Забрава: Декларациите на властта масово с пропуснати имоти

КПКОНПИ с коригиращи данни и за фирмите им
Обновена: 20 май 2019 07:16 | 20 май 2019 07:00, Петя Славова
60
Забрава: Декларациите на властта масово с пропуснати имоти
Снимка: архив, Булфото

Имоти и фирми, които били на шефове на болници, ректори и ръководители в БЧК масово не били обявявани пред държавата, предава КПКОНПИ с коригиращи декларации на властта.

От всички над 5000 души от властта при 738 души е открито разминаване между декларираното имущество и реалното имане, което притежават, съобщава "Монитор". По закон КПКОНПИ има право да провери всички държавни регистри, както и да разкрие банковите сметки на лицата, които са задължени да обявяват публично имуществото си. Така е установено разминаването при 738 души от властта. Те са получили срок от две седмици да коригират декларациите си, 98 от тях обаче не са го направили и затова подлежат на допълнителни проверки от НАП и КПКОНПИ.

Още по темата

Дали имуществото ще се ревизира от данъчните или от антикорупционните инспектори, зависи от това каква е откритата разлика в имането. При разминаване от над 5000 лв. документите се пращат на данъчните, а при разминаване от над 20 000 лв. се подхващат от КПКОНПИ. Сред пропусналите първоначално да обявят пълното си имущество, но след това пуснали коригираща декларация, е председателят на БЧК Христо Григоров. Той е забравил да впише в първата си декларация имот с право на строеж в местността Дългата поляна край Самоков, на обща площ 376 кв. м, цената, на която го е купил, е 7356 лева. Впоследствие той я е коригирал. От документа става ясно, че Григоров ръководи червенокръстката организация като доброволец без трудов договор.

Членът на Националния съвет на БЧК и зам.-председател на организацията Стойчо Петров Стойчев е пропуснал да декларира 1/2 от 7 имота. Става въпрос за два апартамента в Ямбол на обща стойност 635 287 лв. и две половинки от селски къщи.

Управителят на "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Кремиковци" ЕООД Цветанка Христова Зафирова е пропуснала да декларира първоначално вила с вилно място в село Негушево, община Горна Малина, от 620 кв. м, къща с двор в София от 206 кв. м, друга къща с двор в столицата, която е съпритежание с Димитър Георгиев Зафиров и е на 230 кв. м, като цената й е 89 616 лева. Тя е собственик също така и на 1/4 част от къща с двор в София от 69 кв. м и на 1/12 на къща с двор в град Септември на площ от 800 кв. м. Зафирова е пропуснала и три леки автомобила.

Директорът на Многопрофилната болница "Св. Петка" Цветан Иванов Василев е пропуснал да декларира амбулаторията за първична медицинска помощ на жена си д-р Валентина Георгиева Колева.

Александър Георгиев Маджуров, управител на Многопрофилната болница "Д-р Маджуров" ЕООД – Бургас, е пропуснал да декларира притежавани дялове в "Дея фууд" в Бургас.

Управителят на болницата за рехабилитация към ВМА в Хисаря Александър Тонев Александров не е декларирал нива с площ от 5,949 дка в с. Старо Железаре, общ. Хисаря, и дейност като ЕТ "Д-р Александър Александров – амбулатория за индивидуална практика за първична медицинска помощ" в Хисаря, както и данни за съпругата си.

Управителят на МБАЛ "Царица Йоанна" ЕООД – Сливен, не е упоменал изтеглен ипотечен кредит от 75 800 евро. Ректорът на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в столицата пък е забравил да декларира, че е председател на Сдружението на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България. Ректорът на Университета за национално и световно стопанство Стати Статев е пропуснал да декларира участието си в три сдружения. Това са Сдружение на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, на което е заместник-председател и член на управителния съвет. Статев е член на управителния съвет и в сдружение "Регионален център за компетентност за дигитални решения в креативните и рекреативните индустрии" в Бургас. Третото сдружение, в което членува, но ректорът на УНСС е забравил да посочи, е членството си в централното ръководство на сдружение "Съюз на тракийските дружества в България". Христина Георгиева Янчева, която е ректор на Аграрния университет – Пловдив, не е отбелязала в своята декларация, че е член на управителния съвет на СНЦ "Сдружение Национален аграрно-технологичен парк Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто са толкова много имотите, че в бързината претупват декларирането.
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от тези апартаменти и придобити имоти.Изключително наивно е да се смята,че само тези са консумирали властта,а останалите партизани живеят в панелки по 65кв.м.в Люлин.Ясно е,че алчността и корупцията в световен мащаб е бичът на 21век.Колкото и да плямпате,тези хора няма да заживеят в землянки.Поискайте и им висок стандарт за вас,дръжте им сметка за политическата им платформа и какво правят с борбата с беднотията.Така е по-вероятно да помислят за народа.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да им повярваш, че си вършат работата, като собствените им шефове имат недекларирани жилищни площи.Странното е, че има хора, които продължават да вярват, че някой от тези крадци "ще ги оправи". Те мислят само за собствения си джоб, пичове. Докато не го разберете - всичко е безсмислено.
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат право по закон да не ги вписват, престанете с евтините журналистически сензации!
9
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А радев нищоправецът, набеден за президент, защо е забравил да наложи вето на недекларирането? Оставка на некадърника румен радев, чиято любовница деса *** харчи държавен лев за екскурзии, забърква но в международни скандали, кара в насрещното все едно е в аграрната странджанска прерия и бяга от патрули на КАТ!
8
1
 
19
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
пред избори излизат по сутрешните блокове по-благи от сърнички.... а като минат изборите псуват и кълнат, клатят народа като каруцари.АЙЙЙЙЙЙ
7
0
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да бе забравили.
6
1
 
18
 
! Отговори
Предполагатор преди 4 години
Предполагам, че Бойко, ЦЦ, ЦВ ЦВ, барабар с цялото ГЕРБ, както и цялото БСП, националисти и сие СА ЧИСТИ КАТО СЪЛЗИ И НЯМАТ НЕЩО НЕДЕКЛАРИРАНО?А това "КОНПИ" проверява ли близки, приближени, кръгове от хора около власт-имащите или там "не пипаме", че всичко си е "чисто"?
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете всеки път да обяснявате, че били забравили да впишат имотите си. Умишлено не са ги вписали.
4
1
 
16
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Нормално е когато имаш имоти , без да си се трудил за тях---да ги забравиш. Повечето имоти, наш,те управляващи даже не знаят откъде са им дошли.... Аз ще гласувам за Демократична България.
3
0
 
25
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Значи от тези данни, се вижда МНОГО ЯСНО че са "засекли" (да се разбира подбрали) само 738 "дребни риби" с по един апартамент и фирма, които трябва да прикрият едрите гербери, бесепари и пр. (с една дума бивши ***).Щом КОНПИ е открило 1/5 от управляващите (20%) с доказателства за далавери, представете си за колко са си затворили очичките.... Крадливи *** ЕЕЕЙ!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как пък забравят тези хора
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а аз ако пропусна, глоби, глоби...