Багер срина къща над новия бул. "Васил Левски" във Варна

Още незконни ромски постройки също ще се съборят
24 май 2019 08:15, Александър Попов
60
Багер срина къща над новия бул. "Васил Левски" във Варна
Снимка: Булфото, архив

Багер срина къщата, която е най-вероятната причина за свлачището, което изсипа земна маса по пътното платно на новия бул. "Левски" вчера. Възрастно семейство и млади гурбетчии в Германия са собствениците на сградата на ул. "Сава" 53. Живущите в къщата са отказали да бъдат настанени в общинско жилище, заяви кметът на район Одесос Георги Недев.

Още по темата
Къщата почти не се използвала, тъй като синът и снахата били на гурбет в Германия, а възрастното семейство почти не обитавало сградата. Според Недев вчера с частна жалба е атакувано решението на ВАС, което отменя общинската наредба за събаряне.

Живущите в къщата били предупредени и почти са изнесли покъщнината си, обясни още кмета на "Одесос". Същото важало за обитателите на останалите 20 незаконни къщи по ската, планирани да бъдат сринати от багерите.

Новият булевард "Васил Левски" във Варна бе затрупан от земна маса в локалното платно.

"Случилото се е в следствие на натоварване на ската от постройките и водите. Видимо той се е преовлажнил и това доведе до свличането на земната маса", коментира пред bTV зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

"Има съдебни процедури, които сме длъжни да спазваме. Заповедта на кмета за събарянето на тази постройка беше издадена през март 2018 г. Тя беше обжалвана пред Административния съд и бе потвърден актът на кмета. Последва обжалване и пред Върховния административен съд в началото на януари тази година. Делото е насрочено за 2020 г. Сезирахме Административния съд и поискахме предварително изпълнение на тази заповед. На 21 май бяхме уведомени, че такова не е допуснато. Входирахме дори жалба, а след това настъпиха събитията", обясни зам.-кметът Пламена Маринова.

Другата седмица ще бъдат предприети действия по събарянето и на други незаконни постройки на ската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
3
 
! Отговори
дп28 преди 4 години
пореден некадърен хейтър си, много вещ по всичко от клечки за зъби до космически совалки
23
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В това материалче, колко пъти се среща думата "почти"? Почти живеели, почти обитавали, почти се изнесли, почти съборили...:))А защо не са съборили незаконните постройки преди да завършат новия булевард? За да се плати отново с пари на данъкоплатците няколко пъти да се ремонтира преди да е приет?? Още колко пъти след това?
22
1
 
28
 
! Отговори
DEAD преди 4 години
Събаряй колибите!
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По скоро скатовете с голяма денивелация не са били укрепени добре, сега се измъкват, че къщите им виновни. Ама по нагоре има много законни блокове в същата ситуация и близо до ръба, дано и те да не тръгнат, че тогава какво ще правят управляващите?!
20
10
 
3
 
! Отговори
Деса простакеса преди 4 години
До Анонимен26Сус на Корнелио! :)
19
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички незаконни постройки следва да бъдат премахвани още в процеса на строеж. По тези казуси закона трябва да е категоричен. А не да чакаме нещо да стане, за да се вземат мерки... И как така имат право да обжалват, след като нямат документи с разрешение за строеж, нотариален акт за постройката...
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце каза качеството на новия булевард е отлично, в тази държава каквото диктато..рът каже това е, дотам сме го докарали
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отклоняване на вниманието от наводнената и сриваща се Варна и великото криво кръгово.
16
2
 
30
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Да ви имам стила на писане:"Къщата ПОЧТИ не се използвала,тъй като синът и снахата били на гурбет в Германия,а възрастното семейство ПОЧТИ не обитавало сградата".Сигурно е била и ПОЧТИ законна?А авторът е ПОЧТИ написал нещо.
15
6
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Гербаджийско калпаво строителство се скапва заради незаконно строителство на гербаджийски електорат...Само дето парите загробени там са на всички данъкоплатци!
14
6
 
22
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Що пенсионери са си хвърлили спестявания през терасите за да се построи тая къщичка... Не че крадците са видели хаир от това , но и пенсионерите си остават със студената вода. И всичко това защото НЯМА ДЪРЖАВА!
13
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук вече не съм съвсем съгласен, децата от Германия, пращат пари за къща (която съвсем няма вид на незаконните бараки , които ни изникват в ума ) и само защото на администрацията и е било по-лесно на им издаде наредба зя събаряне , отколкото да укрепят терена, сега хората си скубят косите.И по закон , общината не е ли длъжна да изчака възможни оспорвания и тогава да я бутат, сега ако тръгнат по адвокати , може да трябва и да ем я платят.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
конфискация извинете.
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с доходи от кражби.проституция и наркотици всички обясняват .че са гурбетчий.няма такова потятие.има трудови доходи и незаконни такива.за незаконно забогателите има конфисказия по белите държави
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моля КОНПИ да се задейства,цялото съществуване на тези хора е незаконно.какво значи гурбетчий..да покажат фишовете си от заплата от Германия или декларации от НАП за доходите им ако са местни физически лица ,ако имат законни доходи те трябва да са декларирани.
9
22
 
25
 
! Отговори
Истината е, че преди 4 години
Тази къща няма нищо общо със свлачището. Проблемът е в огромните герберастки кражби. На Борисов глутница краде всичко от всички ни.
8
8
 
24
 
! Отговори
Варналия преди 4 години
Да видим кмета кога ще го разкарат.Руско-полски мафиот.Още от едно време от Гранд Хотел Варна заедно с Дарина Павлова и най-вече човек на другаря Борисов.МАФИОТИ
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник! Напред, науката е слънце, но ние обичаме сянката! Тези на училище не са ли ходили - къщата била предизвикала свлачището?!
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега се харчат наши пари за багери, за служители и ресурс по събарянето на тези незаконни къщи. Трябват глоби, трябва да плащат за всяко своеволие, което са направили.
5
1
 
34
 
! Отговори
saki преди 4 години
Е като нямат нот.акт, на какво основание обжалват ?