Случаите на морбили вече над 300, да се готвим за западнонилска треска

Пикът на треската ще бъде през есента, каза проф. Кантарджиев
9 апр 2019 09:05, Петя Славова
38
Случаите на морбили вече над 300, да се готвим за западнонилска треска
Снимка: архив, Reuters

Повече от 300 са случаите на морбили в страната. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София. За това алармира проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Първи случай на шарката във Велико Търново беше регистриран в петък. Заразен е мъж, за когото се предполага, че се е инфектирал в чужбина, тъй като през последната година е пътувал на много места. 35 деца, болни от морбили и за които има медицински документ, че са ваксинирани са били тествани в референтна лаборатория и само при едно се е оказало, че има антитела, каза още проф. Кантарджиев. Кантарджиев за пореден път предупреди семействата с малки деца да внимават и да не водят неваксинирани малчугани в държави, където има морбили – например Македония, Сърбия, Гърция.

Напада ни най-опасната западнонилска треска в предстоящото лято, съобщи още той пред БНТ. Затова е най-важно мерките да се взимат, преди да започнат проблемите. Сега е моментът те да се предприемат, за да няма комари във водоемите, тъй като точно те пренасят инфекцията, допълни специалистът. По думите му отрано трябва да се пръскат тревните площи и срещу кърлежи. Той обяви, че през 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души.

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че в страните около нас има огнища на заразата и това е още една причина санитарните власти да предприемат мерки отрано. Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, то причинява доста висока смъртност. Миналата година около 400-450 души са боледували в Гърция, над 450 в Сърбия, 260 в Румъния, каза проф. Тодор Кантарджиев. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година.

Тази година Италия, Франция и България са предупредени от европейските здравни служби за висок риск от западнонилска треска. Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти, допълни той. От 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска заболява само един.

Пикът на заболяването е през есента, след като инфекцията се развие, припомниха микробиолози. То засяга централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезориентира. Не може да каже дори името си и не знае къде се намира. Лечението е болнично, като терапията се осъществява в неврологичните клиники или отделения. Обикновено от 10 заболели с възпаление на мозъка, 8 или 9 оздравяват след няколко месеца. 80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Звучи наистина много сериозно!
28
0
 
1
 
! Отговори
таня преди 5 години
А защо при тези 35 деца няма антитела или по- точно нямат защита?ЗАЩОТО СА ,,ИМУНИЗИРАНИ ,,само на хартия!Браво на лекарите.....
27
2
 
0
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Добре де, нали бяха ликвидирани тези болести преди 30 години ? Защо сега пак се появяват ? Генно модифицирани ли са , геноцид ли има ?
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нямам думиЯ дай някакъв линк за неваксинирани болни в Англия?Или е поредната тролска лъжа?
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 "Ако са истински лекари, а не търговци...."Учили са ме, че човек трябва да дава пример с постъпките си за думите си.Предполагам, че независимо от професията ти/ лекар, адвокат, продавач в магазин, майстор и т.н/, ако днес дойдат 2-3 души и ти кажат, че нямат пари, ти ще се съгласиш да им предоставиш безплатна услуга и дори да поемеш за твоя сметка, разходите по нея.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21,"Не е така. Никой не кара лекарите да съставят и подписват фалшиви документи"Точно така. Цялата система е направената така, че да се създават фалшиви документи, и всякакви неверни неща.Ако майката не заведе детето си за ваксинация, ще бъде глобен лекарят а не майката. Ако пътеката е три дни, а на втория пациента си тръгне по свое желание, касата не заплаща нищо и всички разходи, остават за сметка на болницата и т.н и т.н
23
0
 
3
 
! Отговори
21, преди 5 години
Не е така. Никой не кара лекарите да съставят и подписват фалшиви документи. Ако са истински лекари, а не търговци, няма да го направят. Отбелязва се, че детето Х няма поставена ваксина за определено заболяване и ако от РЗИ са кадърни, ще си проведат административно-наказателното производство както трябва и ще накажат лично родителите на неваксинираното.
22
2
 
