Дончев в Габрово: Държавата ни да не бяга от час. Трябват мерки!

Не трябва да генерираме измамно спокойствие, заяви вицепремиерът
Обновена: 12 апр 2019 08:14 | 12 апр 2019 08:14, Петя Славова
229
Дончев в Габрово: Държавата ни да не бяга от час. Трябват мерки!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Усилията ни не могат да са само за въдворяване на ред, а трябват мерки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Габрово по повод размириците в града след  побой на служител на местен магазин от трима роми. Той уточни, че не може да се позволява хаос, заплахи за здравето на когото и да е. По думите му, държавата е взела всички мерки във всички посоки без да се съобразява с етническия произход на никого.

Още по темата

"Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Жандармерията не е тук да пазят една част от обществото от друга част на обществото, а да пазят обществения ред", каза още вицепремиерът

Дончев категорично заяви, че ако няма закони, обществото може да се самоунищожи. "Първата цел е да се възстанови редът. Илюзия е, че ще продължим по старому. Едва ли очаквате да го кажа, но гневът на хората е справедлив. От усещането на някои хора в обществото, че други имат повече права от тях." заяви той.

По думите му, всеки български гражданин има правото да протестира, на уточни това да става по мирен начин.
Вицепремиерът не скри, че създалата се ситуация е заради трупани с години грешки. По думите му, усилията не могат да са само за въдворяване на ред, а са необходими и точни мерки за постигането им и държавата е добре тук да не бяга от час.
 
Томислав Дончев уточни, че при снощната операция в Габрово са участвали 50 служители от областната дирекция на Габрово, 100 жандармеристи. На мирния протест в града са се събрали над 800 души. Задържани са четирима, срещу трима от които  ще се образуват досъдебни производства. Пострадал е леко и един служител, на когото е оказана медицинска помощ.

Кметът на Габрово Таня Христова също уточни, че от миналата година са съборили къщи на самонастанили се ромски семейства и са закрили напълно сегрегирано училище. "Тази седмица разпоредих да бъдат приети спешни мерки за опазване на реда и сигурността в нашия град. Сформиран беше и координационен щаб. Мерки за решаването на поблема сме предприели", отсече тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135 - а този който ти е сложил минус на каментара му пожелавам поне 1 път да опита ромската любов и толерантност към българите и тогава да го видя какво ще говори и какве минуси ще слага - нека го застигне
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ти кого представляваш бе шемет?
117
5
 
8
 
! Отговори
Хиподил преди 5 години
Ще гласувам за Светльо от Хоподил май, то ми омръзна вече. А от тия патриоти нищо не става... абе маани
116
0
 
