За Великден: Уж българско агнешко се оказа македонско?!

Било предназначено за Гърция, но от там го върнали, и...
21 апр 2019 12:05, Петя Славова
182
За Великден: Уж българско агнешко се оказа македонско?!
Снимка: архив, Булфото

Преди отбелязването на Великден български производители видяха нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги.

Още по темата

От овцевъдната и козевъдна организация и държавата посъветваха да намерим българското месо. От там вече приеха регламент – червен печат за чуждо месо, син за българско. От организацията обаче имат съмнения за печатите и дадоха за пример македонско месо, което се продава в българската търговска мрежа.

"Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал и очакваме Агенцията по храните да си свърши работата", коментира пред Нова тв Симеон Караколев. "Това е нереално по-ниска цена. Било е предназначено за Гърция, но гръцките търговци са го върнали и те са го пратили тук", предполага Караколев.

За потребителя излиза само с 20-30 стотинки по-малко. "Превръщаме се в консуматорска нация", предупреждава специалистът. По думите му, у нас има достатъчно българско месо за празника. "Българските овцевъди спокойно могат да нахранят българския народ", категоричен бе той.

"Извършваме проверки преди всички празници. Започнали сме проверки още от 15-и. Получихме сигнали за нечетлив печат и веднага направихме проверки. В единия обект установихме месо, отгледано в България с необходимите документи, както и новозеландско месо също с необходимите документи.

В другия обект установяваме агнешко с нечетлив печат на три от трупчетата. Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме", заяви д-р Станимир Спасов, областна дирекция по безопасност на храните. Той увери, че от агенцията ще направят всички необходими проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма грешка, все пак Македония е България.
77
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурд да има на входа и изхода герберска фирма и герберска агенция по еди-каквоси -ръководена от невинен гербераст напълно законно и отчитащ се където трябва.Разсипахте България за 10 години ейй.Българи не останаха.
76
4
 
20
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Северномакедонското агнешко е българско , защото е от български земи , каква е разликата с българското от майка България ?
75
5
 
9
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Не ги мисли нашите селяни.Те са бита карта от всички страни.Карат кучешки живот по строежите и се радват като малки деца.
74
10
 
14
 
! Отговори
Народна традиция преди 5 години
И този Великден се очертава *** да консумира 20 годишно агне.Модерните бг роби нямат избор.Или ще консумирате отпадъка на Европа или ще карате на хляб и сол.А такаааа
73
2
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До чарлиДо привет от Германия Къде има заводи в България ?.................Пиша го повърхностно , но който ме разбрал - разбрал ! Намират се заводи , също така селляните ходят в близките градове да работят по строежите и тъй на татък ! Мисълта ми е ,че селляните трябва да си гледат селската работа , едва тогава ще имате масово селско стопанство и обилна продукция ! Сега какво е ?! Селляните отиват да работят на строежите в близките градове , получават заплата , а на село отглеждат 5 агнета
72
0
 
3
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
За да споделят тези свои наблюдения, Caterwings публикуваха Индекс на цената на месото за 2017 г. В него подробно е посочена стойността на месото в над 50 страни.Изследването показва, че в Швейцария са най-високи цените на месото, със 141% по-скъпи, сравнено със средната стойност в целия свят. Следват я Норвегия и Холандия, съответно с 63,7% и 61%.От 52 страни България заема 39-то място, като след нея остават Турция, Хърватска, Колумбия, Тайланд, Мексико, Унгария и др.
71
5
 
9
 
! Отговори
Маки преди 5 години
Предпочитам македонско,гръцко,турско,китайско и т.н. агне.От *** чалгата нищо не ща:)
70
4
 
3
 
! Отговори
чарли преди 5 години
До привет от Германия Къде има заводи в България ?
69
1
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименАми щом така , тогава внасяйте селскостопанска продукция от чужбина и недейте да ревете ,че селското стопанство в България се е сринало ! Знаеш ли ,че тук в Германия хората които живеят в селата изцяло се занимават със селско стопанство , масивно селско стопанство ,а не отиват да работят в заводите на близките градове ! А при вас , селляните отиват да роботят в близките градове взиват си заплатите, а на село отглеждат 4 агнета колкото за себе си! Затова нямате масови производители
68
4
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Агнешкото се яде на Гергьовден, а не на Великден.Не разбирам оплакването. Пазарна икономика. Всеки купува това, което му е финансово изгодно. Овчарите да се научат на търговия в пазарни условия, а не да търсят държавната бухалка.
67
4
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
цената е все около 15 лв независимо от къде е дошло и на колко години е30 години не сме яли и сега ще минем без агн месо козунаци и яица
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия 68Хората са свободни да се уреждат където намерят за добре, няма повече правешки табиети от сорта на софийско жителство. Ако живеехме още по правешки ти например нямаше да пишеш привет от Германия, сещаш се защо. Точно заради правешките изцепки сега живеем в нужник а не в държава, защото септичната яма трябва да се чисти или замени с канализация.
65
10
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Вината е във вас за това ,че внасяте месо ,плодове и зеленчуци от чужбина ! Трябва да принудите хората да се върнат в селата ! Сега доста села са обезлюдени ,а в тези които има някакво население хората произвеждат колкото за себе си ,за лични нужди ,понеже нямат нужда да продават ,работят в близките заводи в градовете и имат парички ! Трябва да не приемате на робота хора от селата , а да ги принудите изцяло да се занимават със селско стопанство и то не за лична употреба ,а масово за продан !
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Замислен 65С българското се спекулира тъй че няма смисъл от пъчене и перчене че виж ти "българското" е върха.
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Ами намери си свястна работа за да си купуваш агнешко спокойно. С тези дребни рубли от тролене ще я караш на кремвирши без месо от 3.00 лв.:)
62
4
 
15
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Може ли поне един смислен аргумент защо трябва да предпочета българското месо пред македонското ? Ако ми излиза по евтино.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Много умен съвет! Само че това агне овчарят ми го тегли заедно с вълната, кожата, вътрешностите и всичкия *** в него. Като го изчистиш, одереш и всичката мр.ъсна работа, кър.вища и см.рад, около приготвянето му, отива цял ден, накрая чисто тегло остава много малко. Като тегля чертата- излиза по- скъпо от цената в магазина.Опитвали сме и това. Няма евтино.Пиша за агнешко, не за овнешко или овче. При агнето месото не е много.
60
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Момче от морето 55"По времето на Живков, стотици арабски кораби чакаха на пристанище Варна, Бургас и Балчик за натоварване с български агнета. В целия свят бяхме известни с вкусното агнешко месо."Правешкият пор продаваше българските агнета на безценица но във валута за да пълни джобовете на "придворните". Българският потурко вярваше и му замазваха погледа с лоясал курбан и тенекия сирене с много мас. Това бяха правешките ценности и обичаи.
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56. Абе ти пак ли се майтапиш Живея в София в къща. Да не би да си мислиш че в София има само панелки. Фурнята ми е на двора. Да си виждал фурня в апартамент. Лошото е че вече не я ползвам тази прекрасна фурня. Няма какво да пека в нея. Демокрацията й дойде в повече и почина.