Граждани отново излязоха на протест в Габрово

Обстановката е спокойна, градът е пълен с жандармерия
13 апр 2019 20:56, Анисия Иванова
180
Граждани отново излязоха на протест в Габрово
Снимка: БТА, архив

Четвърта вечер на протести в Габрово. След вчерашната оставка на шефа на полицията в града и тази вечер жителите на Габрово протестират пред Общината.

Обичайно, днес се събраха в 18 часа и изпълниха площада. Както се очакваше, днешният протест е най-масовият. Очакваше се да пристигнат и хора от други градове, но според МВР няма такава информация. Обстановката е спокойна, целият град е пълен с полиция и жандармерия. Протестиращите искат оставката на кмета, защото смятат, че тя е виновна за създалото се напрежение. Габровци отново поискаха справедливост и равни права, и задължения за всички граждани.

Още по темата

Недоволството в града ескалира след побой на продавач в денонощен магазин от трима цигани.

За пръв път сред протестиращите днес е бил и битият магазинер Венцислав Иванов. Той благодарил на хората за подкрепата, а те го определиха като най-смелия човек и скандираха името му. Имало е и скандирания "Венци кмет!".

Снощи протестът премина без арестувани и ранени. С аплодисменти и приятелско ръкостискане между полицаи и протестиращи приключи недоволство в Габрово в петък вечер. „Взехме решение да свалим каските, щитовете, в знак на толерантност. И да покажем, че ние сме тук, не със сила да налагаме нещо, а просто да възвърнем няма и така свалихме напрежението”, заяви Красимир Добрев, началник на жандармерията.

За напрежението с малцинствените групи, протестиращите обвиниха кмета на града Таня Христова. Поискаха тя да подаде оставка. "Като кмет, оставката ми е в джоба, от първия ден, в който има решение за избора ми”, коментира тя.

Кметицата обясни още, че не е настанявала роми в града. "Внушенията, че в Габрово целенасочено се внасят или привличат роми, е невярно твърдя категорично”, каза още Христова.

Незаконни постройки в града нямало. Разрушавали се само необитаеми сгради. Събарянето на част от тях съвпадна  с началото на протестите в Габрово. "Единствено с цел да не допуснем незаконно настаняване. Нямаме настанени лица в незаконни жилища. Нямаме незаконни жилища”, заяви Христова.

Междувременно хора от ромското население напуснаха домовете си от страх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Габрово е най българският град.
24
1
 
11
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Нямате си на Идея Какво Следва ..Ами що не вземеш да ни просветиш, като си толкова запознат?????
23
6
 
13
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
България ще бъде принудрна да Вземе 50 до 70 процента от Неудобните За всички Бежанци и До там !!! За да не бъдете Изритани !!!Откъде ще ни изритат бе??? Аз не помня да съм гласувал на референдум за участие на България в ЕС и в НАТО, и двете организации ни ги натресоха, без да питат народа.Хайде да направим един референдум за участието на България в ЕС и в НАТО да видим кой кого и от къде ще изрита, да не стане БгЕкзит???
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За независими кандидати, партиецо, ами ти не знаеш какво е независимост. Защото никога не си бил такъв. Хранилката на партията ти е единствена алтернатива.Затова държавата и Габрово се обезлюдиха. На хората наистина им писна. Няма кой да ви храни в близките 10 години.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
протестирали били ама не срещу ГЕРБ. Ами срещу кого тогава - срещу Лунното затъмнение или среща Глобалното затопляне?
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо не става от тия. Герб ги купиха.
19
5
 
9
 
! Отговори
xXx преди 5 години
Мисля че и този протест ще отмине след три дена.Тази картина е позната.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нявм провокация в Габрово! Хората не искат това управление, защото то е само в полза на себе си!Но не пускат новини в държавата от Габрово, не отразяват изобщо истината и събитията, защото ще се види, че народът не иска тия повече да го управляват.И не тр.олете глу.пости - БСП НЕ Е алтирнатива на ГЕРБ, а сестрата й - близначка!
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ни отвличат вниманието с изкуствен проблем. Нещо спряха да говорят за апартаментгейт защо така някой пита ли се.
16
3
 
6
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Всичко е факт много добре планиран план в световен мащаб.Вече няма нации, а племена ! Българите вече нищо не значим като народ, нито немци, нито французи и т.н.*** са си племе, за това са обединени.Българите сме на племена, едните десни националсоциалисти, военно настроени, други комунисти, русофили, проевропейци и т.н.1001 племена.И това ще е бъдещето на планетата, тя самата идея на Европа и САЩ са "Обединани Нации" пълни с племена.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този проблем съществува в много други населени места.Спомнете си Катуница,Велинград,Войводиново,сега и Габрово.Докатои не се намери някой съвестен политик,да помисли първо за държавата,а после за себе си и не дисциплинира този етнос,нещата ще станат и по-зле.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Междувременно хората от римското население винаги напускат, когато не са поне трима срещу един.
13
9
 
4
 
! Отговори
Тренера преди 5 години
Не защитавам ромите, даже ги ненавиждам, но истината е, че направиха този социално-битов скандал в етнически. В подобна история е участвал всеки един пиян и комплексиран селянин през живота си.
12
0
 
7
 
! Отговори
18, преди 5 години
и моята жена не е лоша,но не става за кметица.Тази също.Трябва да умееш да вземаш мъдри самостоятелни решения в полза на гражданите,които са те избрали,а не да чакаш само нареждания "отгоре".
11
8
 
5
 
! Отговори
Джугаревич преди 5 години
Ако викат оставка и искат БСП които са в основата за развитие на ромейската пестъпност през годинитебзначи тоя народ си заслужава кло.ета в който живее.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адмирации за граждааните на Габрово.
9
3
 
16
 
! Отговори
възмутените преди 5 години
Достойните хора от Габрово искат да живеят спокоен живот. Но корумпираните управляващи са от страната на престъпниците. Затова на избори трябва наказателен вот за да се събудят. Когато гласуват около 20 % на избори, господарите от ЕС ще потърсят отговорност на управляващите за недоверието. Това ще бъде голям шамар за управляващите които са се сраснали с престъпността.
8
1
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Къш,бе.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам за държавата,за полицията и жандармерията.Как може да завардят всички подстъпи към Габрово,като по време на руско-турската война.Защо да не могат и граждани от други населени места да подкрепят габровци.Няма ли да въведете и военно положение?Това диктатура ли е,или -да?Така ли се печелят избори?
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази нещастна женица-кметица досега не е посмяла да ги пипне,защото вожда може да се разлюти и да я свали от поста.Нали това е основния им електорат,пазят го и с полиция и с жандармерия.Ейййй,във Франция при терористичните атаки нямаше толкова жандарми.