан произход. В морето плуват *** и в 4 звезден хотел ти сменят чаршафите само ако изрично поискаш! Не знам защо някой би отишъл.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера друго писахте.
138
1
 
33
 
! Отговори
ДА преди 5 години
БЯГАТ ОТ БУНКЕРИТЕ ГРАДЕНИ ОТ ПРОСТАЦИ,ОТ НАРКОМАНИТЕ ,ПРОСТИТУТКИТЕ И АЛКОХОЛИЦИТЕ--ЕВАТИ ЧЕРНОМОРИЕТО--ТАМ Е РИСКОВАНО ДА СИ ПОЧИВНАШ-СПИН И ОТ ВЪЗДУХА МОЖЕШ ДА ХВАНЕШ--ПЪЛНА ПРОСОТИИЯ Е ТАМ
137
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много изказвания,коментари ..,и понеже човек е кратко паметен ,или по точно ***,веднага се лови на изказването на журналиста написал статията...Допреди седмица писаха ,че има бум от туристи ,сега спад....Докога на този свят ще се дав шанс на неграмотноста,на лъжата,Егати живота ,навсякъде мърсотия и лицемерие ,и го приемаме вече съвсем нормално...Болни мозъци ,свят,общество...Докога ли?Надявам се скоро да дойде новият свят ,независимо ,че ще изчисти много и добро,но най вече мърсотият
136
1
 
27
 
! Отговори
sorry преди 5 години
Не само туристите,а хората бягат от родната България.В проспериращата ни страна,където мафията си има държава,ширеща се корупция,безвластие и безправие остана само едно-терминала и ...
135
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Музика за моите уши!
134
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо чужденците идваха в България? Прекрасна природа, ново, непознато и екзотично място. Е, минаха години... Природата отстъпи на бетона, новото и екзотичното вече е старо и омръзнало. А българският туристически продукт е от калпав по-калпав. Хората ще се върнат по познатите си дестинации, а нашите хотелиери ще турят по едно шезлонгче на бетона и ще потънат в спомени.
133
3
 
51
 
! Отговори
преди 5 години
Тази година и ние сме в Гърция. След миналата в Несебър, чашата преля. Не искам да давам пари на съседите, но нямам друг избор !
132
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето една добра новина...
131
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм стъпвал на черноморието от много години. Ако ми се прииска да ходя в някое ЖК - в София има достатъчно, освен това в София е по-тихо, по-чисто, по-спокойно, по-цивилизовано и няма толкова бетон.
130
2
 
50
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
А за какво да ходят хората на черноморието!? Нито спокойно, нито красиво, нито обслужването нормално, а цените като в нормалните страни, че и повече.
129
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България туризъм не може да развива. Генетично.