Експерти започват разследване на катастрофата на Местан

Това е четвърти случай на тежък инцидент на това кръстовище
16 апр 2019 10:45, Красимир Ангелов
40

Експерти от Института за пътна безопасност ще направят собствен оглед и разследване на мястото на катастрофата с лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе.

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR кметът на Кирково Шинаси Сюлейман коментира, че това е четвърти случай на тежък пътен инцидент на същото кръстовище за последните две години. "Откакто се отвори проходът "Маказа" трафикът е много натоварен. Призовавам всички, минаващи от там, да бъдат много внимателни", каза той.

"Трябва да изчакаме компетентните органи да си свършат работата, за да разберем чия е била вината за катастрофата", отбеляза Шинаси Сюлейман.

Роднините на пострадалото семейство са в шок след случилото се.

В студиото на "България сутрин" Диана Русинова от Института за пътна безопасност бе категорична, че кръстовището, на което 6-месечното бебе загина, е негодно за съвременна употреба.

"Намерихме доста данни за наличие на пътнотранспортни произшествия там. От декември 2017 г. до момента има двама загинали и осем ранени", отсече тя. По думите ѝ е немислимо да се разчита само и единствено на добрата преценка на водачите, тъй като всеки един има различна такава. И организаторът на движението е този, който трябва да мисли за това.

"Тези, които въвеждат един път в експлоатация, трябва да могат да гарантират нашата безопасност", категорична бе Русинова.

Според първите изводи на експертите, в този район има недопустимо безхаберие от страна на стопанина на пътя относно пътните знаци за обозначаване на разклона и въвеждането на ограничения.

Лютви Местан беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева. Той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
До баба мара преди 5 години
Само за протокола - няма как да изчакаш някого, когото дори не можеш да видиш при начеването на преминаване на кръстовището / при скорост на идващия откъм Кърджали над 140, времето за довтасване до кръстовището е под 2 секунди - хайде сега някой да се похвали, че е направил ляв завой на подобно място за по-малко от това време!/....
32
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и двамата са виновни единият че се е движил с голяма скорост а вторият че не гое изчакал да мине
31
1
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
В България лаиците са прави щото сме българи,абе балканци.В Германия е друго щото са немци,или поне беше преди 15 години,щото точно от Германия дойде предложението на бъдещите автомобили електронно без да може да се манипулира да се интегрира в системата ограничение до 180 км/ч,както и компютъра да изпълнява ограниченията по пътя.Нещо да кажеш?
30
0
 
4
 
! Отговори
мдаа... преди 5 години
...после ще излезе че и АПИ е "виновна" щото пътя бил крив, а знаците и те виновни, че застанали там дето не трябва. Като знам как някой хора се отърват, когато имат връзки в съда, се сещам как ще свърши всичко...еле па тоя. Абе като има стоп, значи е стоп! Сложили им 60, минават със 100 и отгоре и после...ама знака бил крив, ама другия виновен и ей тъй става когато си дебелок с гоУем гръб! От 100 кладенеца вода ще извадим, ама детето дето вина няма, вече го няма...!
29
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
А бе, пострадалите са" виновни"- какво го мислите толкова !
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България широко е разпространено мнението на лаиците, че при по-висока максимално разрешена скорост, катастрофите са повече, а по света знаят, че обикновено е точно обратното. Максимално разрешената скорост трябва да е близка до безопасната за пътя, иначе катастрофите са повече. През това кръстовище, на което е станала катастрофата не съм минавал, но доколкото успях да го разгледам с гугул мапс, безопасната скорост е поне 90 км/час за движещите се по главния път.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма експерти по пътна безопасност в България. Тези са от някакъв измислен институт за цоцане на парички.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде стига бре вчера бяха 2 днеска са 4 а утре ще станат 40и путин е виновен
25
0
 
1
 
! Отговори
Божият син преди 5 години
И аз искам да отида на погребението на местан, но го афиширам под път и над път.!.
24
1
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Започва акцията по спасяването на Даскал ефенди...
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви експерти бе. Толкова смъртни случаи има по пътищата, но нали е Местан, трябва да има експерти, които да се изкажат в негова защита. ***, жалки сте. Какво казаха експертите за Своге? Нищо! Едно голямо НИЩО! Няма виновни, някой подал оставка, това е за затвор, но и с оставка ще минем между капките. *** мръсни!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера някой от АПИ беше казал,че на това кръстовище нямало били досега птп.За тази лъжа,медиите да издирят кой е бил и да му бъде поискана оставката.Аман от лъжци в държавната администрация!
21
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 5 години
До елементарен казусИПБ не са държавна институция, няма как да заметат каквото и да било. Но предполагам, че нямаш желание да се изясни е ли е опасен онзи участък или не?
20
0
 
8
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Ако искате некой да поверва на политици и съдилища - вкарайте тоя българомразец в затвора ! Но.....вероятността е много малка. Като сте все на.дупени към турски елементи, какво очаквате да се случи ?!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има закон за движението по пътищата. Там ясно пише кой е виновен. Другото е ала бала.
18
2
 
17
 
! Отговори
елементарен казус преди 5 години
Щом намесиха експерти,значи почва голямото замитане!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От сега казвам, че ще кажат, че е невинен.Разследванията в бг са само по документи.
16
0
 
26
 
! Отговори
znaka e vinoven преди 5 години
виновен е знакавместо да пише на латински STOPтрябвало е да пише родния му език DUR
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята не помни случай турчеещ се да е виновен за каквото и да било.Най - вероятно извънземните са виновни!!!!!
14
15
 
1
 
! Отговори
Един преди 5 години
Аз искам да питам бебето било ли е в кресло с колан? Най-вероятно не е било. Значи вината за катастрофата може да е на Местан, но вината за смъртта е на родителите.