Граждани отново излязоха на протест в Габрово

Обстановката е спокойна, градът е пълен с жандармерия
13 апр 2019 20:56, Анисия Иванова
180
Граждани отново излязоха на протест в Габрово
Снимка: БТА, архив

Четвърта вечер на протести в Габрово. След вчерашната оставка на шефа на полицията в града и тази вечер жителите на Габрово протестират пред Общината.

Обичайно, днес се събраха в 18 часа и изпълниха площада. Както се очакваше, днешният протест е най-масовият. Очакваше се да пристигнат и хора от други градове, но според МВР няма такава информация. Обстановката е спокойна, целият град е пълен с полиция и жандармерия. Протестиращите искат оставката на кмета, защото смятат, че тя е виновна за създалото се напрежение. Габровци отново поискаха справедливост и равни права, и задължения за всички граждани.

Още по темата

Недоволството в града ескалира след побой на продавач в денонощен магазин от трима цигани.

За пръв път сред протестиращите днес е бил и битият магазинер Венцислав Иванов. Той благодарил на хората за подкрепата, а те го определиха като най-смелия човек и скандираха името му. Имало е и скандирания "Венци кмет!".

Снощи протестът премина без арестувани и ранени. С аплодисменти и приятелско ръкостискане между полицаи и протестиращи приключи недоволство в Габрово в петък вечер. „Взехме решение да свалим каските, щитовете, в знак на толерантност. И да покажем, че ние сме тук, не със сила да налагаме нещо, а просто да възвърнем няма и така свалихме напрежението”, заяви Красимир Добрев, началник на жандармерията.

За напрежението с малцинствените групи, протестиращите обвиниха кмета на града Таня Христова. Поискаха тя да подаде оставка. "Като кмет, оставката ми е в джоба, от първия ден, в който има решение за избора ми”, коментира тя.

Кметицата обясни още, че не е настанявала роми в града. "Внушенията, че в Габрово целенасочено се внасят или привличат роми, е невярно твърдя категорично”, каза още Христова.

Незаконни постройки в града нямало. Разрушавали се само необитаеми сгради. Събарянето на част от тях съвпадна  с началото на протестите в Габрово. "Единствено с цел да не допуснем незаконно настаняване. Нямаме настанени лица в незаконни жилища. Нямаме незаконни жилища”, заяви Христова.

Междувременно хора от ромското население напуснаха домовете си от страх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
в русия и зап. държави пришълец издъни ли се отнема му се гражданството, товарят го на самолета и шут!
44
2
 
5
 
! Отговори
Джугарев преди 5 години
Белите колонизатори не са поробили африканците с ръкопашен бой а с огнестрелни оръжия.Ей ви я темата за размисъл!
43
3
 
5
 
! Отговори
Абе преди 5 години
До ... Ако НАТО и ЕС ни оставят ,ще сме като Армения и Грузия.По зле от сега не може да бъде, поне ще си решим проблема с .. и битовата престъпност, наркотиците в училищата и джигитите по улиците, като разстрелят стотина човека и като отворят само един трудов лагер, ще видиш колко мирна и спокойна ще стане държавата.Не обичам да приказвам напразно. Чакай да въведат еврото и да стане един само "битов" инцидент и пак ще си говорим :)
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Габровци. Можем само да вземаме пример от Вас. Шапка Ви сваляне.
41
1
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ми смятайте щом властта се плаши от пластмасови пушки в Фейсбук,какви далавери са правили и ги е страх.....Иначе ако бяха нормални и честни,щяха да се изсмеят на снимката на оня с пушката защото няма да се притесняват понеже не са направили нередно нещо
40
2
 
10
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Хората се познават и действат ЗАДРУЖНО особено когато въпросът касае ФИЗИЧЕСКОТО ИМ ОЦЕЛЯВАНЕ и безопаността на жените и децата им по улиците на града!!!
39
0
 
12
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Ти си от Габрово, колкото аз съм от Марс :) Дончев и ГЕРБ наистина направиха доста за Габрово, но допуснаха фатална грешка, когато решиха да заселват роми в града. Мненията се разделиха - някои мислеха, че може да се опитаме да интегрираме известно количество , след като ГЕРБ налива толкова пари в града. Други изобщо не искаха данайски дарове. Сега мнението е само едно и на 26 май ще се види много ясно. Хубавото на малките градчета е, че хората се познават и действат ЗАДРУЖНО особено ко
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И много поздрави на Меркел.
37
4
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До До 74ами така става батака,вместо джендърмерията да озапти дерибействащите крадци по селата където хората са пропищяли,тръгнали да защитават ,,***,, в габрово...затова Османската империя не може да се похвали с такива войски като нашите енича.ри
36
5
 
1
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 69. Точно заради това властта няма да бъде наказана на изборите. Защото прави много повече от другите.
35
1
 
9
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Вярно е спираха оня ден коли с други регистрации за проверка. Вчера се връщах от Стара Загора и на входа на шипка пак беше завардено от две патрулки но не ни спряхме защото бяхме с габровски номер. Днес 4 буса на жандармерията идващи от Трявна заминаха предполагам за Габрово.
34
4
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До 63. Габрово да бъде свободен от роми ОК. А заради такива като теб, които политизират всичко, хората не излизат на истински протест за конкретен проблем. Като дойдат други на власт ще оправят проблема ли ? Че те БСП и ДПС, които се точат, десетилетия къткаха ромите, защото им бяха електорат.
33
1
 
17
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Четох някъде че Еничарския Корпус(гендар-мерия) е сложил импровизирани КПП на гр.Габрово,дори там са изпратили личната преторианска гвардия съставена от отбрани людоеди,останалите слухтят из нета и трият....Османската империя ряпа да яде пред днешните еничари-организирани и страхливи за топлото местенце.А и казаха по форумите че интернета бил спрян в Габрово нарочно
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради тази блокада,властта ще бъде наказана на изборите.А габровци да изпратят протестно писмо до ЕК по правата на човека,заради забраната за свободно джижение на хора в страната.
31
14
 
3
 
! Отговори
Химлер преди 5 години
До АнонименБате, тука са 95% пенсионери, фенове на червената армия и жигулитата, кво има да коментираме повече, България заради тоя комунизъм и руски патриоти е на това положение.В това число слагам и комунистите от ГЕРБ.
30
1
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
До ...И сътоветно предлагам решение.Нашето правителство да инвестира едни милиарди, да си сътрудничи с Индия и всичко роми да бъдат екстрадирани там със същите придобивки, които имат тук.Тоест, който от тях има законно жилище там да му предоставят друго и да се освободим едни от други.Да живее България.
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГАБРОВО - ЗОНА СВОБОДНА ОТ ГЕРБ.Свидетели сме на Второто априлско въстание.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градът е блокиран, на входовете има полиция, която спира всички и не допуска возила с негабровски номера.Блокира се интернета, за да не могат хората да се организират през социалните мрежи. Градът е пълен с жандармерия и полиция , докарани от три-четири области.
27
3
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
И до кога така, когато стане нещо в някой град цялата полиция робокопи отива там да брани .....и до там.Ще дойде ден в който такава ситуация ще се случи на веднъж на няколко точки и тогава гражданската е готова и ще избухне с такава сила, че чак в Уганда ще ни чуят.Защото......се крият като мишки, но като ги настъпим и извадят брадвите.Явно на там сме тръгнали.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градът е пълен с жандармерия.Това за сплашване на населението ли е?