Българските пенсионери искат на морето, не на село

Все повече си купуват жилища за трайно установяване там
Обновена: 2 апр 2019 12:00 | 2 апр 2019 12:00, Петя Славова
48
Българските пенсионери искат на морето, не на село
Снимка: архив, Булфото

Българите все повече залагат на ваканционни имоти. В Созопол покупките представляват 34% от всички купувачи, като вече руснаците са по-малко - 30%. Сделките с граждани от Украйна са 17%, сочат данни на компания за недвижими имоти.

Експертите делят родните клиенти на две основни групи. "Първата група са хора от средния и висишия мениджъмн, обикновено семейства с деца. Вече разполагат с едно или повече собствени градски жилища и търсят класически ваканционни имоти", казва Екатерина Желяпова, търговски директор в компанията.

По думите й, този тип купувачи са склонни да платят по-висока цена, за да получат продукт с по-високо качество. И не желаят да правят компромиси с характеристиките на имотите. От съществено значение са качествата на жилището - хубава гледка, добро разположение и локация..

Допълнителните услуги, предлагани в комплексите, носят добавена стойност на имотите, посочват от компанията. Клиентите, които прекарват повече време в жилищата си, отдават сериозно значение на активностите за деца - спорт, арт школи, езикови курсове.

Другият тип клиенти са по-възрастни и избират курорти като Поморие заради възможността за целогодишен престой и наличието на балноелогични центрове. Причините за покупка са свързани с желание за трайно установяване и добро вложение на спестените средства, пише "Труд".

Повечето планират да се нанесат до 2-3 години след покупката. "Характеристиките на града и предлаганите имоти предполагат различни изисквания на клиентите. Водеща е функционалността, тъй като собствениците предвиждат целогодишно ползване и жилищата са едновременно ваканционни и градски. Клиентите обръщат повече внимание на цената и разчитат на изгодни решения", уточнява Желяпова.

По думите й, пазарът на самостоятелни къщи представлява един по-малък отделен сегмент. Тези имоти са търсени от семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи. Поддържат висок стандарт на живот и искат да го пренесат в морския си до Много често основното им жилище е къща. Затова предпочитат да са отделене и държат на собствено пространство около имота.

Наблюдава се и увеличение на сделките с ваканционни имоти, осъществени чрез външно финансиране през изминалата година. Този тип покупки вече достигат почти 20%. За сравнение, преди година сделките с жилища край морето с банково участие представлявали единични случаи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
30
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
А тези българи броящи си стотинките за неотложните лекарства било за кръвно или диабет към коя категория ги слагате и те дори един курник за кокошки не могат да си платят камо ли имот по морето?А някои от тях са гледали морето или само на снимка или по телевизията.Тези пенсионери не са като Плевела закупил имоти по Халкидики и още къде ли не.
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СЕДЕРАСТИТЕСпасибо молодец! Деньги для тебе будут! Давай еще!
1
4
 
32
 
! Отговори
СЕДЕРАСТИТЕ преди 5 години
направиха българите трета категория хора в ЕВРОПА. ГЕРБЕРАСТИТЕ направо ги погребаха. На морето може българи само като обслужващ персонал за баби германки и пияни англичанки. ТЕНКЮ КОСТОФФ, КОНРГЕТЮЛЕШЪНС БОРИСОФФ