Лекар ще гладува, но и работи. Сигнал за здравеопазването ни

Медикът предвижда фалит на болници, ако не се вземат мерки
25 мар 2019 09:33, Петя Славова
13
Лекар ще гладува, но и работи. Сигнал за здравеопазването ни
Снимка: bTV

Д-р Захари Стойчев от Казанлък започва гладна стачка, заради неефективното финансиране в здравеопазването. Стойчев е акушер-гинеколог и обясни пред bTV, че страната ни е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт.

Още по темата

"Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%”, посочи лекарят.

Медикът е решил, че въпреки гладната стачка ще продължи да работи в следващите няколко дни и обясни, че действията му са сигнал и ще гладува три дни. " Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването", уточни д-р Стойчев.

По думите му, от създаването на Здравноосигурителната каса досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работят лекарите, а вече около 10 г. няма никакво. Специалистът уточни, че ако някоя клинична пътека тръгне нагоре, то тя е само за сметка на друга, която се сваля надолу.  Резултатът от подобни решения, болницата, в която работи ще получи със 100 000 лв по-малко, въпреки че обемът на работа е същия.

Д-р Стойчев е категоричен, че всъщност цялата болница се крепи единствено на работещи пенсионери, които дори не могат да си позволят да ползват отпуск. Причината за този проблем е недофинансирането  на здравната система.

Лекарят бе категоричен, че с подобно отношение към здравеопазването, след 10 г. в България няма да има такова. "Всички малки болници ще фалират, което означава липса на качествено медицинско обслужване. Хората ще умират по пътищата към големите болници, защото няма да получат навреме медицинска помощ", подчерта д-р Стойчев.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Прав е доктор Стойчев, а къде са жителите на Казанлък да си подкрепят Лекарят и болницата?
Докога ще чоплим семки, преди Босият, сега д-р Стойчев.
Някаква инициатива в София да го подкрепим, какво правим, Човекът казва истините в прав текст?
Срам и Позор за българите ако не подкрепим този Човек.
10
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Ние нямаме здравен фонд! С други думи нямаме фонд където да се събират и стопанисват сумите отделени и платени от хората за здраве. Ние плащаме данък здраве. Те ни прибират парите и после отделят някакви проценти от БВП , а останалите пари отиват в друго направление. Например за социални... Затова затъваме все повече! Същото е с със пенсиите. Няма пенсионен фонд , има данък наречен пенсионна осигуровка... Затова ,че целокупно си мълчим ,скоро ще плащаме ,без да получаваме пенсия изобщо!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Преди да "купимЕ самолети" (щото не е сигурно!), вече дадохме (гласувани са) 82 500 000 лева за боядисване на старите 45 годишни руски Су-та!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приоритет на правителството е вземането на заеми и усвояването на еврофондове. Всичко друго е второстепенно в България. Сега и самолети ще купиме, и пак излишк ще има. Див капитализъм в комунистически вариант. И после Киро телевизията да ти обясни как нямало кадри. Ами обучете си на ваши разноски.
7
6
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Ако толкова е тежко положението на лекарите и са толкова гладни ,защо през 40 м. има медицински център , през 50 м. има стоматологичен център или кабинет , през 60 м. има медицински лаборатории ? Защото са малко парите ли ? Или защото нямат наяждане цоциалистите и ежедневно подръчкват едни или други оядени съсливия да протестират ? Тази сга,н цициалистическа докато не ликвидираме , дотогава ще имаме само раздори , протести , разправии, дърлене и нищо позитивно!!!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще проведе лечебно гладуване за 3 дни, от което ще се излекува.
5
0
 
18
 
! Отговори
Статистик преди 1 месец
За последните 11 години България са я напуснали 4970 лекари, 16 980 сестри и нито един митничар!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Системата е замръзнала от времето на комунизма, българина така и не може да разбере, че здравеопазването струва пари, доброто такова много пари - това е положението. В САЩ който не плаща, не го лекуват, ето защо имат най-доброто здравеопазване в света, където работят най-добрите лекари.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да спрат с фалшивите процедури и направления и няма да фалират болниците.

За източване на фонд ОЗМ с фалшиви болнични да не говорим.
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако иска не 3, а 33 дни да гладува все ми е тая.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да види да се поклони на Вожда си Тиквата