Шоковото повишаване на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% увеличение?

Не можело да се прави социална политика с цената му, смята експерт
Обновена: 9 апр 2019 09:17 | 9 апр 2019 09:16, Петя Славова
497

Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

Още по темата

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кунева-Мунева да субсидира тока с личната си пенсия на еврокомисар.
241
2
 
28
 
! Отговори
Водопроводчик преди 5 години
Най-голямата далавера е цената на тока
240
2
 
27
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Нас ни чака увеличение на тока, а управляващите - измитане
239
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е закрихме ме си блоковете на АЕЦ Козлодуй които произвеждаха евтина електроенергия ,отворихме една камара мощности на ВЕИ построени с европейски пари от наши хора,задължихме ЕРП та да я изкупуват на едни "хубави" цени години напред,а на раята и оставихме правото да плаща за хубавата зелена енергия!
238
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAще ме светнеш ли кой производител на зелена енергия продава на 6ст?Минимум 25.
237
30
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Давате ли си сметка, че ако са БСП на власт и ток няма да има. Комунизма и тока са пряко свързани. Където има комунизъм няма ток!
236
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Та какво виждаш за цените на тока на международните пазари?
235
2
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи работата е ясна, като вдигнеш цената на тока ти ще субсидираш онези които и досега не са можели да си позволят ток! Еми ко да ви кажа тоя или е "по-умен" и от Анйнщаин и Хокинг и други взети заено или ние не сме толковаеволюционно напреднали да го разберем! А и като гледам цените на тока на межуднародните пазари, еми драги ми Въглещаров земи та ги свери със товите сметки и тогава да почнеш пак да му говориш шитни! Ай сиктир от министир - "рабирачи" ей! Байгън!!!!
234
0
 
11
 
! Отговори
zadaven преди 5 години
ако всички спрем потреблението на ток или намалим на минимум за една седмица, да видите как ще искат още пари... да обновят мрежата, която образува високата цена, защото за пренос по мрежата плащаш почти колкото за самата електроенергия. Допълнително на електрическата компания, ще и стане малко жежко, като зажужи всеки трансформатор и трябва да освободи в атмосферата. Не коментирам цените за CO2, което ние продаваме, защото имаме толкова много позволено от ЕС...
233
0
 
26
 
! Отговори
Мдаааа преди 5 години
Я хрантутняците по етажите на НЕК да си намялат МАААЛКО заплатите и да видиш как може и без увеличение. Не е зле да им проверят и декларацийките, имотите и т.н.т.н. Оядени наглеци................
232
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монополец баце! Ако 100 българи се съберат, започнат проекти си осигурят финансиране, държава ше каже - Найн, Йок май френд.Защото трябва, да има солидна далавера.
231
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО ИМ СЕ ИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА С 20%,НО МИСЛЯ,ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДНАТА ПРЕДИЗБОРНА МАНИПУЛАЦИЯ,СЛЕД ТОВА БОЙКО ЩЕ ОБЯВИ,ЧЕ НЯМА ДА ВДИГА ТОКА И СТАВА ПРЕДИЗБОРЕН ГЕРОЙ!!!!!!ПОЗНАТИ ДО БОЛКА КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА!!!!!
230
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAНикой не е забранил на производителите на зелена енергия да я произвеждат безплатно.Квотата е за платената енергия.консуматорите не могат да си позволят да изкупуват неограничено количество скъпа зелена енергия.
229
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕЗАБАВНО ДА СЕ СПРЕ ЕВТИНИЯ ИЗНОС НА ТОК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, И ДА СЕ ПРОДАВА НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР. ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СПАД НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА. А ГЕРБЕРИ И КОМПАНИЯ ИЗНАСЯЙТЕ СИ ДЕПУТАТСКИЯ ВИ ФОТОВОЛТАИЧЕН ТОК, ОТ ФИРМИТЕ НА РОДНИНИТЕ ВИ. ЕТО ЗАЩО СЕ ЗАКРИ ПРОЕКТА АЕЦ БЕЛЕНЕ, ЗА ДА ИМА ЗА РОДНИНИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ПАЗАР НА 50 ПЪТИ ПО-СКЪПИЯ ТОК. оБАЧЕ НЯМА КОЙ ДА ВИ КУПИ ФОТОВОЛТАИЧНИЯ ПРЕСКЪП ТОК. ОСТАВКА
228
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До поздрави от русияплащаш ама на тез дето купиха мариците и на герп-дпс калинките с фотоволтаиците
227
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩУТГАРТХубаво де, на тебе къв ти е проблемът?Мий чиниите и се радвай на живота.
226
6
 
14
 
! Отговори
Мачкай Бойко преди 5 години
Мачкай народа. Народа е мазухист и заради това ще гласува пак за теб. ГЕРБ трябва още да засили кражбите и да вдигне цените. Повече кражби е повече гласове.
225
0
 
28
 
! Отговори
???? преди 5 години
ТЕЦ 2 е в дългове, които не може да погася и държавата редовно го субсидира за да не фалира. В същото време разни директори ("велики" енергетици) взимат стабилни заплати, бонуси и т.н.
224
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен234Сега остава да кажеш в коя от тези изброени страни без украйна има АЕЦ.
223
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен220Кажи ги тия световноизвестни татари?Единственият Илшат, когото познавам, няма много общо с това което описваш.Единствено, че е кльощав.