Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека тази тенденция продължи и след 4-5 години ненужните хотели бъдат съборени за неплатени сметки и такси към държавата.Всеки грамотен икономист знае ,че в бизнеса има цикличност.Е ,дойде време за рецесия и събаряне на бетоновите кокошарници на крадливите олигарси.
127
2
 
33
 
! Отговори
комитата преди 5 години
На кого да вярваш официално БГ бележи ръст в туризма сега пък спад -при нас туризма винаги е бил нисък поради много фактори,сигурност,инфраструктура ,чистота ,услуги и цени -туристите включително и българските се насочили отдавана в други дистинации.те застроиха дюните ,влязоха в морето острови да правят и чакат туристи
126
2
 
26
 
! Отговори
Прасето преди 5 години
Че каква почивка ще е от коччинката на почивка в българия? Нали трябва да има промяна, нещо различно.....а то все същото....
125
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е местните безделници да се хванат на някаква работа.От край време жителите край морето са свикнали да работят по 3 месеца в годината , като "работата" им се състоеше в късане на билети по атракционите и паркингите.И отдаване под наем на търговски площи.Е ,дано разберат какво е да работиш 11 месеца и след това някой да ти иска 100 лв на вечер за стая със стар телевизор и без топла вода.Дано.
124
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да тревожно, много добре е, така има шанс да се усетят, да променят и направят нещо за Черноморието
123
2
 
22
 
! Отговори
семейство преди 5 години
ние сме последно тази година на нашето мерноморие и то само на хотели с басейни , в морето само си топим пръстите на краката без майтап.. ми мръсно е.. догодина и ние към гърция и турция ..
122
1
 
24
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
За същите пари отивам на село и за две седмици си ги спестявам.
121
2
 
21
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Анонимен 128 И аз така. Само с белезници могат да ме закарат на Слънчака.
120
4
 
19
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Да дойда на почивка в България е все едно да си изкарам отпуската в задният си двор....
119
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си много ниско в социалната стълбица или да те накарат насила, че да дойдеш на почивка тука
118
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато можеш да отидеш за същите пари с несравнимо по-добро обслужване, в Турция, Гърция или дори Хърватска защо да си образуваш нерви с *** тука?
117
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са само чужденците и българите се отказваме, с тези цени 1800 лева за двама за 7 нощувки .. откачени ли са тия хотелиери или какво не разбирам .. Но няма да им дам такива цени то е ясно..
116
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и руснаците не предпочитат да почиват в кочиннката....
115
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мутроморието за последно съм ходил със семейството си лятото на 1995 година. След това станахме много богати щото фалираха банките в които имах спестявания от бай Тошово време. После мутроморието го бетонираха и стана много красиво като хитлеристки бункер. По принцип не обичам море обичам планина с бистра река. Кеф ти въздух и сянка кеф ти разхлаждане в бистра река и ловене на рибка за скара. пък тарикатите да ходят да се пържат като гущери на мутроморието.
114
6
 
23
 
! Отговори
Високопланински преди 5 години
Аз ходя на Керамоти и Кавала. Ксанти е столицата на помаците в Гърция, всички знаят български. В багажника си карам и една туба ракия за всеки случай...... От вкъщи до плажа ми е около час и половина. Как да тръгна до *** на 600 км?
113
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна съм казал сбогом на бетонираното кафяво море с алчните гларуси. А беше толкова красиво и какви прекрасни спомени имам.
112
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е защото има епидемии от морбили и венерични болести, които са заразни.
111
17
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата. "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".Нещо голям фукарлък в путиновия рай :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Да ходят да ринат черен сняг тогава..........................
110
1
 
19
 
! Отговори
Така е ... преди 5 години
От Ангелкова нищо не зависи. Язък за изхвърлянето. Но няма страшно. Теорията за цикличността в действие.Днес съм добре , утре зле и така.Не може като някога да се все зле.
109
2
 
44
 
! Отговори
123 преди 5 години
Нещата могат да се оправят, но първо трябва да съборят 80% от хотелите и да дадат време на природата да се възстанови, което ще отнеме десетилетия.