Ще ходим ли болни в офиса: 50%, а не 70% за болничен?

Бизнесът обсъжда да намали осигурителния доход при болест
Обновена: 5 мар 2019 10:32 | 5 мар 2019 08:30, Петя Славова
95
Ще ходим ли болни в офиса: 50%, а не 70% за  болничен?
Снимка: архив, Булфото

20 194 съмнителни болнични листа за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през последните две години. Отменени са само 6264 листа за 96 697 дни, сочат от института.

Болничните листове могат да се отменят само при допусната грешка от страна на лекаря по време на издаването им, уточнява "24 часа".

НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекал или болница.

Още по темата

От НОИ правят и автоматични контролни проверки на лечебни заведения, които издават повече болнични листове.
Все пак става ясно, че от данните, които постъпват в института не може да се прецени дали продължителността на болничния лист съответства на диагнозата.

През първите девет месеца на миналата година са издадени 2 млн. болнични листа, а парите за тях са повече от 404 млн. лв. като изплатените дни са над 13 млн. лв.

Средното обезщетение на един лист, който е платил НОИ, е за 195.79 лв. Институтът обаче е прехвърлил първите три дни да ги плаща работодателя. Затова и от бизнеса не спират да недоволнстват.

Най-много обезщетения по болест има в столицата, където е и ситуаиран по-голямата част от бизнеса. В Пловдив болничните листа са с 3 пъти по-малко. Най-малко боледуват във Видин. Също така става ясно, че жените по-често боледуват, но причината в този анализ е, че често те се грижат за болни деца.

Най-много болнични са ползвали хората над 65 годишна възраст, а най-малко - младите до 18 г. Бизнесът губи близо 170 млн. лв. от болнични. Това е и причината той да смята, че всеки трети болничен лист е неправомерен и рязко хората заболяват около празници и почивни дни. Затова и от сектора искат реформа при издаването на болнични.
Все още първите три дни временна нетрудоспособност е за сметка на работодателите. А те искат те да са за сметка на НОИ.Обсъжда се и идея работникът да получава едва 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега. Подобно решение, обаче може да предизвика недоволството на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: НОИбизнесболничен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да ми обясни като на *** човек- работещият внася всеки месец данъци и осигуровки, вкл. здравна вноска, тия пари се удържат от заплатата му, работодателят вече не внася целия размер на осигуровките от своя джоб, работникът се разболява, никой не иска да му поема болничните дни, къде отиват вноските му? Здрав човек рядко влиза в болница, рядко ходи на лекар, къде отиват вноските му? И защо никой не иска да поеме болничните му?
51
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar Power 31Не си длъжен да плащаш болничен ли? А печалбата си я прибираш, нали? Такива като тебе плашат за обстойна проверка от НАП. Да видим колко декларираш и колко прибираш, пък държавата ще ти плаща за болните служители.
50
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължават да отнемат социални и чисто човешки права. Няма да имаме право спокойно да си изболедуваме болестта и да се лекуваме. Живи- умрели на работа, докато паднем от изнемога на раб. място. Някога в концентрационните лагери на хитлеристите в строя нареждали и труповете на мъртвите. Превърнаха ни в концлагеристи. Този геноцид го нямаше при никое друго управление.За предложението на Макрон нещо ще публикувате ли?
49
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болнични не съм ползвала от 10 години, когато аз или детето сме болни, просто си оставам да работя от къщи. Ако болничните им пречат на работодателите да позволят на хората да работят от къщи или поне на гъвкаво работно време
48
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ правят от БГ все по хубаво място!
47
1
 
63
 
! Отговори
Бизнесът да го духа преди 5 години
Като намалите процента ще ощетите наистина болните, които с радост ще щъкат сред здравите ви работници и ще сеят вируси. Тъ.панари! После се чудите , че няма кой да ви работи. Искайте санкции за фалшивите болнични или медицинска експретиза от фирмен лекар и не се дръжте като м.анафи.
46
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Горките работодатели" бързо забравиха годините около световна финансова криза 2007-2009,когато сами подтикваха своите служители да излязат болнични!
45
2
 
