Шоковото повишаване на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% увеличение?

Не можело да се прави социална политика с цената му, смята експерт
Обновена: 9 апр 2019 09:17 | 9 апр 2019 09:16, Петя Славова
497

Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

Още по темата

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
3
 
26
 
! Отговори
Марица=Евро преди 5 години
В една бананова държава бананите са повече от хората въпреки че никой не произвежда банани и не виреят по тези земи .Земите са собственост на едри земевладелци които прибират субсидии от ЕС за това че не правят нищо ,понеже няма проверки . И в един момент ядеме домати от Турция която е направила окло Марица Райска Градина със всякви плодове и зеленчуци .Тука водите на реката не се използват за градинарсто а за отпадъци от градовете .А умните Гърци и Турци са направили рая около Марица точно
321
3
 
38
 
! Отговори
Монополисти в БГ преди 5 години
В момента тока е по-скъп от колкото в Берлин .Там всеки апартамент може да се включва към четери продавачи на ток по избор.Като това става бързо и лесно без излишни адменистративни трудности .Тук в Пловдив нямам избор имам само един продавач и ако се откажа оставам без ток .На това му викат монопол и високи цени над европейските .С тази система ще ни избият до крак собствениците на ерпета-продавачи на ток с монопол.
320
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига вече.Заминавайте си да можем и ние да си отдъхнем от некадърно управление и от големите Ви грешки.Хайде заминавайте си един по един.
319
5
 
19
 
! Отговори
народа е доволен преди 5 години
Ф16 е по важен и народа разбира това и +50% ще платим само да ни защити бойко от руската агресия и корупцията!
318
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за ф16 има да се събират.
317
1
 
28
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Ама то Бойко си каза колко милиарда е платил за Мариците,сега трябва да си ги вземе от народа обратно.
316
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко хора трябва да умрат за да се чувстат добре герберунгилите на Винету?Очевидно е че нищо на са направили за народа освен да крадат от него .Знаех си че тези магистрали се строят за чужденците да ходят на туризъм .Но в Гърция и Турция ще е по евтино да отидат туристите защото там нямат герберастии крадливи управляващи на власт от 25 години .Бойко направи една скрита бомба в БГ за три мандата .
315
1
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До яерфА не е скъп, защото плащаме на американските ТЕЦ-ове Марица, за руските реактори за Белене, на студения резерв на Доган и на собственици на ВЕЦ от ГЕРБ и БСП? Ротшилд е най-малкия проблем пред крадливия български политик.
314
2
 
32
 
! Отговори
яерф преди 5 години
Голяма част от парите за ток са за въглеродни емисии,които се изплащат на Световната Банка,която е собственост на фамилия Ротшилд.Много хитра система,цял Свят ти дава пари,за да можеш ти с тези пари да го поробиш.
313
1
 
43
 
! Отговори
ГЕРБ= Геноцид преди 5 години
Ако тока поскъпне с 20 процента всичко ще поскъпне с 30 % .А това означава глад и мизерия за българите .Всичко което се произвежда с ток ще поскъпне което прави автоматично България извъникономиките които прозивеждат стоки и навиране на българската икономика и народв кучия гъ ...Остава само да се мъчим тук или да бягаме докато сме живи .
312
2
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
До АнонименГлупчо. Няма по-евтина от Руската гас. Направи справка с поляци и германци
311
2
 
18
 
! Отговори
87878787 преди 5 години
До АНОНИМЕН 327 Оффффффффф къде го намеси Воленчо , видяхме го какво представлява . Само си приказва и си прибира субсидийката . Колко правителства вече крепи , нямал бил депутати . Ами да направи нещо , не само да си гледа облагата , хората щяха да гласуват за него . След подкрепата си за сегашното управление , на следващите парламентарни ще има около 1000 гласа
310
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЦ Марица изток 2 е държавен бе пррост.Той е най-големия.и точно той е проблемният.
309
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми що купувате скъпа руска газ бе, купувайте евтина американска шистова газ, кой ви кара да купувате скъпа руска газ.Защото я купуват продажни *** на руска хранилка, а никой не е питал хората.
308
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е продадена и предадена много отдавна............и не само БГ-енергетика!Но овчето стадото продължава да си дълбок зимен сън.............спасение няма!
307
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 332 и 33Държава няма, сега ли го разбра??В момента върви унищожението на последните останки от държавност на територията!!
306
2
 
45
 
! Отговори
33 преди 5 години
Публикувайте заплатите на всички в енергетиката -до последния работник. Защото *** и пульо двойкаджии станаха някакви "енергетици " и вземат огромни заплати за сметка на другите сфери .Така е с мобилните , Ви К и др. Да влязат контролните органи и да разринат тези батаци и ще видите колко народ взема там незаслужени заплати за сметка на пенсионерите и др.Има ли държава ?
305
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми,*** тактично работят да ни прокудят децата по чужди врати,и успешно го правят.Покрай тока нали се сещате,че всичко скача с 20%!
304
21
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
В Бг се потребяват 36 млрд. квч ел енергия. Ако цената се удвои, пенсиите ще могат да се вдигнат с 200 лв на месец. Просто е.
303
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха гърчите ли се вече бе овце ! Заслужавате си управниците които никога не са искали да сте добре, защото мизерията е най-сигурният начин за подчинение и смирение, а и за ТОЛЕРАНТНОСТ ха ха ха !