"Ради, Павчо, 2019 Антов" ли е новото "Локо СФ"? Този път в "Магурата"...

Вандали надраскаха 7000-годишни рисунки в пещерата
Обновена: 16 май 2019 16:41 | 16 май 2019 10:25, Павел Гълъбов
67
"Ради, Павчо, 2019 Антов" ли е новото "Локо СФ"? Този път в "Магурата"...
Снимка: Facebook

Вандали са надраскали 7000 годишните скални рисунки в пещера "Магура", пише dir.bg. Народното творчество на българина е решило да се впише редом с праисторическите художници. Създаването на азбуката ни е увековечено с надписа - "Ради, Павчо, 2019 Антов", дали това е новото "Лофо Сф", питат се възмутени граждани в социалните мрежи.

Още по темата

Надпис "Локо 2019" на Хеопсовата пирамида! Автентичен ли е?

Пещерата "Магура", която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Дълги години залата с рисунките е била затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти е взето решение залата да бъде отворена.

Учени от своя страна алармираха, че никой не се грижи за адекватното съхраняване на безценната находка, което може да доведе до изчезването и или както се вижда в този случа – заменянето й с "народно творчество" от час по четмо и писмо...

След проверка: Рисунките в пещера "Магура" не са били надраскани


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ли да ги търся във ФБ или МВР ще се сети след като залови убиеца от Костенец?
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пещерата "Магура"не трябва да има свободен достъп за сульо и пульо.Само за малки групи с ескурзовод по определен маршрут.А древните рисунки трябва да са оградени,да няма пряк досъп до тях и да се гледат от известно разтояние.Тогава няма да има недоразумения като" Ради, Павчо, 2019 Антов"които изобщо не оценяват нищо .
9
4
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
На Павчо, дето е написал заглавието и статията, акъла му е точно колкото и на тоя, дето е драскал в пещерата. Че и Локо СФ вкарал даже. На какви наркотици са драскачите тука?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не би възстановило нанесените щети, но най-полезното наказание като ги хванат би било - обществено полезен труд 20-30 години докато могат да работят, после да ги разстрелят... Но...реалното би било максимално задържане за 24 часа.. и те така...
7
16
 
11
 
! Отговори
Discovery преди 2 месеца
Каква е гаранцията, че същите тея рисунки в пещерата не са нарисувани от тийнейджъри вандали по тамошните стандарти и ние сега им се радваме? Ето след още 7000 години тея рисунки на Ради и Павчо ще са обект на закрила та даже са ги и улеснили, като са написали годината на рисунките...
6
1
 
23
 
! Отговори
gio преди 2 месеца
20 лв. вход и охрана, но не за 500,00 лв на месец и допускането на посетители да става само за определен период от деня с цел съхранението на рисунките. или затворете пещерата.
Не може такива уникални не само за България находки да се оставят без надзор.
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иска ми се да напиша какво мисля за Ради, Павчо, Антов и родителите им, ама ще ми изтрият коментара.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До: номер 2

Не, не са и лy*пeни!
Последните са твърде интелигентни за да извършат подобно нещо.
Това са хуманоиди под нивото дори на пещерните хора, нарисували стените преди 12000 години.
Затова заслужават да ги затворят в пещерата в клетка, да ги показват на туристите като съвременни неандерталци!!!
3
2
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Да пускат вътре само над 18 годишни и с копие от диплома за завършено средно образование!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
няма ли накакъв контрол в тази зала? никой ли не ги е видял какво правят?
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е направено от младежи на около 15-16 години.