Шоковото повишаване на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% увеличение?

Не можело да се прави социална политика с цената му, смята експерт
Обновена: 9 апр 2019 09:17 | 9 апр 2019 09:16, Петя Славова
497

Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

Още по темата

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
42
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Здравейте роби,които все още мислите,че ФАРОВЕТЕ са целогодишно за ваша безопасност.Такам:Сметка в Англия за ток от 30 до 80 паунда.В някои сметки влиза и цената на газа за готвене.Имаш възможност да избираш доставчик на енергия.Минимална ставка на час беше 7,80 сега заради Брекзи за компенсация на поскъпването на стоки и услуги е 8,10 паунда на час.Приятен ден.Докато се примирите,че тол такса след време ГЕРБ ще ви кажат да плащате и на автомобилите!!!Роби!!!
41
2
 
20
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Доган...Р.Овчаров...Гинка Жилеткова.... вие да му мислите!Държавата не можела - да субсидира електроенергията...болниците...децата...училищата...инвалидите...пенсионерите....За какво ви е тогава?Пътя...чантата...и за хляба!
40
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е за това ни трябваше Белене но Рапона го спря заради американците, пък и централите им трябва да печелят луди пари нали така.
39
4
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
извинявам се за грешките.
38
13
 
6
 
! Отговори
бфбгфгб преди 5 години
Цанков камък ще се изплати за 1000 години, ама нямада работи толкова разбира се. Белене е още по голяма набутвация. Сега АЕЦ Козлодуй е с печалба няколко милиона лева годишно, при положение е построена. Белене ще струва 15 милиарда, ако печели колкото Козлодуй а няма как да е иначе няма да може да си плати първата вноска по кредита за построяването. Е освен ако тока не стане 1 лев тогава няма проблеми и 2 аец-а ще могат да се построят.
37
1
 
48
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
този филм вече сне го гледали! Сега цяла банда експерти ще ни казват, че поне 20% трябва да е увеличението, за да не фалира НЕК. Народа ще се възмути. Бате също ше се възмути и ще и каже, че така не може и не трябва да увеличават толкова тока! И величението ще е 5-6 %.
36
33
 
4
 
! Отговори
Цените преди 5 години
Цените на тока в България всъщност са доста ниски.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали ще е *** дале ще е Боцко или Генерала,нищо не зависи от тях.Решенията за тази територия се взимат от други.Например тия къде ни копат златото и къде ни продават тока .Генерала си е техен човек ,а не както си мислят оФците на Масквл
34
2
 
23
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Ефектът на т.н. свободен пазар и конкуренция!
33
1
 
36
 
! Отговори
Ашкулсум преди 5 години
Доган си купи ТЕЦ и няколко месеца по-късно иска увеличение на цената на тока.
32
32
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Който се работи в централите и занимава с енергетика , за без пари ли да рабти и за без пари да копат суровините, за без пари да модернизират централите, за без пари да се произвежда тока!!!Производството на ток си е работа, като всяка друга!!!Ще плащате селяни прости, казах ви да работите качествено и ефективно, защото после ще страдате и всичко , ще ви се стори скъпо???!!!Агент Лайъл Фланари!ЦРУ!!!
31
2
 
51
 
! Отговори
NN преди 5 години
От 1 до 4 блок на АЕЦ Козлодуй не изпускат въглеродни емисии. Но ги затвориха за да влезем в ЕС и някой да прилапа еврофондовите. Сега нека с тези фондове да платим въглеродните емисии.
30
1
 
30
 
! Отговори
Лесно решение преди 5 години
Да отрежат скъпите електроцентрали на въглища и да намалят преминалите всякакви изисквания ВЕИ, които са въведени след датата на достигане на изискаванията на ЕС.
29
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май остана само фазите на Луната да се калкулират в цената на тока.Ама те стълбовете и за друго стават, има една снимка на Мусолини и жена му...
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Иванов,време е за пенсия.Ставаш на 74 през юли.Колкото и да си бил добър,вече си изкукуригал.
27
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко. Геноцид до дупка за овчето племе. Докато мърдали.
26
54
 
4
 
! Отговори
wqw преди 5 години
сменете соц уредите и няма да имате оплаквания. Токът е супер евтин в момента
25
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от Артекс
24
6
 
51
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 5 години
Шоково повишаване 20% ?!Може и още !!И още ...Още може ...Още ...И още ...Още ...Още ...Още ..ВРЕМЕТО е НАШЕ !!!
23
3
 
50
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
колко народ измря тази зима от грип сега морбили 20 процента е много сега идва нова опасност старите хора които не виждат и чуват почнаха да ползватголемите бутилки с газ аз съм в ужас от етажа под мене