3
 
! Отговори
sawall преди 5 години
В земната атмосфера въглеродният двуокис не е бил по-висок откакто Антарктида е била покрита с гори за последно. Ето за това нилската треска идва и няма никаква нужда от помощ от "кемтрейлс" и ГМО и други фантазии на уплашени хора. Морбилите - карахте лекарите да вписват несложени задължителни ваксини, нали? И сега страдате, нали? Ама и чужди деца с алергии към ваксини и други проблеми страдат! Изчезнали болести върнахте и направихте отново опасно. По-глупаво от човека няма.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пояснение, защо в БГ, лекарите пишат ненаправени ваксини. Защото пациентите имат само права, но не и задължения. Ако някоя майка откже да си ваксинира дете или въобще не го заведе, както става при ромите, тя има право на това.Но лекарят ще бъде бъде гоблен от касата, за непоставената ваксина.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво толкова написах че ме изтихте бе. питах защо детето с антитела е болно. каква е тази центзура бе?
19
3
 
1
 
! Отговори
Нямам думи преди 5 години
Боже колко овце има в тоя свят. В Англия лекарите не вписват неслагани ваксини, пък пак ваксинирани се разболяват. Използвайте си единствената гънка, че е страшно иначе.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 13Уважаема Госпожо,процентът на защита от ваксината не е 100, а 94. Разболяват се и ваксинирани деца. Това е отговорът. За да те диагностицират правилно, трябва да искат да те диагностицират, трябва да искат да си вършат работата съвестно, трябва поне да те излушат какво казваш - ама трудно ще намериш в България такъе доктор.
17
2
 
1
 
! Отговори
FFF преди 5 години
Айде сега всички дето сте ваксинриали си направете тест за антитела и после обвинявайте лекарите, че вписват ваксините в картоните, а те не били сложени. Да видим пак ли същото ще пеете. Че то наизуст всеки може да си говори.
16
1
 
3
 
! Отговори
D преди 5 години
Тоя от Велико Търново цяла година е събирал шарката в чужбина и най-накрая се разболял. Хахахаха
15
1
 
5
 
! Отговори
Соня преди 5 години
До Анонимен извинете за въпроса, но Световната здравна организация препоръчва два дена прием на високи дози витамин А който доказано намалява усложненията от морбили с над 50%, та въпросът ми е: На вас в болницата изобщо споменаха ли ви за витамин А?
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В образованието има термин "четене с разбиране" От коментарите на 1, 5 и доста други, се вижда, че положението е много зле....Все пак специално за тях, да преведа на ниво неандерталец : Това, че много деца "имат документ че са ваксинирани", а " само едно има антитела", означава че само последното дете е ваксинирано. При другите деца личния лекар е записал ваксинациите в здравната книжка ,но не ги е направил.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето дете изкара морбили с много усложнения и системи в болнично заведения. Въпреки ваксинациите и те ваксинациите. При потърсено обяснение ни отговориха,че днешните вируси са изменени вероятно!, заради преселниците,емигранти и т.н. Никой лекар не успя да даде смислен отговор защо това се случва! Да не говорим че в инфекциозна изобщо не го диагностицираха правилно!слава Богу всичко е на ред,всеки да си вади изводите.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксинирайте децата срещу морбили,но какво правим със запднонилската треска? От гмо лаборатория ли пускате тези заразени комари както каза грзински бивш шеф на раззнаването преди време за грузинска нато лаборатория? Нямаме гаранция,че НАТО-вските ни съюзници утре няма да пуснат ебола над БГ както в Конго. Как бг правителство ни защитава пред НАТО?!
11
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТУБЕРКОЛОЗА И ДРЕБНА ШАРКА (МОРБИЛИ) СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ И КОЙТО НЕ СИ ГИ Е НАПРАВИЛ НЕГОВ СИ ПРОБЛЕМ!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusТам е работата - по документи са сложени, в действителност не. Като понакажат джи-питата, които са подписали фалшив документ ще стане ясна картинката.