20
 
! Отговори
Офшор Пунта Мара преди 5 години
Искам да видя офшорните сметки на всичките. Включително и в ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар, Кувейт.За да си позволяват имоти за милиони, означава, че имат стотици милиони, дори милиарди в офшорки.До тогава да говорим за диалог между народ и управляващи е цинизъм.Къде са дисковете от досиетата Панама, и не само, къде изчезнаха.За онези горе с частните асансьори закони няма и офшорките, за пребитите българи закони няма.Какво стана с професорът в Красна Поляна, нещо закончена, "Пунта Мара"
115
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя докато беше кмет, колко ли незаконни колиби се вдигнаха? А кой даде адресна регистрация на живущи в незаконни постройки?
114
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами г-н Дончев, щом като знаете какво трябва да прави Държавата, защо не го правите? Вие сте вице-премиер, вие от вашата позиция ако не можете да направите каквото трябва, утре ще трябва да пращате жандармерията в някой друг град. И т.н., и т.н.Стига сте ни обяснявали колко смело жандармерията се справила с лошите протестиращи. Използвайте я тая жандармерия с щитовете и палките да разгонва ВЕДНАГА когато някоя тумба се самонастани незаконно където не и е мястото.
113
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кому не е ясно, че властта може, ама не иска? Може да праща въоръжена жандармерия срещу протестиращи, а не може същата жандармерия да разчисти незаконно обитаемите сгради, така ли?Първо задълженията, после правата.Спазване на човешките права е за човеци.Кучето скача според тоягата.Който не работи не трябва да яде.Не е луд който яде баницата. Луд е който му я дава.Каквото си посял, това и ще пожънеш (на изборите, ако ЦвАпартамент ЦвАсансьоров не подправи протоколите).
112
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Създават нов скандал за да спрат и забравят хората за апартаментите на властта!
111
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не напишете как този господин беше освиркан и изгонен от габровците!? Аман от този лъжец, който само се опитва да удължи времето за кражби на шайката около него.Защо не каже нещо за апартамента на Цвъки със собствен асансьор в най-скъпия квартал. Такъв апартамент на свободния пазар струва половин милион евро, не лева е евро. Как се изкарват толкова пари на държавна работа!? А за другите му 7 апартамента какво да кажем!?!?
110
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безкрайни приказки колко лоши били протестиращите, и колко професионално действали полиция и жандармерия. Страдални вопли да няма насилие, да си седят битите кротко в къщи, че да няма етническо напрежение. А нито дума за това, че причината за ставащото е в двуличието на властите. Че всъщност етническото напрежение го има, и е в резултат от дългогодишното нежелание на властта да вкара в законовите рамки един самозабравил се етнос.
109
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на цялата ви крадлива шайка! Скоро ще получите сметката от народа!
108
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе този говори така все едно не е вече 12 години на власт. Ква държава бе, нали ти и шайката ти унищожавате държавата всеки ден откакто сте на власт!?
107
0
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Глоби от по 10 000 лева са натрупали хора, които се водят социално слаби и заради това държавата не може да ги събере.____________________________________________________Ибре курортеееей !Българийо, ти си земен Рай,за наши хора, то се знай !А колко сънародници се водят "крайно нуждаещи се" ?!От тези, дето са с 2 или 3 автомобила на семейство,живеят в просторни къщи, ходят на екскурзии по белия свят !Ей такива, са първи, когато общината ДАВА нещо !
106
0
 
18
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Смиреност,толерантност премеримост спрямо ромския произвол.Стрикно спазване на евроатлантическите ценности на онеправданите роми.Всички роми трябва да са на соцялни плюс ТЕЛК
105
1
 
23
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Трите вида власти,заедно с органите на реда и местните власти да наложат веднъж завинаги контрол и мерки срещу ромските своеволия.Равнопоставеност,уеднаквяване,ред и справедливост за всички български граждани.Концепцията на Каракачанов би свършила работа в тази област.
104
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друга истина е ,че като започна да даваш акъл държавността изчезна ,а тисе скатаваш зад банкин.Ти си в основата да сме разграден двор .Ще ти напиша името в църква и на жена ти и ще се види колко си умен.
103
3
 
15
 
! Отговори
Mehmet Effendi преди 5 години
До 105 БЪЛГАРИН, Тогава ако гражданството не е достатъчно да определи кои могат да се наричат "Българи", кой е обективния критерии? По тази логика значки, черните американци или латиноси, не са "Американци"? А белите американци ли са "Американци"? Това са безсмислени разсъждения, за това има "ДЪРЖАВА" която е над тези неща и обединява ЦЯЛАТА НАЦИЯ! Мълчаливото поведение на държавата е престъпно и насърчава омраза и разделение на "Българи" и "Не-Българи", и поддържа един фейк национализъм!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 119По по от българи над "роми" няма! Ние не сме расистки!
101
1
 
31
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Дончев, какво ти казах, вчера по обяд? Да си подадеш оставката! Ккаво ти казаха габровци, когато с еопита да разговаряш с тях? "Оставка, оставка, оставка..." Изпълнявай, Дончев! Недей ми философства. Философските школи имат един недостатък, създават твърде много философи, ама дървени;)))
100
1
 
16
 
! Отговори
този преди 5 години
е отвратителен фарисей-роднините му още ли са на лежачка в общината