40
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
ЕС не е виновен. Смешните ни синдикати са, както и овчия пасивен народ. Когато хората от Гърмен бяха на площада и аз бях с тях, нямаше почти никой друг...та ако не е в твоя двор топката стоиш безпристрастен. Да ама скоро топката ще е в двора на всички ни, но май и тогава мнозинството ще стои безпристрастно. Мн ми хареса по долният коментар, ако бяхме нормална държава това щеше автоматично да се класира като новина шега. Само дай подобно предложение в Франция или Белгия и виж какво ще стане.
44
1
 
50
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
През 90те работих за най-готиния работодател на света. Никой никога не излизаше болнични. Който идваше хремав на работа го пращаха да си ходи. Нямахме фиксирано работно време, а задачи със срокове. Както желаеш така си свършвай работата. Не си ли в срока обаче - имаш проблем. Получавахме много добри заплати. Всички излизахме отпуск август - няма не ми се почива. Звучи ви като приказка, но не е! Беше факт. За съжаление работодателя се изнесе от БГ
43
3
 
34
 
! Отговори
граматика преди 5 години
ЛИСТОВЕ се пише, ЛИСТОВЕ...научете се неграмотници. Листата са по дърветата.Хартиен лист в множествено число се пиша и изговаря ЛИСТОВЕ, не листа.
42
1
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Третата група са работещите в обществения сектор, които имат подобно на втората група, като цяло имат ниски заплати, но все пак не е такъв проблем да излязат в болнични, когато се налага, т.е. не очакват работодателя им да ги уволни заради боледуване.
41
2
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
При болничните има три големи групи хора. Първата група са работещи в частния сектор с високи заплати, които на практика не излизат в болнични, защото болничните покриват малък дял от това, което получават като заплата. Тези хора си пускат платен отпуск, докато го имат.Втората група,най-многобройната, са работещи в частния сектор със заплати около минималната работна заплата. Те гледат също да не излизат в болнични, за да си запазят работата и за да не са на минус с тези 70%.Третата група са
40
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква по-велика логика от това, когато човек е болен и има нужда от пари за лечение, то да му намалиш заплащането за съответния приод.... Точно заради това малоумно мислене и начин на управление Българските "бисмени" ще реват вечено за персонал. Не стига, че не плащат осигуровки върх уреалните заплати, не стига че карат работниците си да работят извънредно без да им заплащат, не стига че предлагат мизерни условия на труд, ами имат и наглостта да реват... ***... дано има специален казан за вас
39
1
 
10
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Според отчета на НОИ за третото тримесечие на 2018 година, държавните служители са 40725 от трета категория труд и 79 от първа и втора категория труд. В МВР работят около 40-45 хиляди човека, в МО ..., но 1 милион и 300 хиляди работещи осигурявани на 100% от държавата, ей богу, само човек със силно развинтено въображение може да го каже.
38
3
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
През първите девет месеца на миналата година са издадени 2 млн. болнични листа, а парите за тях са повече от 404 млн. лв. като изплатените дни са над 13 млн. лв.За пръв път разбирам, че дните се броят в лева. И какво означава думата "лекал"?
37
2
 
39
 
! Отговори
Болен преди 5 години
Ако не ми е много зле, ходя болен, за да заразя и шефа. Нека се мъчи и той, гад ***!
36
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, браво! Забранете болничните, намалете отпуските, увеличете работния ден на поне 20 часа, разбира се никакъв уикенд, намалете заплатите драстично и после се чудете защо нямате персонал!
35
2
 
41
 
! Отговори
БФС преди 5 години
Ем, така е като станахме ромска държава...няма кинти вече. Вдигнаха осиг. праг, сега и това ,а после ще посегнат на майчинството . Младите хора се изнасят да живеят и работят в друфи държави и останаха само ромите. И питам аз това ли е великата стратегия на великия ЕС? Станахме държава в държавата,а провинцията опустява. След 50г ще сме 3-4млн...Евала!
34
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масовата заплата през 2018 година беше около 510-550 лева, а през 2019 ще е 560-600 лева, заради вдигането на минималната заплата на 560 лева. Явно на работодателите не им се плащат болнични даже и за минималните заплати.
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ги намалят, ще си ходя болен да заразя всички. Тогава да видим кой колко ще работи като излезнем всички в болничен, много умно, няма що! Това само ПРОВИЦИАЛИСТ може да го измисли :)